Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, rosa1986 napisał:

W jakim mniej więcej wieku są Twoje msobo?

Kupione w maju tamtego roku jako 2cm maluchy. Czyli mam je rok i 3 miesiące, a mają pewnie z 1,5 roku.

• Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mała aktualizacja z życia w moim zbiorniku...

Część samic msobo pojechała do forumowego kolegi- zostawiłem sobie układ 1+11.

W ramach drobnych zmian wpuściłem  dzisiaj nowy nabytek widoczny na filmiku: Metriaclima Zebra Gold Kawanga F1 w układzie 1+2- samice OB. Jedna z samic została dość mocno poturbowana przez drugą podczas podróży, ale mam nadzieję, że dojdzie do siebie.

• Lubię to 3
Opublikowano
4 godziny temu, egon44 napisał:

@bakus_44 msobo robią robotę,fajnie ożywiają zbiornik ;) 

Ps.Czemu poszedłeś z msobo w układ z jednym samcem?

@egon44bo nie trafiłem większej ilości samców ? Z 23szt. wybarwiły mi się z początku 2. Jednego się pozbyłem z myślą, że będzie ich więcej- niestety, albo i stety się za bardzo nie doczekałem. W sumie jakoś specjalnie nad tym nie ubolewam, samce tego gatunku aż tak mi się nie podobają- chyba najmniej spośród tego co u mnie pływa, za to samice jak sam zauważyłeś robią świetne tło i mają piękny kolor. Dzięki temu np. pan kawanga będzie miał może większą szansę obrać sobie rewir i ładnie się wybarwić, przynajmniej tak się łudzę- z większą ilością samców msobo bym się raczej na nie nie zdecydował.

Opublikowano

Kamienie idealnie czyste z glonów ale..., czy te helmety nie "brudzą" Ci zbiornika? 
Czytałem w niektórych tematach, że potrafią zostawiać po sobie jakieś jaja, które bardzo ciężko się zeskrobuje (nawet z szyb).