Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po dość długiej przerwie ;-) . Zabieram się za zapowiedziany update mojego szkła i napotkałem na problem z pompą co. W korpusie po chyba 5 latach bezustannej pracy odłożyło się sporo syfu w postaci korozji , kamienia , i jeszcze pewnie czegoś.  Podczas czyszczenia kamieniem na wiertarce tak wyczyściłem  że zrobiłem dziurę ;-) okazało się że w żeliwie nie jest to duży problem.  I tak zapewne najlepsze byłoby rozwiązanie pompy ze stali nierdzewnej jednak kosztują troszkę.  Znalazłem w sieci korpus z brązu polecany do wody użytkowej jako lepszy ( tylko nie wiem dlaczego ) Pytanie moje brzmi jak brąz wpłynie na wodę w akwarium ? Wiadomo że miedź w obiegu zamkniętym zabija natychmiast , żeliwo i stal nierdzewna są bezpieczne mosiądz też ( są kształtki w korpusach ) A brąz ?

Opublikowano

Witaj, mam pompę wykonaną z żeliwa jest ponoć bezpieczna choć ja na metale kolorowe patrzę nieufnie. Brąz i mosiądz to stopy miedzi z cyną i cynkiem, raczej bym tego nie stosował. Mosiądz jest bezpieczny, raczej nie.

Opublikowano

Osobiście w zasadowej wodzie nie obawiałbym się kształtek z brązu, ponieważ rozpuszczalność metali w takiej wodzie jest bardzo słaba. Trochę inaczej ma się to do biotopów "kwaśnych".

Opublikowano

Mosiężne ksztalki stosuje się do wody pitnej wiec chyba raczej bedzie ok... ze względu na cenę stosuje się stalowe zamienniki.... mosiądz wychodzi drożej... jak najbardziej bym tego użył do akwa

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Lmanka napisał:

Mosiężne ksztalki stosuje się do wody pitnej wiec chyba raczej bedzie ok... 

To niestety nie jest argument za.
Instalacje do wody pitnej również wykonuje się z miedzi, nawet jest to polecane, ponieważ miedź ma własności bakteriobójcze.
W obiegu zamkniętym w akwarium jak wiadomo się jej nie stosuje.  

Edytowane przez troad
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.