Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy 21 stopni na zewnątrz rzeczywiście podgrzanie do 26-28 stopni wymaga troszkę watów.

Tylko poco?

Przy 21 stopniach na zewnatrz w akwarium miał bym nie więcej niż 23 - temperatura w malawce spokojnie może mieścić sie w zakresie 20 - 30 i ważne aby nie było duzych wachnięć, więc po co wydawać niepotrzebnie pieniądze na prąd ?

Opublikowano

Oczywiście, ze nie ma potrzeby wydawać majątku na prąd. Jednak uważam, że 20 stopni to nieco zbyt mało. zgodzę sie na 23-24, bo sam zastanawiałem się nad obniżeniem temperatury, ale póki co sądzę, że 26 to taki komfort termiczny dla ryb. To jest tylko moje prywatne zdanie. Oczywiście każdy dobierze moc grzałki do swoich potrzeb. Podobnie zresztą jak wielkość zbiornika, rodzaj filtracji i w końcu gatunek swych ulubieńców. O to przecież chodzi, żeby mieć satysfakcję z uprawiania akwarystyki. Ja opowiedziałem o swoim doświadczeniu. Mam obecnie dwie grzałki 300W, które włączają się po pierwsze rzadziej i na przemian, a czasem równocześnie, a po drugie mam tą pewność ,że jak jedna mi się przepali lub coś podobnego, to druga też obsłuży (choć dłużej będzie pobierać prąd) mój zbiornik.

Opublikowano

jeżeli masz w pomieszczeniu 21 stopni to w akwarium będziesz miał w granicach 23.

komfort dla ryb spokojnie zapewnony.

wracajac do mocy grzałki sam powolutku zauważasz że wiele zależy od temperatury w pomieszczeniu, a o niej nie było jeszcze mowy jeśli chodziło o akwarium autora pytania.

Opublikowano

Panowie żeby uciąć spekulacje na temat temperatury u mnie w domu, waha się ona najczęściej w przedziale 21-23 stopnie C jeśli chodzi o zimę w lecie jest zazwyczaj cieplej, więc rozumiem, że jak nie będę chciał gotować tej wody to nawet jedna 300 W wystarczy. Dodam też, że nie planuję stałej podmiany wody.

Pozdrawiam