Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, patec napisał:

A wyjaśnij mi jeszcze proszę czym różni się to co napisałeś powyżej z układem który zaproponowałeś.

Nie mam zielonego pojecia czym to się rozni. Mialem na poczatku podobne rozwiazanie (nie takie samo) i nie moglem dobrze wyregulowac przeplywu przez ten korpus (wtedy jeszcze nie bylo tam purolite), teraz mam oba narurowce zrobiony w podany przeze mnie sposob i dziala elegancko. Nie wiem gdzie tkwil blad ale nie bylem zadowolony i dlatego nadmienilem ze mozna by to przeniesc. Moze tu bedzie dzialac to bezproblemo, nie mam zielonego pojecia. po prostu podzielilem się swoim doswiadczeniem.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

No i odpaliłem mojego narurowca i powiem, chyba coś poszło nie tak :(

Dla przypomnienia, zdecydowałem się na konstrukcję jak na poniższym zdjęciu.

IMG_0549.thumb.jpg.3608ec1f16a31e9329ddea1b47dc19ed.jpg

Wczoraj testowo zalałem zbiornik, cały układ filtrujący i duszą na ramieniu włączyłem pompę. Poburczało, pochuczało i ruszyło. Fotka poniżej prezentuje strumień wody wylewający się po przejściu wody przez cały układ. Układ filtrujący w chwili obecnej nie zawiera żadnych złóż, pompa idzie na 3 biegu pokazując pobór mocy na poziomie 11W i przepływ na poziomie 0.1m3/h.

IMG_1204.thumb.JPG.d8cda3eb2fc2e39b07bb268e404fb446.JPG

Układ jest odpowietrzony, natomiast całość chuczy jak w czołgu i mam wrażenie, że pompa cały czas łapie powietrze. Jednakże, jak spuszczam wodę kranikami spustowymi nic nie wskazuje aby było powietrze w układzie. 

Kilka efektów ubocznych - jak otwarty jest zawór na wyjściu z całego układu to przez dwa korpusy przeznaczone na purolite nie leci ani kropla wody. W momencie jak zamknę zawór, woda idzie przez korpusy z purolite, pompa pokazuje pobór mocy na poziomie 16W.

Pompa to Grundfos Alpha 2 25-40 180, rury 32mm, wysokość na którą pompa musi podnieść wodę to jakieś 80cm.

Poniżej jeszcze zdjęcie jak wygląda w chwili obecnej miejsce zasysu (rurki są tymczasowo uszczelnione silikonem akwarystycznym).IMG_1205.thumb.JPG.268a839d054c69490f7a8f1f5548bea3.JPG.

Macie może jakieś pomysły co może być nie tak? 

Edytowane przez rekawiczka
Opublikowano

Zalałeś dobrze cały układ przed włączeniem pompy ? Miałerm podobne problemy i była spora gimnastyka żeby ruszyło ale się udało. Z tego co opisujesz wygląda na mocno zapowietrzony układ.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Zapowietrzony układ- pompy elektroniczne są na to wrażliwe. Podłącz wąż pod kranik i wpuść wody pod ciśnieniem podczas pracy.

Edytowane przez bakus_44
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Też miałem podobny problem na poczatku. Pomogło tak jak @bakus_44 pisze, lanie wody  przez kranik do narurowca na zakręconym zaworze powrotu. Woda przelewa się wtedy zasysem, potem włączenie pompy i otwarcie zaworu na powrocie do akwarium. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

No właśnie w taki sposób zalewałem - ale nie pod ciśnieniem. Najpierw zalałem sekcję mechaniczną przy zakręconych zaworach, potem jak mechanika była pełna odkręciłem zawory na sekcji biologicznej i czekałem aż się zapełni. Następnie odkręciłem bypass zalewając korpusy na purolite i dopiero jak całość była zalana odkręciłem zawór końcowy.

Spróbuję zrobić tak jak sugerujecie, spróbuję z wodą pod ciśnieniem - i dam znać. Pomysły, które między czasie przyszły mi do głowy to tak:

1. wymienić pompę na taką bez elektroniki i zobaczyć czy jest jakaś zmiana, może zbyt inteligentna pompa sobie nie radzi
  2. przebudować układ zasysający tak aby miał dwa zasysy które wpadają na mechanikę

Opublikowano

Mieliście rację - układ był masakrycznie zapowietrzony. Jak podłączyłem węża z zewnętrzną wodą i przepchnąłem powietrze to siknęło jak trzeba :). Delikatnie zmodyfikowałem sposób podany przez  @bakus_44 , a mianowicie nie zakręciłem zaworu na wylocie tylko pusciłem pompę i lałem wodę. 

Pomiary wskazują następujące parametry:

• bieg 1 ~ 1200L/h, 5W
  • bieg 2 ~ 2000L/h, 15W
  • bieg 3 ~ 2250L/h, 18W

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, rekawiczka napisał:

Delikatnie zmodyfikowałem sposób podany przez  @bakus_44 

To nie ja pisałem o zakręcaniu zaworów. Wystarczy żeby pompa zalapala więcej wody. Sama sila grawitacji nie miala na tyle mocy zeby wypchnąć cale powietrze z pompy. Cieszę się, że się udało ;)

Edytowane przez bakus_44
  • 9 miesięcy temu...