Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, spróbuje pomyśleć jeszcze nad rozwiązaniem gdzie pozbyłbym się bypassu, a potem na wylocie zainstalował grzałkę. Zależy mi na tym, aby była poza zbiornikiem.

Opublikowano
2 godziny temu, rekawiczka napisał:

Ale uważasz, że któraś z wersji jest zdecydowanie lepsza? Mnie się wydaje, że wersja 1 jest lepsza bo woda do biologii będzie szła na wprost (przepływ ograniczę zaworem), natomiast w przypadku wersji 2 będzie musiała skręcić w lewo ;) Niby też jest zawór, ale ten zakręt mnie zastanawia ;)

Tak jak koledzy napisali, nie skręt jest wyznacznikiem gdzie poleci więcej wody- więcej poleci tam gdzie nie będzie oporu, aczkolwiek nawet bez zaworu na bypassie powinno wystarczająco opłukiwać złoże (zwłaszcza, jak do rury włożysz grzałkę), żeby zachodziła nitryfikacja- ktoś na tym forum już tak zrobił. Myślę, że jeżeli musisz umieścić grzałkę poza zbiornikiem to ten bypass będzie dla niej najodpowiedniejszym miejscem- nie dawałbym już wtedy zaworu. Umieszczając ją na wylocie tylko niepotrzebnie stłumisz przepływ.

1 godzinę temu, rekawiczka napisał:

Czy może wogole wywalić zawory na bypass i przed biologią jak widzę na Waszych układach?

tak jak pisałem konieczny jest zawór przed i za sekcją mechaniczną- resztę możesz wywalić. Dawanie po 2 zaworów na każdy korpus mechaniczny jest dla mnie skrajnym marnotrawstwem pieniędzy i utrudnianiem sobie życia- i tak będziesz wymieniał wkłady we wszystkich korpusach na raz. Do bypassu daj grzałkę już bez zaworu, żeby nie grzała tylko prawie stojącej wody i powinno być ok.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
5 godzin temu, rekawiczka napisał:

Ok, rozumiem. Czy zatem wersja 3 będąca połączeniem 1 i 2, oraz dodatkowo dodaną grzałką będzie lepsza? Założenie, jest takie, że w rurce poniżej grzałki wkleiłbym rurkę o mniejszej średnicy, aby wymusić obieg przez grzałkę.

Czy może wogole wywalić zawory na bypass i przed biologią jak widzę na Waszych układach?

IMG_0545.thumb.jpg.d8c3e5ff542ac4541b0624cad205e124.jpg

Bedzie dzialac elegancko , zawor na baypasie nie potrzebny Ci bedzie ale ja bym go i tak i tak zostawil. Sprawdzalem u siebie przeloty z zamkniety i otwarym zaworem na baypasie i nie ma stratkow na przeplywie, ale na otwartym zaworze czesc wody bedzie szla na baypas, przez co bardzo ladnie Ci obsluzy grzalke. Mam troche doswiadczenia w bydowaniu skomplikowanych narurowcow, pare sztuk rowniez na forum doradzilem i dzialaja bez zastrzezen i Tobie bym rowniez doradzil aby ta wersje zostawic. Jedyne co bym jeszcze zmienil, jezeli masz mozliwosc to dwa extra korpusy na media przeniosl bym za biologie. Tam bym dal trojnik i ich zasilanieW takiej sytuacji jak teraz, zakladajac ze woda poleci Ci bezoporowo przez biologie i baypas bedziesz mial ciezko przepchnac ja na niskim biegu pompy przez powiedzmy purolite.

Opublikowano
7 minut temu, rekawiczka napisał:

@mlody.czub- dziękuję. Jęzeli dobrze Cię zrozumiałem sugerujesz układ jak załączony poniżej.IMG_0549.thumb.jpg.3aff4a404b73372021085e6722c35b56.jpg

Dokladnie tak. Nie moge zagwarantowac czy bedzie roznica miedzy takim a poprzednim ukladem ale jezeli ja bym mial to robić to bym to skonstruowal wlasnie w taki sposob.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, mlody.czub napisał:

Dokladnie tak. Nie moge zagwarantowac czy bedzie roznica miedzy takim a poprzednim ukladem ale jezeli ja bym mial to robić to bym to skonstruowal wlasnie w taki sposob.

Moim zdaniem w tym przypadku tym bardziej nic nie poleci przez purolite. Opór jaki będzie stawiać wylot prosto do na niską będzie żaden w przeciwieństwie do korpusów z purolite i przejścia na wężyk RO. Ja bym zostawił przed biologią. Najwyżej skręcisz zawór na baypasie.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, patec napisał:

Moim zdaniem w tym przypadku tym bardziej nic nie poleci przez purolite. Opór jaki będzie stawiać wylot prosto do na niską będzie żaden w przeciwieństwie do korpusów z purolite i przejścia na wężyk RO. Ja bym zostawił przed biologią. Najwyżej skręcisz zawór na baypasie.

Tak mowisz? A ja Ci powiem ze mam dwa narurowce w swoim baniaku i zbudowane sa one dokladnie w taki sam sposob i wszystko pieknie dziala. Dlatego wlasnie to  zasugerowalem, bo wiem z doswiadczenia ze dziala. Dodatkowo zamontowalem sobie na kazdym baypasie extra korpus i wkladam tam wkłady jedno mikronowe do wylapywania roznych smieci ktore mechaniki nie zatrzymaja, a uwierz mi jest tego troche. Ja daje rozwiazanie ktore dziala a nie ktore wydaje mi się ze bedzie dzialac.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli w praktyce nie ma znaczenia czy odejście na purolite jest przed czy za biologią. 

Sam jestem w trakcie budowy narurowca i z chęcią  z racji braku miejsca dałbym te dodatkowe korpusy za biologą. 

A na jakim przekroju masz powrót do akwa z korpusów z purolite?

Opublikowano
3 minuty temu, patec napisał:

Czyli w praktyce nie ma znaczenia czy odejście na purolite jest przed czy za biologią. 

Sam jestem w trakcie budowy narurowca i z chęcią  z racji braku miejsca dałbym te dodatkowe korpusy za biologą. 

A na jakim przekroju masz powrót do akwa z korpusów z purolite?

Wezyki od osmozy, nie wiem bodajze 8mm maja.

Opublikowano
3 godziny temu, mlody.czub napisał:

W takiej sytuacji jak teraz, zakladajac ze woda poleci Ci bezoporowo przez biologie i baypas bedziesz mial ciezko przepchnac ja na niskim biegu pompy przez powiedzmy purolite.

A wyjaśnij mi jeszcze proszę czym różni się to co napisałeś powyżej z układem który zaproponowałeś.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.