Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę zadać to pytanie jeszcze raz bo zadane w innym wątku, zginęło a pilnie potrzebuję odpowiedzi.

A jeśli chodzi o ryby, które mają wyraźnie zaznaczony dymorfizm płciowy jak np. Labeotropheus Trewavasae. Gdzie podobno u 1cm narybku widać kto jest kto. Jeśli w sklepie oferują ryby 3-4cm lub nawet 8-10cm. to też lepiej kupić 10 osobników i samemu eliminować, czy w takim przypadku zamawać tylko harem?

No właśnie jakt to jest z nimi?

A kolejna sprawa to docelowa ilość samców w poszczególnych gatunkach w moim akwariumn.

Zakładam, że u Trewci będzie jeden, bo duża ryba. Ale w przypadku rdzawych i saulosi to nie wiem. Czy można z góry powiedzieć, że na przykład po dwa albo trzy samce z każdego gatunku będą żyły w zgodzie, czy to wyjdzie dopiero "w praniu"?

Opublikowano

Zalezy od sklepu . W jednym postaraja sie dobrac obsade jak sobie klient zyczy w innym ( nawet ich rozumiem) gatunki z wyraznym dymorfiznem sprzedaja w ukladach 1/1 czyli kupujac 12szt dostaniesz 6 samcow i 6 samic i sam bedziesz musial znalezc dom dla 4 samcow . Jesli by sprzedawali w ukladach 1/3 to nie wiem co by robili z nadmiarem samców...

Opublikowano

Kupuj harem, jesli sam widzisz roznice to pokazuj paluchem chce tego ta i jeszcze tamta..

Bo nadejdzie dzien, ze trzeba bedzie cos odlowic z akwa, potem komus oddac, sprzedac, moze zabic i o wtedy?

Jesli jest prawdopodobienstwo trafienia 1+4 czy tam innego bierz "gotowy" harem..

Opublikowano

Jasne, że najłatwiej wziąć ze sklepu 1+4 czy jaki tam harem potrzebujemy i święty spokój. Ale najczęściej jest tak, jak napisał Neno, 1 samiec+1 samica. Ostatnio potrzebowałem jedną samiczkę, a musiałem kupić die ryby-samca i samicę, bo tą jedną, którą chciałem, był samiec :twisted:

Opublikowano

Hehehe, normalnie czester też bym wyszedł. Ale ryby były bardzo dobre, a ten samiec zbytnio mi nie przeszkadzał :wink:

P.S. Dobre jakościowo, nie smakowo :wink::D

Opublikowano
Hehehe, normalnie czester też bym wyszedł. Ale ryby były bardzo dobre, a ten samiec zbytnio mi nie przeszkadzał :wink:

Ryby to kumple, nie żarcie..:lol: 8)

Ale dobra koniec bo mnie reszta policjantów wymoderuje:) Idziemy na czata jak co;) :lol: 8)

Opublikowano

Ryby to kumple, nie żarcie..:lol:

Z kumplami chodzę na piwo, ostatnio jak byłem gdzieś gdzie były ryby i piwo niestety te pierwsze były żarciem :):twisted:

Opublikowano
To ja bym z takiego sklepu wyszedł...

Znaczy wylogował :)

Mi chodziło o sklepy netowe , w takim sklepie w realu to oczywiscie nie powinno byc problemu z zakupem tej ryby , ktora pokazesz palcem :) Ta mi sie podoba i juz i raczej sprzedawcy nie powinni robic problemu .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po dwóch tgodniach oczekiwania na rybcie postanowiłem zadzwonić w sprawie mojego zamówienia: Saulosi, rdzawe i trewcie. Okazało się, że trewci nie ma i w kilku innych sklepach, do których dzwoniłem też nie mają (Myślałem, że to popularne ryby). Myślałem, że dobrze dobrałem ryby a facet ze Sklepu Malawi mówi mi że źle dobrane żywieniowo. Dokładnie chodziło mu o rdzawe i trewcie. Ja mu mówię, że będę karmił wszystkie pod trewcie, a on mi mówi, że rdzawe będą niedożywione. Jak to jest z tą obsadą, dobrze dobrana czy nie?