Skocz do zawartości

Zbiornik zalany - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, radecki napisał:

A może w wodzie kranowej jest coś co zbija no3 ? Testy nie pokazują najmniejszego stężenia no3 w wodzie kranowej, odczynnik nawet delikatnie się nie zabarwia.

Mało prawdopodobne jest aby w wodzie kranowej coś zbijało NO3...

Niektórzy mają wysokie NO3 w kranie,a inni praktycznie niewykrywalne tak jak Ty masz...

Również mam taki sam poziom tego parametru u siebie w kranie...

10 minut temu, Lmanka napisał:

Dzień dobry Panowie,

mam podobnie jak kolega @radecki

Poniżej daty i wyniki badań.

17.04

PH 8

No2 <0,01

No3 1

Nh4 <0,05

Mógłby prosić o opinie.
startowalem na biodigest i pożywce trace. Podałem również troszkę pokarmu. Dodatkowo 12.04 dostałem od Darka Gazy jego biologię w postawi wody z wyciśniętych gąbek (mieszanie biologii :-)) wyniki badań pokazują ze no2 się neutralizuje ale co z no3??
gdzie ono jest?

przepraszam za kolor czcionki, kopiowałem z innego źródła i nie umie jej zmienić, moze których z adminów pomoże?
dzieki 

Moim zdaniem obaj możecie wpuszczać obsadę do swoich zbiorników,z tym że najlepszym rozwiązaniem byłoby wpuszczać ją partiami...

Jak biologia ruszy z kopyta to zauważycie wzrost NO3...

Potem pozostaje obserwacja ryb,oraz parametrów...

Oczywiście na początku ostrożnie z karmieniem...Nawet pierwsze dwa dni nie karmiłbym ryb,a potem stopniowo podawałbym małe dawki pokarmu...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lmanka napisał:
Mógłby prosić o opinie.
startowalem na biodigest i pożywce trace. Podałem również troszkę pokarmu. Dodatkowo 12.04 dostałem od Darka Gazy jego biologię w postawi wody z wyciśniętych gąbek (mieszanie biologii :-)) wyniki badań pokazują ze no2 się neutralizuje ale co z no3??
gdzie ono jest?

Jedyne co wpuściłeś do baniaka to patogeny z innego akwarium. Parę lat temu powstał mit, że przelewając wodę z innego baniaka przelewa się biologię. Nic bardziej mylnego. Jedna garść piasku zebranego z wierzchniej warstwy zawiera milion razy więcej "biologi" niż z tego bełta z brudnej gąbki. Musisz doprowadzić do sytuacji kiedy NH3/4 będzie na wysokim poziomie (najbezpieczniej za pomocą wody amoniakalnej) i obserwował jak zmienia się na NO2 a później na NO3. Wartość NO3 na poziomie wykrywalności przez test nie jest żadnym wynikiem i absolutnie nie można stwierdzić, że biologia hula :)

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Lmanka napisał:

To skąd z nh4 zrobiło się no2 i no2 spadło.... 

Z Twoich pomiarów nie widać aby coś zamieniało się na coś. Tak jak wcześniej napisałem pracujesz na granicy wykrywalności przez testy czyli pomiar jest obarczony bardzo dużym błędem. Rozumiem jakbyś miał tego amoniaku na poziomie 0,5 - 1,0 to rzeczywiście mógłbyś obserwować zamianę na NO2 i NO3.

Druga sprawa to ten bełt z pewnością nie zakłóci wystartowania biologii, ale wprowadzi patogeny do akwarium. Możesz się później zdziwić jak wpuścisz młode rybki i z nie wyjaśnionych przyczyn zaczną Ci zdychać.

Przede wszystkim musisz czekać na silny wzrost NO2. To zazwyczaj trwa dość krótki okres czasu. Natomiast już przerobienie NO2 na NO3 może trwać długo dłużej. Wszystko zależy od wlanych bakterii i możliwości skolonizowania przez nie odpowiedniego podłoża.

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano
50 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Druga sprawa to ten bełt z pewnością nie zakłóci wystartowania biologii, ale wprowadzi patogeny do akwarium. Możesz się później zdziwić jak wpuścisz młode rybki i z nie wyjaśnionych przyczyn zaczną Ci zdychać.

Z Twojego opisu wynika, że w baniaku masz patogeny i branie nawet wody może spowodować u innego użytkownika problemy.

Opublikowano

Co wy z tymi patogenami ;) mogą być problemy ale nie muszą. Kolega wziął wodę z wyciśniętej gąbki czyli syfek i wypłukane bakterie, więc nie do końca bezwartościowy "bełt". Akwarium z którego to brał było zapewne prowadzone prawidłowo i ze zdrowymi rybami (sprawdzony hodowca). 

Co do pomiarów to Marcin ma rację, że zmiany były zbyt minimalne aby określić czy akwarium jest gotowe na przyjęcie ryb. Warto by było kapnąć kropelkę WA i zobaczyć jak szybko to zostanie przerobione.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Lmankarównież startowałem zbiornik z biodigest i biotrace, zmiany w stężeniach były marne o ile w ogóle zauważalne i właśnie z racji tego że start był bardzo wolny zakupiłem wodę amoniakalną i zrobiłem wedle instrukcji szablonu startu na WA. Dopiero wszystko sięruszyło. Biotrace chyba jest po prostu za słaby do startu zbiornika.

Opublikowano

Lmanka jeśli obsadę będziesz brał również od Darka Gaży to weź na początek jeden gatunek maluchów a jak się biologia rozkręci pozostałe (a ż tak daleko nie masz ;) ).

• Lubię to 1