Jump to content

Zbiornik zalany - parametry wody

radecki

Recommended Posts

Właśnie zalałem zbiornik. test kropelkowy jbl ph 7,4-9,0 wskazuje ph poniżej 7,4. Niestety test na GH jeszcze nie doszedł. 

Czy bakterie prodibio i pożywkę wpuszczać z niskim ph i później je podnieść sodą oczyszczoną czy od razu dodać sody i jak ph będzie odpowiednie to wtedy dodać bakterie z pożywką ?

Parametry kilka godzina po zalaniu, przed dodaniem biotrace i biodigest

Zalanie zbiornika 18.03.2018

NO2 -> poniżej 0.01                                                      NH4-> poniżej 0.05

NO3->  poniżej 0.5                                                        PH-> poniżej 7.4                              KH-> 7 kropli

Wszystko mierzone testami kropelkowymi JBL

Spokojnie możesz dolać już bakterie, nie ma na co czekać.

Pamiętaj tylko żeby cykl się zaczął musisz dać bakteriom pożywkę(nie wiem czy startujesz na WA czy na szczyptę pokarmu), same bakterie nie wystarczą w tym przypadku bo prodibio biodigest to same bakterie bez pożywki

Ph podczas dojrzewania powinno wzrosnąć, więc na razie nic nie dodawaj, najwyżej później będziesz korygował za niskie ph.

PS. Teraz zauważyłem że dodajesz biotrace, w takim razie uwagi na temat pożywki uważaj za nieaktualne.

Edited by Kubeq
  • Like 1

6 minut temu, Kubeq napisał:

Spokojnie możesz dolać już bakterie, nie ma na co czekać.

Pamiętaj tylko żeby cykl się zaczął musisz dać bakteriom pożywkę(nie wiem czy startujesz na WA czy na szczyptę pokarmu), same bakterie nie wystarczą w tym przypadku bo prodibio biodigest to same bakterie bez pożywki

Ph podczas dojrzewania powinno wzrosnąć, więc na razie nic nie dodawaj, najwyżej później będziesz korygował za niskie ph.

PS. Teraz zauważyłem że dodajesz biotrace, w takim razie uwagi na temat pożywki uważaj za nieaktualne.

Spoko, Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Wpuściłem 1 ampułkę biodigest i 2 ampułki biotrace.

Testy robić codziennie czy co pare dni ?

W dniu 18.03.2018 o 01:07, radecki napisał:

Zalanie zbiornika 18.03.2018

NO2 -> poniżej 0.01                                                      NH4-> poniżej 0.05

NO3->  poniżej 0.5                                                        PH-> poniżej 7.4                              KH-> 7 kropli

Po dzisiejszym badaniu wody w końcu jest jakaś zmiana. Od zalania mija 8 dzień, czy takie wyniki są odpowiednie czy może biologia w zbiorniku rusza za wolno ? pozostawić wszystko bez zmian czy może dodać bakterii lub pożywki ? Do tej pory nic nie dodawałem poza początkową ampułką prodibio biodigest i dwiem ampułkami prodibio biotrace. Bakterie jeszcze żyją po tygodniu bezczynności ?

Niedziela 25.03.2018

NO2 -> poniżej 0.01                                                      NH4-> 0.1

NO3->  poniżej 0.5                                                        PH-> 7.7 (barwa między 7.6 a 7.8)

KH-> 7 kropli

edit.

dzisiaj, to jest 26.03.2018 podskoczył NO2 na wyraźne 0.025

reszta bez zmian

Edited by radecki

• 2 weeks later...

Podbijam temat, aktualizacja parametrów. Dojrzewanie ruszyło pełną parą ale obawiam się że wystąpiła sytuacja opisana w szablonie statu na WA. 

Po dodaniu WA NH4 utrzymywało się na poziomie 0.8, obecnie spadło ale NO2 podskoczyło znacznie i nie wiem czy należy robić pełną podmianę wody w celu zmniejszenia NO2 i wyeliminowaniu powstania HNO2 który może zatrzymać cykl azotowy. 

Parametry z testów zrobionych dzisiaj o poranku.

06.04.2018

NH4 - znaczny spadek do 0.2ppm

NO2 - znaczny skok, kolor ciężko dopasować ale z pewnością jest to 1.0ppm a nawet ponad sugerując się barwą.

NO3 - wcześniej niewykrywalne teraz skoczyło do 5ppm

Robić podmianę czy czekać ?

34 minuty temu, darkon napisał:

Czekać i nic nie grzebać, żadnych podmian, to może zaburzyć start zbiornika.

Wytapatalkowane

ok, pytam ze względu na ten zapis w szablonie startu na WA, stąd zastanawiałem się czy woda dobrze dojrzewam oraz czy NO2 nie jest za wysokie

Przy obecnie stosowanych niezwykle skutecznych mieszankach róznych  bakterii nitryfikacyjnych wspieranych przez bakterie fakultatywne czy probiotyczne proces przebiega nawet przy znacznie niższych dawkach WA jak 1mg/l w sposób niezwykle szybki bardzo szybko doprowadzając wodę do NO2 znacznie powyżej 1ppm.

Ten wysoki poziom azotynu NO2 w wodzie powoduje powstanie  z niego słabego kwasu azotawego HNO2  ( zwany także kwas azotowy ( III ) .

Kwas azotawy jest słabym kwasem nie obniżającym w sposób zasadniczy pH wody ale powoduje zatrzymanie obu etapów nitryfikacji. Bakterie przechodzą w stan uśpienia.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Przy którychś zakupach kupiłem na zaś AQUASAN IMMUNO Zooleka. Daję co prawda połowę zalecanej dawki po podmianie, ryby zdrowe, więc czysto profilaktycznie i nie mogę stwierdzić, czy pomaga, ale na bank nie zaszkodził. 🙂
    • DCP - ile, z ciekawości? 🙂
    • U mnie na 1000l - 40l K1 w panelu z boku akwarium jako jedyna filtracja. Brak filtracji mechanicznej.  Napędzane Jebao dcp  na 30% mocy - pobiera 12,5W. Woda super. Podmiana: ciągła przez kroplownik  (teraz 1l/h). Wodę mam pociągniętą 2 pomieszczenia dalej do kanalizacji. Obsługa akwarium to tylko przetarcie szyb raz na 3 miesiące i napełnienie karmnika.
    • Hej, Easy -Life Voogle. Nie wiem, czy działa, czy kolejna woda ze "świętego źródełka" , ale podobno podnosi kondycję. Ja sam, u schyłku innych odmian akwarystyki wyleczyłem tym paskudną ranę na boku skalara (kilka miesięcy próbowałem wszystkiego). Może zbieg okoliczności, ale zacząłem to lać i się wciągnęło. Podpowiedział mi to jeden z hodowców pyszczakow, jako wzmacniacz dla ryb pobitych i samic wymęczonych po inkubacji. Nawet kiedyś pytałem tu na forum czy znane i działa, ale bez echa. Wiara czyni cuda, więc nie upieram się, że jakiś super środek, ale faktycznie  przy spadkach kondycji jakby podnosił witalność  u ryb.  Wg. mnie pomaga, a na pewno nie szkodzi😉
    • Dobrze , że ryby coraz zdrowsze. Co to za preparat na wzmocnienie? 
    • W takim litrażu nie trzeba podmieniać wody co tydzień. Ja w moim 1050l podmieniam wodę raz na parę miesięcy, jak mi się przypomni, co prawda mam też blok purolite. Filtracja oparta na jednej kasecie zabudowanej w tło. Pompa DCP 3000 ustawiona na 90%. Dodatkowo narurowiec do krystalizacji wody 3 wkłady sznurkowe połączone równolegle - obsługuje to pompa ibo, która pracuję na pierwszym biegu 8watt. Sznurki wymieniam jak przepływ wody spada - raz na miesiąc, może 2 i wszystko hula jak należy . Tak wygląda woda podmieniana ostatnio w wakacje 
    • Akwa wróciło do normy prawie. Ryby powyłaziły z dziur i zachowują się w miarę normalnie. Może ciut bardziej płochliwe, trochę posklejane płetwy u niektorych, ale jakoś to wyglada. Idzie w dobrą stronę. Leje preparat na wzmocnienie polecony przez jednego z kolegów. Nie widzę od dwóch dni samca rdzawego. Tak z autopsji ten akurat gatunek zawsze był u mnie wrażliwy na wszelkie problemy. Kiedyś przy dużym skoku temperatury mocno odchorowaly, jako jedyne z obsady. Baniak mocno zagruzowany, może gdzieś siedzi i się wyliże. Jak nie wylezie, to go jutro będę szukał. Testy na chlor nic w kranówce nie pokazują. Albo inne skażenie, albo sobie wylosowalem kiepski moment na podmiane.
    • Pozwole się nadpisać i podsumować krótko nad poprzednim postem - może jakiejś zabłąkanej w internatach osobie się przyda (jest tego dużo, ale nie tak łatwo czasem trafić)   Zgodnie z radą wszystkich powyżej odpuściłem zakupy stacjonarne. Wykręciłem numer do p. Jacka z Zor (pielegniceafrykanskie.pl). Pełna profeska - nie szczędził czasu na rozmowę, doradził, opowiedział. Nie będę nadzbyt się rozpisywał, ale rzadko spotykana inicjatywa. Telefon o 17.25 w niedziele, o 22.30 odebrałem maluchy w Piasecznie (okolice Warszawy - znajomy[klient] p. Jacka jeździ co niedzielę). 32szt. Saulosi. Jestem mega zadowolony Diskus'a odwiedziłem, ale zrezygnowałem z zakupów. Może dla bardziej doświadczonej osoby ok, ale dla mnie jako amatora, jak przeczytałem na jednym baniaku z narybkiem "Saulosi + Zebra Manda", to już nawet nie podejmowałem próby pytania po czym je rozpoznają - wyszedłem  Odwiedziłem też akwarystyczny w którym kupiłem poprzednie Saulosi (czyt. samiec Red Red). Pan(ten sam od którego kupowałem rok wcześniej) dalej w zaparte, że to Samica - może Coral (bo nie ma ciemnych pasów).  Temat do zamknięcia. Dziękuję jeszcze raz wszystkim. 
    • Cześć @BlackAdder_Pl Moje 900 l filtruję za pomocą gąbek schowanych za tłem. Napędzam jedną pompą obiegową i od roku nie wyczyściłem ani razu filtra, jedynie podmieniam wodę. A dlaczego tak? Miałem filtr kasetowy i właśnie czyszczenie kasety 1-2/tydzień było dla mnie uciążliwe. W ramach eksperymentu schowałem pocięte gąbki za tłem (miałem w poprzednim baniaku i teraz tło na całą długość akwarium. Wynik był więcej niż zadowalający. Teraz za tłem mam 55-60 l. pociętych gąbek o różnej gradacji (głównie ppi 10). Woda o dużym stopniu krystaliczności (nie jest to może poziom jak po użyciu żywic, ale całość wygląda naprawdę dobrze). Chemia również bez zastrzeżeń. Pzdr. Rysiek.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.