Jump to content

Szukam natchnienia - 250l stare malawi

Raffy

Recommended Posts

Hej

Kiedyś udzielałem się na tym forum bardziej, kręciłem dużo, dużo więcej przy malawi... ale inne "rozgałęzienia" akwarystyki mnie wciągnęło i odstawiłem to na bok. Kiedyś pracowałem w akwarystycznym i prowadziłem dział malawi z powodzeniem ;) Teraz w innej pracy nadal mam Buccochromisy, Aristochromisy, Tyranochromisy i inne drapieżniki, ale nie o tym mowa.

W domu mam zapuszczone malawi 250litrów (120x50x50) dla mbun, pływały ciekawsze sztuki takie jak Melanochromis vermivorus Chinyankwazi, dobrej jakości śliczne msobo, neon spoty z równymi kropkami (co jest już niestety, rzadkością), no i polit też był... mały, przepiękny zawadiaka. No i chailosi też się trafił, było tego więcej ale nie wszystko naraz ;) Akwarium stoi od 2009roku.

Teraz pływa z 5sztuk starych pyszczaków, jakiś esthreae OB, maison reef samiec, 2 skundlone saulosi i afra cobue. Wszystkie maja koło 7-8lat :)

Chcę zbudować na nowo obsadę, ale o nietuzinkowe gatunki jakieś. To co patrzę po sklepach, to jakość woła o pomstę do nieba i nawet za darmo tego bym nie chciał, chyba ze na pokarm dla moich arowan ;) 

Pamiętam, że malutki Melanochromis....dialeptos? Był rzadki w 4-5lata temu, jest już dostępny gdzieś? A może jakieś czysto gatunkowe (absolutny wymóg) dobrej jakości saulosi? A może te muszlowe livingstonii?

Albo ta czarna afra, nie pamiętam jak jej było... luwino? Wzbudzała we mnie zachwyt.

O, albo chewere... też petarda.

Yellow, rdzawe, maingano, auratusy i wszelakiej tej maści odpadają :) Bo już wolę zmienić biotop.

Jest jakiś sklep z wysyłką kurierską z ciekawszymi gatunkami?

Witaj. Pamiętamy i nawet kojarzymy z forum krewetkowych ;)

Co do sklepów z wysyłką to najpewniej jeśli chodzi o czystość gatunkową to niezmiennie Tan Mal. Poproś u nich na stronie o aktualny cennik chyba, że ktoś tutaj podrzuci. Miałem ale skasowałem więc nie podeślę. Możesz też pooglądać u Fish Magic, ale oni CHYBA nie mają takich wyszukanych gatunków jakich szukasz. 

Linki do stron znajdziesz pod bannerami u góry na stronie.

Godzinę temu, Post_Mortem napisał:

Witaj ponownie na forum :)

Tak dla ścisłości w kontekście podanych wymiarów - czy ten zbiornik nie ma 300 litrów ?

Fakt...gafa, 300 ;) za dużo baniaków mam i mylą mi się litraże, zaokrąglam zawsze 'na oko' ;)

Godzinę temu, marek_z_81 napisał:

Witaj. Pamiętamy i nawet kojarzymy z forum krewetkowych ;)

Co do sklepów z wysyłką to najpewniej jeśli chodzi o czystość gatunkową to niezmiennie Tan Mal. Poproś u nich na stronie o aktualny cennik chyba, że ktoś tutaj podrzuci. Miałem ale skasowałem więc nie podeślę. Możesz też pooglądać u Fish Magic, ale oni CHYBA nie mają takich wyszukanych gatunków jakich szukasz. 

Linki do stron znajdziesz pod bannerami u góry na stronie.

Siema :) miło, ze ktos mnie kojarzy :D tanmal fajnie, ale czytałem na forum ze ktos kupował tam saulosi i był bardzo niezadowolony, ze jakość leci tam na łeb. A jak mam dostać coś co nawet nie wygląda jak saulosi to...szkoda mi czasu. Fishmagic ma podobno f2, nawet napisałem i przeslał mi zdjęcia i filmiki stada zarodowego. A czysty saulosi podobno jest teraz mega rzadkością.

Moze pare saulosi czystych + dialeptos i...? 

Albo wziac obsade z fishmagica, jakies f2 i licze na to ze bede zadowolony :D polit, perspisax czy cos

Ale dialeptos siedzi mi od x lat w głowie

26 minut temu, Raffy napisał:

tanmal fajnie, ale czytałem na forum ze ktos kupował tam saulosi i był bardzo niezadowolony, ze jakość leci tam na łeb.

@stan bodajże ma z tan mala saulosi. Zobacz w jego galerii czy brzydki. O czyste saulosi to już ciężko nawet w samym jeziorze ;) Fish Magic ma ładne, ale wątpię, że F2 na pewno po selekcji.