Jump to content

Help dla Newka :)

Recommended Posts

Posted

Hello experci 8)

Dzis zakupiłem moje pierwsze Aqua i bardzo prosze o pomoc a nie ostre słowa krytyki za starter 112:

POJEMNOść: 112 litrów

FILTRACJA: Aquael FAN 2 Pro + Fluval_205 (jutro)

PODŁOŻE: 20kg żwirku akwariowego (biały) + wapień filipiński 10 kg

OśWIETLENIE: 2X18 (STANDARD WHITE LIGHT) + grzałka 150 W

STARTER BIOLOGICZNY: Nitrivec

...a moje pytanie dotyczy uruchomienia samego "dojrzewania" tzn.

1. czy w czasie dojrzewania zaleca sie prace filtra wewnetrznego 24/h ?

2. Po wlaniu Nitrivecu + odpaleniu Fluvala_205 cos musze jeszcze zrobić ?

3. Planowana obsada: Pseudotropheus demasoni - saulosi (2+6) ?

4. Jakie oświetlenie proponujecie ?

5. Jutro zakupie testy i będe cos więcej wiedział o wodzie...

DZIEKUJE I POZDRAWIAM :)

Posted
1. czy w czasie dojrzewania zaleca sie prace filtra wewnetrznego 24/h ?

W zasadzie nie widzę przeciwskazań, żeby filtr wewnętrzny uruchomić już gdy akwarium dojrzeje. Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to wypróbowanie sprzętu, bo ewentualne naprawy/reklamacje najlepiej przeprowadzać, gdy ryb nie ma w baniaku.

2. Po wlaniu Nitrivecu + odpaleniu Fluvala_205 cos musze jeszcze zrobić ?

W zasadzie producent sugeruje, żeby wpuszczać stopniowo obsadę. Jeśli nie chcesz ryzykować, możesz dodawać mrożonek, lub od biedy sztucznych pokarmów. Dobrze jednak, żeby jakieś zanieczyszczenia w wodzie się znalazły, bo są konieczne, żeby cykl azotowy ruszył, tak z Nitrivecem, jak i bez niego.

3. Planowana obsada: Ps. Demasoni - saulosi (2+6) ?

Super :!: EDIT: nie doczytałem demasoni, super byłoby 2+6 saulosi :wink: .

4. Jakie oświetlenie proponujecie ?

Ja polecam GroLuxa. Daje fajne ciepłe światło. Dobrze jest go "złamać" czymś białym. Generalnie tu masz dużą dowolność i to kwestia gustu.

5. Jutro zakupie testy i będe cos więcej wiedział o wodzie...
Badaj, monitoruj i informuj o wynikach :wink: .
Posted

<PIWO> Panie Mateuszu :)

Jutro zrobi sie odpowiednie testy - zobaczymy jaka mam wodę na moim Bulvarre de la Rava :) se se se...

pozdro 1888

Posted

No i jak możesz wyrzuć żwirek.

załaduj piasek, będzie to na pewno lepsze dla pyśków.

Posted

"wyrzucić żwirek" hmmmm ? Czy to nie literówka - chodziło chyba o wrzucic żwirek :) se se se... a co do testu to musze zaczekać do wtorku - hmmmm Katowice a wielkie G. tutaj mamy ;/

Z zapytaniem:

1. dlaczego w kazdym sklepie FLUVAL_205 kosztuje powyżej 300 zł ,podczas gdy na Allegro albo Malawi S-c 220 zł ?! (tak kasują czy to różnica producenta) ?

2. długo trzeba czekać aż woda stanie sie krystalicznie czysta -przyp. ,ze mam w aqua piasek kwarcowy + wapienie filipińskie ? Sa jakies sposoby na szybsze skrystalizowanie wizualne :) ? filtr FAN2 chodzi NON STOP !!!

serdecznie thanks za odpowiedz

Posted

PatricuS, z niczym sie nie spiesz, myślę ,ze yaro napisał WYRZUĆ, bo o to mu chodzilo, napisałeś ,ze ozdobisz akwa miedzy innymi zwirem. Piach dla Saulosi duzo lepszy :wink:

Baniak dojrzewa, wiec daj czas wodzie na wykrystalizowanie sie , można dolewac roznych specyfikow, ale po co, skoro akwa dojrzewa i jest bez ryb?

Tak jak pisal Mateusz, z Ps.Demasoni zrezygnuj zostan tylko przy Ps. Saulosi i bedzie super.

Filtracja ok(chociaz ja wole jako mechanika jakis wenwetrzny dmuchajacy :wink: )

Podejście jak na nowicjusza swietne :wink:

Posted

Panie sabotage :)

...sprawa wyglada tak , mam w aqua sam piach kwarcowy + wapień filipiński ,a w całym tym środowisku pływa sobie bojownik (chyba nie zaszkodzi?!) , filtr Aquael FAN 2 Plus chodzi 24/h a dopiero we wtorek uruchomie cos z bajki kubełków biologicznych ala FLUVAL 205 (miał być dzis no ale dupa)... do wtorku musze zaczekać - beda równiez testy...

czyli jak narazie OK ,bojownik nie przeszkadza?

a jesli chodzi o zmiane wody jak powastanie biotyp oraz po "zaludnieniu"-(1/tydzien 10-15%) - musi byc odstana bo kranówka chyba im zaszkodzi co? - odczynniki etc... tak ?

dzieki za pomoc

Posted

Znaczy rozumiem ze bojownik jak rybka startowa, ktora ma za zadanie kupkac itp?:)

Co do podmian:

Z obsada BIOTOPU :twisted: Amazonki, Malawi czy TAnganika, podmianka raz na tydzien 10-20% wskazana :wink:

Posted

Fan2 chyba raczej jako mechanik, napisane jest ze bedzie pracowal tam 205, badz cos podobnego;p

Bojownik plywac sobie moze, wode tak czy siak zabrudzi, wiec jak filtr ruszy, bakterie osadza sie na mediach..