Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, SlavekG napisał:
52 minuty temu, kuki36 napisał:

W stosunku do pomiarów porannych to NO2 oraz NO3 trochę spadło.

Miejmy nadzieje ze zmiezamy w dobrym kierunku

To efekt działania Prime. Wszystko równo poszło w dół. Przestań lać ten Prime i pozwól popracować bakteriom. Jak będziesz lał ten Prime, to nic nie będzie wiadomo.

Opublikowano
34 minuty temu, pozner napisał:

To efekt działania Prime. Wszystko równo poszło w dół. Przestań lać ten Prime i pozwól popracować bakteriom. Jak będziesz lał ten Prime, to nic nie będzie wiadomo.

Już sam nie wiem co mam robić. Jedni piszą lać Prime aż parametry spadną. Inni robić podmianki, a jeszcze ktoś żeby nic nie ruszać. No i bądź tu mądry :(.

Opublikowano
9 minut temu, kuki36 napisał:

Już sam nie wiem co mam robić. Jedni piszą lać Prime aż parametry spadną. Inni robić podmianki, a jeszcze ktoś żeby nic nie ruszać. No i bądź tu mądry :(.

Dodales wczoraj baterie to teraz obserwuj parametry, jesli no2 i nh3 beda rosnac to rob podmiane, jesli beda się utrzymywac na stalym poziomie to nie ma potrzeby robić podmiany. I nie lej prime-a.

• Lubię to 1
Opublikowano

Prime to chemiczny preparat zbijajacy szkodliwe związki amoniaku i azotu. Dopóki będziesz go stosował, nie będziesz wiedział w jakim stanie jest biologia. Powinno się go stosować w skrajnych przypadkach, gdy ryby padają z powodu wysokiego stężenia amoniaku czy/i azotu. U Ciebie takiej sytuacji nie ma. Tak jak Ci wcześniej napisałem i jak Ci pisał @logralok, mierz parametry i gdy zauważysz ich wzrost, rób podmiankę. Nie rób jej bez potrzeby. NO2 na poziomie 0,6ppm to nie jest jeszcze nic strasznego. Amoniak najpewniej masz w formie jonu amonowego NH4, a ten jest szkodliwy w naprawdę wysokim stężeniu. Gdyby to było NH3 na szkodliwym poziomie, to widział byś to po rybach (dusiły by się)

Opublikowano
W dniu 30/03/2018 o 08:40, kuki36 napisał:

W takim razie żadnej chemii, czekamy. Dzisiejsze pomiary:

NH4 - 0,2

N02 - 0,6

NO3 - 5-10

jak tam wyniki kolego?, dziś nh4 powinno być już niewykrywalne 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.03.2018 o 19:38, logralok napisał:

jak tam wyniki kolego?, dziś nh4 powinno być już niewykrywalne 

Monitoruję parametry na bieżąco. Przy okazji dziękuję koledze darkon za wczorajszy kontakt telefoniczny i udzielenie kilku cennych rad:). Na tą chwilę sytuacja wygląda następująco:

NH4 - < 0,05 (tak jak przypuszczałeś)

NO2 - 0,3

NO3 - 5

Edytowane przez kuki36