Jump to content

Malawi 240l.

kuki36

Recommended Posts

Witam,

mam na imię Łukasz i właśnie przymierzam się do spełnienia moich akwarystycznych marzeń:).  W skład zestawu wchodzi:

Akwarium 240l

Pokrywa z oświetleniem led: lampy led premium white  i led premium color +rgb

Filtracja: Ikola 600 + prefiltr eheim

Podłoże: piasek kwarcowy 30kg

Skały: serpentynit 60kg

Tło: strukturalne płaskie http://allegro.pl/tlo-strukturalne-do-akwarium-plaskie-szare-120x50-i6959805940.html?snapshot=MjAxOC0wMy0wMlQyMDo1NDoxMy41NDJaO2J1eWVyOzJkYzMzZDNkZGQyY2RkYzY3M2M2NzUwYWM4YjRiYTBmMDdlNzhiMGIyOWJkOTRhZGJkNjlmMDVmNTgxMGJiNWM%3D#imglayer

Obsada: Chidonga saulosi, Iodotropheus sprengerae, Cynotilapia hara

IMG_0583.thumb.JPG.c4bea55ab920b544804550ba4d6fa4e3.JPG

Dodatkowo mata pod akwarium, kratki pod kamienie, testy jbl combi set + NH4, wata syntetyczna go prefiltra, ustrojstwo do kranówki. Posiadam bakterie azoo nitraact, mam pewne obawy czy będą się nadawać? Posiadam akwarium ogólne 60l z filtrem z ceramiką 0,5l, czy mogę ją wykorzystać do startu? Jeśli chodzi o ceramikę to czy ktoś z Was korzystał z tego cuda: http://allegro.pl/jbl-micromec-bio-ceramika-likwiduje-nh4-no2-no3-i5152181330.html. Tak jak pisał kolega egon44 potrzebny będzie falownik, czy coś takiego wystarczy:  http://allegro.pl/falownik-reef-circulator-6000-aquael-akwarium-600l-i7125768141.html ? 

Przeczytałem chyba całe forum, mimo to zrodziło się kilka pytań. Jeśli któryś z doświadczonych kolegów znajdzie chwilę to bardzo proszę o pomoc i analizę czy coś mi nie umknęło?:)

Sądzę że ten falownik o którym wspomniałeś może być za mocny. Jednak wszystko zależy od aranżacji wewnątrz akwarium.

Jeżeli planujesz zacząć od małych rybek to ja bym się na razie wstrzymał z jego zakupem, a później kupił coś z regulowaną mocą np rw4 lub rw8. Będziesz miał czas aby ew. dozbierać różnicę w cenie. Przy małych rybkach raczej nie ma problemu zalegających kup. Jak się zacznie ten kłopot pojawiać to masz czas aby coś przestawić w "bańce" i ostatecznie kupić falownik

Akwarium masz jakieś firmowe czy wykonane przez jakiegoś miejscowego rzemieślnika?

Edited by mareckee
  • Like 1

Dokładnie tak. Poczekaj z falownikiem ,dobrze ustaw wylot i zasys i będzie ok. Zawsze przyspiesza start stara ceramika ale i tak trzeba uważać aż baniak dojrzeje, kup sobie dobry wkład do filtra np. Matrix. Obsada to oprócz rdzawego wszystkożerny to reszta roślinożerne.

• Like 1

Mam już piasek i kamienie, ale jak to wszystko skomponować?  Dwie propozycje, jak Wam się podoba?
a1.thumb.JPG.f90d77c54dca585675573169e72f287a.JPGa2.thumb.JPG.84c65a56539a83e9d19e2ab3a888e0c9.JPG
Wejdź w galerię i poszukaj czegoś ciekawego, ważne żeby się tobie podobało

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

5 minut temu, raiders napisał:

O i proszę kolejna ikola na forum... to już będzie trzecia emoji4.png

Jak. Możesz to wrzuć większe j wyższe kamienie.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Może na to nie wyglądają, ale te kamienie po lewej mają ponad 30 cm wysokości.

Edited by kuki36

4 minuty temu, kuki36 napisał:

Może na to nie wyglądają, ale te kamienie po lewej mają ponad 30 cm wysokości.

Zdjęcia robione z góry to nie widać wysokości... Ale jak dla mbuny to trochę za mało tych kamieni...

1 minutę temu, Robson79 napisał:

Zdjęcia robione z góry to nie widać wysokości... Ale jak dla mbuny to trochę za mało tych kamieni...

Kamieni 60kg, karton to podstawa akwarium. Zostało mi jeszcze pół wiaderka mniejszych kamieni.

5 minut temu, kuki36 napisał:

Kamieni 60kg, karton to podstawa akwarium. Zostało mi jeszcze pół wiaderka mniejszych kamieni.

Powinien być jeszcze karton jako tył akwarium i zdjęcie zrobione na wprost czyli musiałbyś położyć się na podłodze i cyknąć fotkę... Wtedy będzie można lepiej ocenić, a sama waga kamieni jest nieistotna gdyż różne kamienie mają różną wagę w zależności od gęstości... Ja mam u siebie ponad 50kg lawy gdzie jedna bryła waży ok 5-8kg a tej samej wielkości bryła np. serpentynitu ważyłaby co najmniej 2-3 razy więcej...