Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jasne, ale to chyba nie od razu, z tego co czytam w podlinkowanym wątku, purolite lepiej dać dopiero wtedy gdy NO3 nadmiernie wzrośnie, danie na początku startu zbiornika to chyba marny pomysł

Opublikowano

To jeszcze jedno,

Czy wzięcie 3 miesięcznego zeolitu z działającego filtra ma sens, czy też ten zeolit już raczej więcej może zaszkodzić niż pomóc w starcie nowego akwarium?

Opublikowano

fakt o tym nie pomyślałem, czyli zostanie sam matrix ew matrix i trochę zwykłej ceramiki, bo chyba tylko 500g mi go zostało.

W takim razie co mogę wykorzystać ze starego filtra, tak żeby przy okazji nie zaburzyć starego akwarium, a przyspieszyć dojrzewanie nowego? W starym mam obecnie ceramike i zeolit, tyle że zeolit ma ~3m-ce więc nie wiem czy on działa jeszcze jako pochłaniacz. Podmiana połowy ceramiki (jest tam ~1L) i odlanie 15-20l wody ze starego, da mi jakiś sensowne przyśpieszenie dojrzewania nowego?

Opublikowano
3 godziny temu, karolus napisał:

Czy wzięcie 3 miesięcznego zeolitu z działającego filtra ma sens,

..pomijając to co wyżej  Marcin Ci napisał to pamiętaj ,że zeolit po około trzech miesiącach i tak traci swoje właściwości  absorbowania. To takie info na przyszłość gdybyś chciał jednak zastosować. Pomijam fakt ,że bardzo spowalnia przepływ wody w kubełku.

Opublikowano

Wiem że traci właściwości, dlatego pytałem czy w ogóle ma sens, właśnie będę go wywalał ze działającego filtra, zastanawiałem się tylko czy można go potraktować jako źródło bakterii nitryfikacyjnych i włożyć na powiedzmy miesiąc do nowego kubełka razem z nowymi złożami, tak żeby przyśpieszyć ich dojrzewanie.

Jeśli uważacie że nie ma to sensu, to przełożę część ceramiki, albo będę cierpliwie czekał aż nowy zbiornik dojrzeje w sposób naturalny

Opublikowano
11 minut temu, karolus napisał:

właśnie będę go wywalał ze działającego filtra, zastanawiałem się tylko czy można go potraktować jako źródło bakterii nitryfikacyjnych i włożyć na powiedzmy miesiąc do nowego kubełka razem z nowymi złożami, tak żeby przyśpieszyć ich dojrzewanie.

..jak najbardziej tak!

Opublikowano (edytowane)

No i super, bałem się jednocześnie wyjąć zeolit i część ceramiki z pracującego filtra żeby nie zaburzyć starego akwarium, a zeolit i tak miał iść do śmieci, tak to dostanie jeszcze "drugie życie" i przyśpieszy dojrzewanie nowego zbiornika.

A tak z ciekawości, dlaczego zeolit tak bardzo spowalnia przepływ? ze względu na wielkość ziaren?

Edytowane przez karolus
Opublikowano
21 minut temu, karolus napisał:

A tak z ciekawości, dlaczego zeolit tak bardzo spowalnia przepływ? ze względu na wielkość ziaren?

..nie na wielkość ziaren. Z powodu bardzo  dużej porowatowości  glinkorzemianów. To znaczy w jednym "ziarenku" jest bardzo dużo por i bardzo malutkich( wieęcej i mniejszych ) jak np. w ceramice . I te pory szybciej się zatkają bakteriami jak  ceramika. Oczywiście to wszystko pisze bardzo skrótowo myślowo bo tak naprawdę to zeolit jest wymieniaczem jonowym..ale utarło się u nas mówić ,ze jest absorberem ,ze względu na swoje przeznaczenia. Nieprawdą jest ,że zeolit oddaje do wody to co "zaabsorbował'..to nie węgiel:) Dlatego możesz śmiało go zastosować w celu o jakim wspomniałeś.

• Lubię to 1