Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj!

11 godzin temu, Lmanka napisał:

Właśnie taki sam zestaw chce zastosować, z tym, ze do ikola chce dodać biologię ?

Posiadając nowo zakupioną Ikolę 600maxx+prefiltr HW-603A jestem skłonny napisać że taki zestaw będzie dobry to twojego 240l akwarium...Oczywiście będziesz musiał się wspomagać falownikiem...

Do Ikoli dodaj max 1l ceramiki a do prefiltra gąbki z zestawu+małą warstwę waty (Ja polecam JBL Symec).

Opublikowano

dobrze rozumiem że masz tylko ikole z prefiltrem hw-603, gdzie ikola robi za biologa a prefiltr za mechanika, a do tego tylko coś w stylu JVP-100??

Opublikowano
Godzinę temu, karolus napisał:

dobrze rozumiem że masz tylko ikole z prefiltrem hw-603, gdzie ikola robi za biologa a prefiltr za mechanika, a do tego tylko coś w stylu JVP-100??

W swoim 200l zbiorniku posiadam-

Biolog-Midikani 800

Mechanik-Ikola 600maxx+prefiltr HW-603A

Cyrkulację a bardziej zmiatanie syfku z dna wspomagam falownikiem Jebao/Jecod RW-4.

Moim zdaniem tobie starczy Ikola zarówno jako biolog a prefiltr jako mechanik...

Oczywiście dodatkowo falownik będzie potrzebny...

Opublikowano

chyba najlepszym sposobem będzie kupno kubełka (tu jeszcze się waham czy unimax 250 czy ikola 600), do tego prefiltr eheima i na tym odpalić akwarium.

Potem obserwacja, obserwacja i jeszcze raz obserwacja jak układają się śmieci w zbiorniku i w zależności od tego dokupię albo AC albo falownik.

Do kubełka wsypie 1L matrixa  i jakąś gąbkę, a w prefiltrze zamienię standard na watę JBL.

Opublikowano (edytowane)

ja u siebie w 375l mam unimaxa 250 jako biologa jest w nim 1 litr bioceramax 1200 aquaela  bez żadnym gabek  plus prefiltr eheima na zasysie w którym jest wata jbl i sika on 430l/h. Za mechanika robi aguael circulator 2000 z takim samym prefiltrem. W przyszłości pewnie będę musiał dołożyć jakiś celownik.  Narazie nic więcej nie mogę powiedzieć baniak dojrzewa 3 tydz. Dodam jeszcze że unimaxa 250 jest nieslyszalny w moim przypadku czego niestety nie mogę powiedzieć o AC 2000

Edytowane przez halabala
Opublikowano

podpowiedzcie mi jeszcze co i ile włożyć do biologa, wstępnie myślałem o matrixie (1L) do tego jakaś gąbka.

Będzie Ok, czy może to przesada i lepiej zwykłą ceramikę dać,  a może jeszcze jakieś inne bajery warto dodać (phosguard, sea-gel, jakies denitryfikatory itp)

Opublikowano

Jeśli chcesz, możesz dać matrix, to świetna ceramika. Ale i 1 litr zwykłej w zupełności wystarczy i załatwi sprawę biologii. Gąbka wewnątrz filtra niepotrzebna, skoro to ma być biolog, pomyśl o jakimś prefiltrze na zasysie, żeby zminimalizować dostawanie się do środka zanieczyszczeń i tym samym ograniczyć częstotliwość otwierania kubełka. Z tzw. "bajerów" ja bym wziął pod uwagę jedynie purolite.

Opublikowano

prefiltr na zasysie wody jest oczywisty, będzie tam eheim z watą JBL

ten purolite to na stałe do kubełka, czy tylko do filtracji wody z kranu? 

(w kranówce mam NO3=2, NO2=0 według testów kropelkowych zooleka)

Opublikowano

NO3=2 nie wymaga purolite do filtracji kranówki. Tutaj dobrze dać korpus z węglem tzw. ustrojstwo w wersji I.

Purolite na stałe do kubełka, poza absorbowaniem NO3, będzie dodatkowo klarował wodę.