Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, karolus napisał:

skoro multikani ma regulacje przepływu oraz bypass pozwalający na wymianę pojemnika z wkładem, to do czego służy zaworek na wejściu? tłumienie na samej głowicy jest za słabe?

Generalnie zaworek ma za zadanie odcięcie całej nitki filtracji i jej odłączenie.
Przy okazji służy on jako reduktor średnicy węża z 15/21 wychodzącej z Unimaxa na 12/16, który wchodzi do Multikani.
Zawór mam otwarty na full, podobnie jak głowicę w Multikani - wkłady i średnice wylotowe węży (9/13) ograniczają samoczynnie przepływ do ok 30l/h.
Obecnie dodałem kolejny blok Multikani, bo po uruchomieniu kolejnego 0,5l Purolite w środku zrobiło się na tyle ciasno, że nie mieściły się pozostałe złoża.

20180429_203019.thumb.jpg.3e0a2e085c20d0088b1a6de6e2906d27.jpg

Opublikowano

OK, redukcja średnic to wystarczająco dobry powód żeby go zastosować :)

Jeśli pamiętasz jeszcze to podaj oznaczenie tego zaworka, bo prawdę mówiąc nie mogę znaleźć takiego z różnymi średnicami podłączeń.
Powiedz jeszcze czy bardzo osłabił się przepływ na tym wyjściu z unimaxa, chciałbym zrobić podobną konstrukcję ale na ikolii 600maxx, a tam tylko jedna pompa jest, w dodatku na wejściu już dodałem prefiltr 603A z gąbkami.

Opublikowano

Zaworek kupiłem w LeroyMerlin na dziale ogród - na etykietce miał napisane: zaworek do linii nawadniających na wąż 13-16mm i kosztował ok 7zł.
Podobny do tego: https://www.leroymerlin.pl/nawadnianie/nawadnianie-kropelkowe/zlaczki-do-rur-i-tasm-kroplujacych/zaworek-geo8280-1-geolia,p422604,l275.html
W opisie produktu jest podane tylko 16mm ale w rzeczywistości pierwsze wypustki mają mniejszą średnicę, przez co grubszy wąż blokuje się dalej.

Natomiast jeżeli chodzi o wydajność filtracji, to niezależnie od tego czy ten obieg jest włączony czy nie, to sik z wylotu filtra praktycznie jest taki sam - nie zauważyłem widocznej różnicy.

Tańszą alternatywą dla tego rozwiązania jest też HW602A lub HW-603A. Pojemność to 1,5 litra w 602 lub 3 litry w 603 (trzeba tylko pamiętać, że wewnętrzne sitka dolne i górne ograniczają trochę objętość), natomiast Multikani ma w zależności od liczby modułów wielokrotność 1 litra. 
Zawory na wejściu i wyjściu HW są dopasowane do węży 16/22, ale można dokupić na wyjście zaworek na wąż 12/16mm (dostępne domyślnie w wersji B z pompą) http://allegro.pl/zawor-do-filtra-hw-602b-hw-603b-waz-12-16-mm-b-i6752641735.html i gotowe :) 

Też rozważałem taką opcję ale zdecydowałem się ostatecznie na zakup Multikani bo po kupnie akwarium miałem dosyć duży rabat do wykorzystania w sklepie Aquaela :) 

Opublikowano

oo faktycznie dobry pomysł z tym HW... dopiero co kupiłem 603 jako prefiltr, teraz mogę 602 kupić na absorber, bo chyb akolejny 603 to byłaby u mnie przesada (zbiornik 240L)

dzięki za "oświecenie" :)

Opublikowano

Też mam podobny litraż i tak jak już pisałem u mnie pracuje 1 litr Purolite. Jak będziesz chciał dodać jakiś absorber PO4 to w 602 może być za ciasno - ewentualnie będziesz musiał podciąć trochę nóżki od gornego i dolnego koszyka.  

Opublikowano

no ok, tylko że jak na chwile obecną dam 1L purolite to czy w 603 dla odmiany nie będzie za luźno? chociaż w sumie może lepiej docisnąć gąbkami a mieć zapas pojemności.... różnice w cenie to raptem 20PLN

Opublikowano

Ciężko mi się wypowiedzieć na temat 603 bo nigdy nie miałem go w ręku. Gąbki są nawet wskazane na wypadek gdyby któreś złoże się rozsypało :)

Natomiast do 602 wejdzie ok litra, max 1,25 po podcięciu sitek. 

Opublikowano

Dzięki, pomyślę jeszcze, pewnie kupie 603 (zawsze jak coś się z jednym stanie to da rade z dwóch złożyć jeden ;)), no chyba że znowu jakiś brak na rynku będzie (ostatnio czekałem ~3tyg na dostawę)

• 1 miesiąc temu...