Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobotę minęły 3 tygodnie od pierwszej regeneracji, NO3 lekko wzrosło. Sytuacja wygląda następująco:
                              NO3
Start                    20-40
1 tydzień             5-10
2 tydzień             5-10
3 tydzień             10-20

Regeneracja Purolute
1 tydzień             1-5
3 tydzień             5-10

Przez pierwsze 3 tygodnie używałem tylko 0,5 litra Purolite i startowałem z poziomu 20-40 więc szybko się zapchało.
Po regeneracji dodałem kolejne 0,5 litra więc pracuje już cały litr.
Zobaczę teraz jak długo będzie się utrzymywał stabilny poziom NO3.
Gdzieś na forum czytałem, że niski poziom NO3 utrzymuje się stosunkowo krótko ale za to potem stabilnie trzyma poziom 10-20.
Jak to wygląda u was?

Jak NO3 dojdzie do 20 to planuję kolejną regenerację - mam nadzieję że stanie się to niezbyt szybko i uda mi się dobić do 2 miesięcy :) 
Jeżeli moje oczekiwania jednak zawiodą to zastanawiam się nad dodaniem przedłużki w multikani i załadowaniu jej kolejną porcją Purolite.

Opublikowano

Zgodnie z naszą rozmową ja bym poczekał i mierzył parametry. Może faktycznie obejdzie się bez regeneracji a jedynie poziom azotanów skoczy do konkretnego poziomu i tak będzie się utrzymywał przez długi czas. Nie wiem czy nie wprowadził bym do tego jeszcze cotygodniowych podmian (aby odciążyć trochę żywicę tudzież jej troszkę pomóc) do powiedzmy 20-30%.

Opublikowano (edytowane)

powiem ja od siebie ze Purolite mam wsadzone, do swojego akwarium ,nie całe 1 l   podmieniam wodę co tydzień 25% :)

poziom azotanów ma w granicach 25 ,nie przejmuję się tym wcale ,ryby zachowują się normalnie jest ok :)

jest to wielkim absurdem ze chcecie zniżyć No3 .

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano
1 godzinę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

powiem ja od siebie ze Purolite mam wsadzone, do swojego akwarium ,nie całe 1 l

poziom azotanów ma w granicach 025 ,nie przejmuję się tym wcale ,

jest to wielkim absurdem ze chcecie zniżyć No3 .

Tomku..sam napisałeś ,że używasz żywicy i masz w związku z tym NO3 ( azotany) 0.25. Zastanawiam się czy na pewno napisałeś to co chciałeś a szczególnie zastanawiają mnie azotany na poziomie 0.25?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, rafalniski napisał:

@TOMEKSIEDLCE No bez przesady! :) 
Gdyby to nie był jakiś problem to nikt na forum nie proponowałby stosowania Purolite lub innych absorberów.

może by nie był taki duży problem z No3 ,ze każdy chce mieć jak mniejszy 5,10 :)

i pakują chemii  ile się da rady do akwarium,ja to mam po prosty w nosie jest 25 jest ok

4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tomku..sam napisałeś ,że używasz żywicy i masz w związku z tym NO3 ( azotany) 0.25. Zastanawiam się czy na pewno napisałeś to co chciałeś a szczególnie zastanawiają mnie azotany na poziomie 0.25?

Andrzeju mogłem 0 nie potrzebne wstawić ,dokładnie jest koło 25 beż tego zera :)

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
  • Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

może by nie był taki duży problem z No3 ,ze każdy chce mieć jak mniejszy 5,10 :)

W moim przypadku nie chodziło mi o zbicie poziomu NO3 ale głównie o uregulowanie stsonku PO4/NO3 który powodował zarastanie węży w dramatycznym tempie i znaczący spadek wydajności filtracji. 

Tak wiem, inni tego problemu nie mają i nie czyszczą węży przez lata, ale niestety każde akwarium jest inne i każdy z nas boryka się z innymi problemami, więc proszę nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. 

Godzinę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

i pakują chemii  ile się da rady do akwarium,

Bez przesady, a Purolite u ciebie to nie chemia? 

Opublikowano
3 minuty temu, rafalniski napisał:

Bez przesady, a Purolite u ciebie to nie chemia? 

masz racje kolego tez chemia, tylko ja nie przejmuje się,ze NO3 mam 25 i nie zbijam wcale :)

purolite siedzi żeby nie było tragedii w akwarium. PO4 mam 025  jest ok

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Małe pytanko w temacie....

skoro multikani ma regulacje przepływu oraz bypass pozwalający na wymianę pojemnika z wkładem, to do czego służy zaworek na wejściu? tłumienie na samej głowicy jest za słabe?