Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:) mam damasoni, red red, maigano i zamówione msobo.Na tym narazie poprzestane :wink:

pozdrawiam

Gdzie tu OB? w aktualnej obsadzie ich nie ma, wcześniej był taki pomysł (Zbyszka), ale ryb nie ma :wink:

Opublikowano

Niema, bo odradziliście mi łączenie red red z OB. Tak jak pisałem red redy mam i z nich nie zrezygnuje. Temat się zdrowo rozciągną :o

Opublikowano
A co do samców to będę dążył do 3 demasoni i 2 maigano (oczywiście nie 8 ) oczywiście jak się wszystko ułoży :P

3 demasoni, 2maingano i przynajmniej po jednym z Reda i Msobo. To razem 7 :wink: faktycznie okroiłeś liczbę samców :wink:

Opublikowano

A ile proponujesz ? :)bo może 3 samce damasonii reszta po 1,

to też by mi pasowało :) ewntualnie jescze 1 dodaktowy red red lub msobo,

ale to wszytko za dłuższy czas tzn ja bedą msobo

ps

coraz bardziej ciekawi mnie forum :)

Opublikowano

Ja bym właśnie odpuścił większą ilość samców Demasoni. Dlaczego? dlatego, że u nich bardzo ciężko odróżnić płeć. Możesz mieć 1 samca i resztę samic, a ryby będą i tak bardzo podobne. Jest to jednak kij, który ma dwa końce, bo ciężko będzie Ci wyselekcjonować odpowiedni harem.

Ja proponuję jednego samca Red Reda, jednego Maingano, dwa Msobo + Demasoni (musiałby być jeden), lub:

j/w poza Msobo i z niego też jeden samiec. Ja osobiście mam dwa samce Msobo i ten drugi w ogóle samca nie przypomina, jest tylko ciemniejszy od samic.

Opublikowano

Czyli jednym słowem daruje sobie, zwiększanie liczby samców,

co najwyżej w odległym czasie dodam kolejny gatunek.

Nowy gatunek nowe obserwacje,

oczywiście :) nie twierdze,

ze przy dodawaniu samca niema możliwości zaobserwowania czegoś nowego,ale...

Opublikowano

Przy dodawaniu samca do istniejącego już haremu na pewno można poobserwować wiele - w przeważającej mierze wojnę samców - nowego i starego, która zakończy się w najlepszym przypadku dużymi obrażeniami, a w gorszym - zejściem ryby.

Reasumując- nie polecam takiego rozwiązania. No chyba, że dodajemy młodziutką rybkę 2-2,5cm, wtedy są szanse. Tyle, że to nie ma sensu moim zdaniem (dodawanie samca do istniejącej obsady), wyjątkiem jest sytuacja, kiedy np mamy dużo miejsca dla samców i w haremie nam go brakuje. Dodawanie dla czystej obserwacji może się źle skończyć :wink:

Opublikowano

Ryby już się przyzwyczaiły i pływają wszędzie i z tej krótkiej obserwacji wywnioskowałem ze raczej nie chce 5 gatunku,

bo po prostu będzie ich za dużo, ale jak by się coś zmieniło to raczej bym dołożył socolofi.

Ja długo hoduje pyśki, ale jeden gatunek trzymam po kilka lat wiec raczej 5 gat nie będę dokładał, bo na dłuższą metę było by za ciasno

pozdrawiam