Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stanowczo msobo ... saulosi z demasoni to potencjalny konflikt. Msobo to prześliczne stworzenie. Ryby w pionowe i poziome paski już masz więc i pod względem estetyki msobo bardziej jak dla mnie trafia do tej obsady.

Opublikowano
predzej...tzn ,ze mialbys tez inny pomysl tak ? jestem otawrty na poropozycje po to tu pisze :) moze cos ciekawego padnie o czym niemyslalem np harisimi proponowal elongatusy i na inernecie ciekawie nawet wygladaja a juz w akwarium mnie niepasuje ( wiadomo kwestia gustu) wiec prosze o prozocyjce sugestie i sprostowania moich pomyslow :)

Zbigniew ale gdzie i jakie widziałes te elongatusy live ... w akwariach wystwawowych cy sklepowych nawet siebie nie przypominają te w necie sa prawdziwasze ;) ... przemyśl to.

Opublikowano

ciesze sie bardzo :wink: bo bardzo mi sie one podobaja i mysle ze to bedzie duzo trafniejsze rozwiazanie kolorowo rozmiarowo :) tyle ze bede musial poczekac kolo miesiaca na nie... tak wlasnie bedzie paskowo kolorowo i optymalnie :) a o to mi chodzi

wielkie dzieki.

I jak pod to nienapic sie... :twisted:

Opublikowano

tak wlasnie jesli cos sie ma na juz to niema takich emocji,

a jesli sie cos wyczeka i przychodzi na ten dzien ten wlasnie o to dzien :) to jest cos fantastycznego i jest i mala lekcja pokory :)

pozdrawiam

Opublikowano

harisimi elongatusy live widzialem w sklepmalawi. Poprostu pracuje 5 min drogi od tego sklepu wiec moge dosyc duzo ryb pogladac (male, duze), ale dzis pojade zamowic msobo wiec przyjze sie uwazniej neon spot ew na 5 gat moze byc :)

Opublikowano

Kto to ostatnio pisał na forum, że na Msobo trzeba czekać parę miesięcy, bo nie ma?nawet w sklepiemalawi nie ma teraz i długo może nie być.

Znalazłem :D

No i sprawa się nieco skąplikowała msobo raczej wypada z obsady. Sklep Malawi gdzie zamierzam zakupić wszystkie rybki, ma msobo w ofercie, ale niestety po zasiągnięciu informacji telefonicznej okazało się, że rybka jest niedostępna. Podobno nawet na 0,5 cm okazy mają już zamówienia i wchodzi w grę conajwyżej zamówienie z terminem dostawy za pół roku.

Cytat stąd:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?p=23668#23668

Opublikowano

Ja tak napisałem - informacje otrzymałem telefonicznie od pana Jacka ze Sklepu Malawi. Mam dziwne wrażenie, że w ostatnich dniach m-sobo jest "trendy". Nie uważacie?,;)

Opublikowano
Mam dziwne wrażenie, że w ostatnich dniach m-sobo jest "trendy". Nie uważacie?,;)

Nawet nie w ostatnich dniach, ale sądzę, że to już pod kilka miesięcy zalatuje :twisted: jak je sobie upatrzyłem, to tylko VDR kojarzyłem, że ma je u siebie. Zanim kupiłem, to już o nich się zaczynało często mówić. A teraz w każdej propozycji obsady są :cry:

A zawsze chciałem mieć wyjątkowe rybki :cry::twisted:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.