Jump to content

Recommended Posts

Posted

Planuje akwarium 250x40x40 albo 300x40x40. Jak dobrać oświetlenie do takiego zbiornika. Planowałem dwie długie świetlówki równolegle do frontu . Zależy mi na niezbyt silnym oświetleniu akwarium. Na obecnym etapie akwarium planuje przykryć szybami i nad tym zamontować pokrywę będącą faktycznie mocowaniem świetlówek i maskowaniem osprzętu. Czy świetlówki świecące przez szybe to dobry pomysł?

Posted

tak równolegle. po dwie leżace w jednej lini. Jedna 36w ma ok 120cm długości. Ew 4x30W. Ja także nie lubie dużo światła i mam tylko jedną 36W.

edit: Nie doczytałem twoich wymiarów. Zastanów się jeszcze nad nimi. Zeby powierzchnia dna była ok 50cm i wysokość 45cm. 40 cm to jak dla mnie za mało na tak długie akwarium.

Posted

niestety szerokość musi być taka (mieszkanie ma 29 m2) :D Czemu przy takiej długości szer. powinna być większa? Co się stanie jak nie będzie?

Posted
niestety szerokość musi być taka (mieszkanie ma 29 m2) :D Czemu przy takiej długości szer. powinna być większa? Co się stanie jak nie będzie?

poprzez szerokość uzyskujesz większa pow dna a to poprawia warunki życia dla ryb ale jęsli nie mozesz wiecej to te 40 cm tez jest do przeżycia, tak samo ta wysokość 40 cm tez nie zawiele ale może być choć przy takiej długości zbiornika wrażenie optyczne może być dziwne.

Posted
przy takiej długości zbiornika wrażenie optyczne może być dziwne.
no właśnie o tym myślałem stąd pomysł żeby to trochę skorygować odpowiednią pokrywą i podstawą, tak żeby wydawało się wyższe