Zygi Opublikowano 3 Lutego 2018 #1 Opublikowano 3 Lutego 2018 W dniu 1.02.2018 o 11:48, Deadi napisał: Dopytam tylko o podłoże - ile cm piachu było w najwyższym miejscu? W moim pierwszym Malawi mając ponad 5-7cm tworzyły się strefy beztlenowe, który powodowały gromadzenie siarki i prześmierdywanie wody tą że siarą. Jeśli masz podobnego coś u siebie to ja bym to zebrał i przeplukał. Mając to na uwadze w kolejnych baniakach unikałem takich dużych warstw (max 3cm) i problem siary zniknął bezpowrotnie, a oprócz tego bez obaw odmulam piasek do dna by móc zebrać i wylać zakopane odchody Z tym się mogę nie zgodzić. W moim zbiorniku piasku jest od 2 do około 6-7cm w zależności od miejsca. Od początku założenia zbiornika a jest to czerwiec 2017 nie grzebałem w podłożu w ogóle. Doszło do sytuacji że na dnie w piasku utworzyły się strefy beztlenowe w których dochodzi do denitryfikacji i cały NO3 ulatnia się w postać gazową jako lotny azot bo bombelki przy czyszczeniu szyb dochodząc do piasku ulatniają się ku powierzchni i nic a nic żadną siarą czy jajem nie daje. Nie używam żadnych wynalazków typu tmbt czy purolite(choć ten leży w szafce od zakupu całego sprzętu) a NO3 cały czas jest na niewykrywalnym poziomie. Cytuj
hilux Opublikowano 4 Lutego 2018 #2 Opublikowano 4 Lutego 2018 @Zygia jak drobny masz piasek u siebie? Z tego co wyczytałem to wszystko rozbija się o to jakie bakterie zasiedlą te strefy. Jeśli nitro na oddychaniu azotowym jak u ciebie to gra muzyka ale jeśl np siarkowe to gorzej. Dlatego do swojej piaskownicy na wszelki wypadek wpuściłem świderki. @grabiecświetnie skomponowałeś kamienie z tłem, gratuluję. Cytuj
Zygi Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2018 Godzinę temu, hilux napisał: @Zygia jak drobny masz piasek u siebie? Taki jak większość na tym forum czyli kreisel, a co do startu to było wszystko według szablonu na WA. Też mam ślimaki tylko to jest rozdętka(nieproszony gość przywędrował z roślinami) ale one nie zakopują się. Cytuj
hilux Opublikowano 4 Lutego 2018 #4 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ano, rozdętki nie kopią. Próbowałeś je Helenkami potraktować skoro nieproszone? Cytuj
Zygi Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2018 One żyją sobie za tłem bo jak wyjdą do zbiornika to rybki mają bonusa w postaci mięska. W akwa widać tylko puste muszelki. Cytuj
Deadi Opublikowano 4 Lutego 2018 #6 Opublikowano 4 Lutego 2018 9 godzin temu, Zygi napisał: Z tym się mogę nie zgodzić. W moim zbiorniku piasku jest od 2 do około 6-7cm w zależności od miejsca. Od początku założenia zbiornika a jest to czerwiec 2017 nie grzebałem w podłożu w ogóle. Doszło do sytuacji że na dnie w piasku utworzyły się strefy beztlenowe w których dochodzi do denitryfikacji i cały NO3 ulatnia się w postać gazową jako lotny azot bo bombelki przy czyszczeniu szyb dochodząc do piasku ulatniają się ku powierzchni i nic a nic żadną siarą czy jajem nie daje. Nie używam żadnych wynalazków typu tmbt czy purolite(choć ten leży w szafce od zakupu całego sprzętu) a NO3 cały czas jest na niewykrywalnym poziomie. O tym czy daje siarą przekonać się najlepiej można jak nie ma wody tylko sam piach ? oprócz tego pamiętam jeszcze że tam na samym dole była straszny chłód, co by potwierdzało praktycznie zerową wymianę wody. Cytuj
piotriola Opublikowano 5 Lutego 2018 #7 Opublikowano 5 Lutego 2018 W dniu 2018-02-04 o 00:34, Zygi napisał: Nie używam żadnych wynalazków typu tmbt czy purolite(choć ten leży w szafce od zakupu całego sprzętu) a NO3 cały czas jest na niewykrywalnym poziomie. No to tylko pozazdrościć, wygląda że plenum działa. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi