Skocz do zawartości

Strefy beztlenowe a denitryfikacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.02.2018 o 11:48, Deadi napisał:

Dopytam tylko o podłoże - ile cm piachu było w najwyższym miejscu? W moim pierwszym Malawi mając ponad 5-7cm tworzyły się strefy beztlenowe, który powodowały gromadzenie siarki i prześmierdywanie wody tą że siarą. Jeśli masz podobnego coś u siebie to ja bym to zebrał i przeplukał. Mając to na uwadze w kolejnych baniakach unikałem takich dużych warstw (max 3cm) i problem siary zniknął bezpowrotnie, a oprócz tego bez obaw odmulam piasek do dna by móc zebrać i wylać zakopane odchody

Z tym się mogę nie zgodzić.

W moim zbiorniku piasku jest od 2 do około 6-7cm w zależności od miejsca.

Od początku założenia zbiornika a jest to czerwiec 2017 nie grzebałem w podłożu w ogóle.

Doszło do sytuacji że na dnie w piasku utworzyły się strefy beztlenowe w których dochodzi do denitryfikacji i cały NO3 ulatnia się w postać gazową jako lotny azot bo bombelki przy czyszczeniu szyb dochodząc do piasku ulatniają się ku powierzchni i nic a nic żadną siarą czy jajem nie daje.

Nie używam żadnych wynalazków typu tmbt czy purolite(choć ten leży w szafce od zakupu całego sprzętu) a NO3 cały czas jest na niewykrywalnym poziomie.

Opublikowano

@Zygia jak drobny masz piasek u siebie? Z tego co wyczytałem to wszystko rozbija się o to jakie bakterie zasiedlą te strefy. Jeśli nitro na oddychaniu azotowym jak u ciebie to gra muzyka ale jeśl np siarkowe to gorzej. Dlatego  do swojej piaskownicy na wszelki wypadek wpuściłem świderki. :)

@grabiecświetnie skomponowałeś kamienie z tłem, gratuluję. :biggrin:

Opublikowano
Godzinę temu, hilux napisał:

@Zygia jak drobny masz piasek u siebie? 

Taki jak większość na tym forum czyli kreisel, a co do startu to było wszystko według szablonu na WA.

Też mam ślimaki tylko to jest rozdętka(nieproszony gość przywędrował z roślinami) ale one nie zakopują się.

Opublikowano

One żyją sobie za tłem bo jak wyjdą do zbiornika to rybki mają bonusa w postaci mięska. W akwa widać tylko puste muszelki.

Opublikowano
9 godzin temu, Zygi napisał:

Z tym się mogę nie zgodzić.

W moim zbiorniku piasku jest od 2 do około 6-7cm w zależności od miejsca.

Od początku założenia zbiornika a jest to czerwiec 2017 nie grzebałem w podłożu w ogóle.

Doszło do sytuacji że na dnie w piasku utworzyły się strefy beztlenowe w których dochodzi do denitryfikacji i cały NO3 ulatnia się w postać gazową jako lotny azot bo bombelki przy czyszczeniu szyb dochodząc do piasku ulatniają się ku powierzchni i nic a nic żadną siarą czy jajem nie daje.

Nie używam żadnych wynalazków typu tmbt czy purolite(choć ten leży w szafce od zakupu całego sprzętu) a NO3 cały czas jest na niewykrywalnym poziomie.

O tym czy daje siarą przekonać się najlepiej można jak nie ma wody tylko sam piach ? oprócz tego pamiętam jeszcze że tam na samym dole była straszny chłód, co by potwierdzało praktycznie zerową wymianę wody.

Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎02‎-‎04 o 00:34, Zygi napisał:

No to tylko pozazdrościć, wygląda że plenum działa.

• Lubię to 1