Skocz do zawartości

300L świeżaka - pierwsze malawi i dobór obsady

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Bezprym napisał:

U mnie w 240l pływają Chailosi i Hara wkrótce dojdzue 3 gatunek. W takim litrażu 3 gatunki w miarę spokojnej mbuny spokojnie moŻesz trzymać w małych haremach

Do saulosi dałbym właśnie Harę i Chailosi lub perlmutta

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

ooo jaka ładna ta Chailosi :) do tej pory nie zwróciłem na nią uwagi, wygląda na prawdę ładnie. Perlmutt natomiast jakoś w ogóle mi nie podchodzi. 

W sumie to sam nie wiem czemu obrałem Saulosi na podstawę obsady akwarium ale teraz jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby ich nie było i żaden inny gatunek tak mi się nie podoba chociażby wizualnie. 

Co powiecie na taką docelową obsadę (oczywiście po redukcji jeśli natura pozwoli :P ) ?

Chindongo Saulosi 2+5 + Pseudotropheus sp. "elongatus chailosi" 1+3 + Cynotilapia Hara 1+3

Jako że decyzja ostatecznie jeszcze nie podjęta zastanawiam się nad takimi obsadami

a. Chindongo Saulosi + Metraclima msobo "magunga" + Cynotilapia Hara (tylko czy samice saulosi i magunga nie będą się gryzły kolorystycznie ?)

b. Chindongo Saulosi + Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” + Cynotilapia Hara

c. Chindongo Saulosi + Pseudotropheus Elongatus Neon Spot + Cynotilapia Hara

Znając życie maingano ci się zredukuje u mnie z 9 sztuk został się układ 1+1. Hara może ci zdominować neona i ci się nie wybarwi. Co do chailosi yo proponiwałvym układ z 2 samcami tak gdzieś najlepiej 2+5,wtedy samce dopiero kolorki pokazują.

7 minut temu, Bezprym napisał:

Znając życie maingano ci się zredukuje u mnie z 9 sztuk został się układ 1+1. Hara może ci zdominować neona i ci się nie wybarwi. Co do chailosi yo proponiwałvym układ z 2 samcami tak gdzieś najlepiej 2+5,wtedy samce dopiero kolorki pokazują.

a co myślisz o Saulosi 2+5, Chailosi 2+5, Hara 1+3 oraz Saulosi 2+5, Chailosi 2+5, Maingano 1+3

a co myślisz o Saulosi 2+5, Chailosi 2+5, Hara 1+3 oraz Saulosi 2+5, Chailosi 2+5, Maingano 1+3

W pierwszym przypadku Hara będzie rządzić ale miejsce dla saulosi i chailosi też się znajdzie. W drugim przypadku nie wiem czy utrzymasz taki harem u maingano bo to samiec będzie rozdawał karty. Może zrezygnowałbyś saulosi i maingano na korzyść pseudotropheus johanni wyedy miałbyś kolor maingano i żółć saulosi w jednym.   

15 minut temu, Bezprym napisał:

W pierwszym przypadku Hara będzie rządzić ale miejsce dla saulosi i chailosi też się znajdzie. W drugim przypadku nie wiem czy utrzymasz taki harem u maingano bo to samiec będzie rozdawał karty. Może zrezygnowałbyś saulosi i maingano na korzyść pseudotropheus johanni wyedy miałbyś kolor maingano i żółć saulosi w jednym.   

a gdyby zamiast Saulosi wpuścić Metriaclima Msobo Magunga 2+5, Chailosi 2+5, Hara 1+3 ?? 

albo ewentualnie z pierwotnego zestawu usunąć harę i dodać coś innego co wniesie jakąś barwę i nie będzie blade ale jednocześnie będzie równowaga ? nie chciałby aby któryś z gatunków był na tyle poszkodowany i gorzej się rozwijał albo żyl w dyskomforcie. "Chindongo Saulosi 2+5 + Pseudotropheus sp. "elongatus chailosi" 1+3 + ???" tylko co by można dać zamiast hary ?

W dniu 2.02.2018 o 20:46, radecki napisał:

Przeleciałem Twój temat od początku do końca, bardzo fajne akwarium i ryby aktywne, wygląda to na prawdę fascynująco i nawet bardzo przekonuje do jednogatunkowej obsady.

Dziękuję za miłe słowa :) 

@egon44 bardzo fajnie i wyczerpująco opisałeś temat filtracji w innym wątku, czy mógłbym prosić abyś wyraził tutaj swoje zdanie na temat różnic, plusów i minusów obsady dwu i jedno gatunkowej w 200l zbiorniku ?

Wiesz moim zdaniem wszędzie znajdziesz plusy i minusy...

Tak jak pisałem wcześniej miałem w 200l zbiorniku obsadę dwu gatunkową i zdało to egzamin.Także nie widzę problemów abyś zaczął od dwóch gatunków.Ważne abyś dobrał gatunki z mniejszej mbuny,ale to jest moje zdanie...

Ja po kilku latach śmiem twierdzić że najlepszym wyborem do 200l zbiornika jest obsada jednogatunkowa w układzie wielosamcowym np. bo bardziej zaobserwujesz naturalne zachowania ryb.Przy dwóch gatunkach też będzie to możliwe ale trzeba odpowiednio dobrać gatunki,a jak wiadomo nie wszystkie się do niego nadają czy to z względu rozmiarów do jakich dorastają,jak i diety oraz temperamentu zachowania.

Przy obsadzie jednogatunkowej w tym przypadku proponowanym przeze mnie Chindongo saulosi możesz pokusić się o układ wielosamcowy...Biorąc pod uwagę rozmiar ryb(max 8cm) szedłbym w układ 3/4samce+8-10samic...

Mam zamiar trochę zmodyfikować swój plan pierwotny i jeżeli faktycznie tak się stanie to postawię 240l o wymiarach 120x40x50. Zmiana tylko dla powiększenia przestrzeni aby móc swobodniej dobrać dwugatunkową obsadę bo o trzy gatunkowej w 240l nie mam co myśleć prawda ? i co ewentualnie można połączyć z Saulosi w 240l i w jakich składach ?

W 120cm długości zbiorniku możesz pomyśleć o obsadzie dwu gatunkowej jak i nawet trzy gatunkowej ale w układzie jednosamcowym z każdego gatunku.

Przy dwóch gatunkach szedłbym osobiście w układy dwu samcowe...

Jeśli zakupisz akwarium 120cm długości to proponuję tobie taką obsadę pomijając proponowanego saulosi...

Cynotilapia Hara Gallireya Reef

Labidochromis Caeruleus

Iodotropheus Sprengerae lub zamiast niego np.Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano

Żywieniowo będzie ok,jak i zarówno pod względem kolorystycznym...

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1

6 godzin temu, michal_j napisał:

jeden zawsze będzie chłopcem do bicia .. ja mam układy 3+5 ryby mają po dwa lata i nie ma żadnych problemów, moim zdaniem jak mbuna to albo 1 + x samic albo przynajmniej 3 samce + x samic ..

przy dwóch samcach prędzej czy później zostanie i tak jeden.

Eee tam zaraz chłopak do bicia :D;) 

Każdy może przecież wypowiedzieć swoje zdanie i niekoniecznie musimy się zgadzać :) 

W moim przypadku było podobnie mając obsadę dwu gatunkową miałem układ saulosi 3+8 +rdzawe 1+3 ...Wszystkie 4 samce były wybarwione...

Potem zredukowałem saulosi do dwóch samców i taki układ też długo funkcjonował przy ubu wybarwionych samcach...Tutaj również wszystkie trzy samce nie straciły barw...

Edytowane przez egon44

o matko w głowie mi się miesza od tych gatunków, nie tak łatwo podjąć decyzję obsady z myślą że mam zamiar z nią zamieszkać na dłuuugi czas i chciałbym nie żałować decyzji ;]

może zróbmy tak, poniżej rybki które widzę u siebie w akwarium, poza te gatunki możemy już proszę nie wychodzić:

mphanga, maingano, demasoni, msobo, i ciągle najbardziej siedzący w głowie saulosi

doradźcie tylko jakie obsady można z powyższych gatunków złożyć

Hara nie jest specjalnie agresywna u mnie w akwarium rządzi  w ten sposób że pogoni i to wszystko. W ten sposób krótko trzyma inne ryby widocznie taka demonstracja siły wystarczy. Dość powiedzieć że w jej towarzystwie inne gatunki nie miały problemu z wybarwieniem i znalezieniem rewiru. Msobo też fajna opcja.