Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Pakoskila napisał:

Otwór ma 3,7 cm na 4.7 cm i są po dwa na stronę tak jak napisałeś... więc chyba 16/22 się powinien zmieścić... nawet w wersji plastikowej - nie giętkiej. Poza tym, w rozmiarze 150x50 Aquael pokryw aluminiowych nie ma.

Problemem jest to, że rurki Eheima są tak wyprofilowane, że przy montażu zasysowej rurki przelewowej w otworze pokrywy, kolanka nie jesteś w stanie tak obrócić, żeby przeszedł przez ten otwór (rurka klinuje się po prostu w otworze). Nie testowałem wytrzymałości tych plastików, z których wykonane są  rurki  Eheima i nie ściskałem ich, żeby na siłę przepchnąć przez otwory i użyłem rozbieralnych złączek Eheima Installation Set (myślę, że zestawy przelewowe Aquaela również będą pasować). Chodzi po prostu o to, żeby w otworze w pokrywie umieścić część zasysu, a następnie rozbudować zasys.

Eheim-Install-Set-1-0_65-inch-(Suction)-99.thumb.jpg.18f540a6da7076c8eac6bbcb4d607068.jpg

Jeśli chodzi pokrywę Aquaela to na pewno pokrywy aluminiowe o wymiarach 150x50 zawierają zestawy Aludecor 375. Nie mam natomiast wiedzy, czy te pokrywy są sprzedawane tylko w zestawie z akwarium, czy można je kupić oddzielnie. Aquael i Diversa nie są jedynymi producentami pokryw więc jeśli się zdecydujesz na innego producenta to na pewno znajdziesz coś godnego uwagi.

Opublikowano
5 godzin temu, Post_Mortem napisał:

Nie jestem specem od konstrukcji akwariów, ale pierwsze co się rzuca w oczy to brak wzmocnień wzdłużnych. Jak rozumiem była to przemyślana i świadoma decyzja ?

Tak świadoma, budował je facet co od 30 lat w szybach robi.... skleił większość zbiorników w oceanarium gdyńskim więc chyba wie co robi....a jak coś mieszkanie ubezpieczone i zrobi się od nowa z remontem gratis ;)

Od roku u znajomego działa akwarium 200x50x60 też pełne optiwhite i też 12 mm i też bez wzmocnień bocznych ale z dwiema poprzeczkami 30 cm, a ja mam tylko jedną.... więc skoro tamto wytrzymuje to moje tym bardziej.

4 godziny temu, Post_Mortem napisał:

Odnośnie Eheima 2180 parametr 1700 l/h to wydatek pompy - jeden z naszych forumowych Kolegów kiedyś testował ten sprzęt i rzeczywisty przepływ przy zastosowaniu metrowej długości węży i po zasypaniu ceramiką wynosiła około 1200 l/h, ale jeśli filtr miałby pełnić funkcję filtra biologicznego oraz wspomagającego cyrkulację to będzie OK. Na pewno nie zapychałbym go takim rodzajem i taką ilością złoża jak napisałeś, tylko wrzucił 2-3 litry ceramiki i na tym poprzestał. Według mnie cena za ten sprzęt jest kosmiczna, ale kto bogatemu zabroni ;-) Na pewno będziesz zadowolony z tego sprzętu bo co Eheim to Eheim. Musisz tylko pomyśleć o jakiś prefiltrach (albo bezpośrednio na zasysy w akwarium , albo wersja z prefiltrem  narurowym), żeby nie trzeba było często otwierać takiego kolosa w celu usuwania z niego zalegających odchodów. Wykorzystałbym fakt, że filtr ma 2 zasysy i umieściłbym je po przeciwnych stronach akwarium.

Eheim ma 3 koszyki po 4 litry.... i tylko własnie dlatego go kupuje żeby mieć dużą biologiczną filtracje której nigdy nie za dużo 12L tego 4in1 Azoo powinno dać spokojnie rade z takim baniakiem i nie wyobrażam sobie sytuacji ze ładuje ceramika jeden kosz a pozostałe zostawiam puste.... albo wszystko albo nic... ale tak jak napisałeś kto biednemu zabroni bogato żyć ;)

A co do prefiltrów to musiałbym dać dwa bo 2180 ma dwa wloty.... I pewien Pan co siedzi w branży już też X lat i prowadzi mega duży sklep z akcesoriami do akwarium, powiedział mi jak akwarysta a nie jak handlowiec, bo pewnie z miła chęcią by mi prefiltry sprzedał (HW-603A) i mu wierze, że lepiej czyścić co 3 miechy ten kubeł 2180 niż co tydzień te prefiltry bo baaardzo szybko by się zapychały przy przepływie tego filtra.

5 godzin temu, Post_Mortem napisał:

Z zakupem cyrkulatora wstrzymałbym się na razie bo może się okazać niepotrzebny. Zbyt duża cyrkulacja w akwarium nie jest pożądanym zjawiskiem bo zrobisz wirówkę i nieczystości będą pływały po całym akwarium i nie będą zasysane przez mechanika.

W 150x50x70 montują cyrkulatory 5600-5800 L/h i jakakoś wirówki nie ma..... Ten model Cyrkulatora ma 120 stopni wylot wiec nie ma tam mega ciśnienia przy 3400L/h albo 4800. A trochę wody jest do "przepchnięcia" z lewej do prawej do wlotu do biologa i mechanika.... a jak będzie latać syf po akwarium to prędzej czy później jakiś filtr to wyłapie...chyba ;) 

Opublikowano

Zrobisz oczywiście jak uważasz, ale czytając Twoje wypowiedzi odnoszę wrażenie, że nie za bardzo rozumiesz mechanizmy, na jakich działa filtracja mechaniczna i biologiczna oraz czemu służy każda z nich. Na forum masz mnóstwo tematów w tej materii, wystarczy tylko trochę poczytać. Twój portfel - Twoja kasa, ale pomimo wpompowania konkretnej gotówki w ten cały sprzęt obawiam się, że nie będziesz zadowolony ani z czystości w akwarium ani z parametrów wody. Na początek życzę miłej lektury na forum.

Opublikowano
25 minut temu, Pakoskila napisał:

A co do prefiltrów to musiałbym dać dwa bo 2180 ma dwa wloty.... I pewien Pan co siedzi w branży już też X lat i prowadzi mega duży sklep z akcesoriami do akwarium, powiedział mi jak akwarysta a nie jak handlowiec, bo pewnie z miła chęcią by mi prefiltry sprzedał (HW-603A) i mu wierze, że lepiej czyścić co 3 miechy ten kubeł 2180 niż co tydzień te prefiltry bo baaardzo szybko by się zapychały przy przepływie tego filtra.

A ten Pan z branży to toaletę spłukuje jak się zaczyna przepełniać czy po każdym użyciu? Dlaczego chcesz trzymać odchody w obiegu? Nie poradzisz sobie z NO3 i PO4, a co za tym idzie zapomnij o dobrej kondycji ryb i klarownej wodzie. Przemyśl jeszcze raz ten temat.

Opublikowano
27 minutes ago, Pakoskila said:

Czyszczenie prefiltrów ma na celu usuniecie kup z obiegu wody w akwarium. Jesli kubel bedziesz czyscic raz na trzy miesiace, to znaczy ze w miedzyczasie bedziesz przepuszczac wode przez rybie odchody.