Skocz do zawartości

Wynik testu NO3 JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam olbrzymi kłopot z odczytem wyniku testu JBL NO3. Jakoś na żywo kolory z komparatorem dla mnie są podobne. Wstawiam też fotki bez komparatora z fiolką na skali oraz z fiolką nad skala. Światło dzienne. Wyniki różne..

Do tego świeże purolite 0.5L od dni paru w kuble. Dokładnie 4 woreczki z rajstopy w 2 warstwach przysypane ceramika.

Woda kran Lublin stacja Bursaki.

http://www.mpwik.lublin.pl/index.php?option=site&id=5&sid=248ef5bf9ff9b97e0e9009755ca93d2e36.jpg08afebb133187677b6e81df0d69c70b9.jpg5efa29a75b2c0ce294d0fbd9a1e316f5.jpgd8870cb7e164031cfe8230f83f9c6fd1.jpga4f8cafdb7704e61a9e4e3f800e11016.jpg018572fd9b7116291a4f3096bd52a077.jpg3ef186787774e42fc8ea6287f0260cb1.jpg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego bezapelacyjnie masz NO3 -40ppm i nigdy więcej nie próbuj patrzeć lub umieszczać zdjęć bez komparatora z fiolką w ręku i z widokiem z boku czy z góry postawione na skali . To właśnie cię zmyliło.

Proś zawsze żonę lub dziewczynę o odczytywanie bo jak wielu chyba masz problem z widzeniem żółtego i jego odcieni.

Opublikowano

Tylko dlaczego purolite nie chce działać?

Mam 2L z dwóch źródeł i próbowałem już różnych kombinacji z formatowaniem wstępnym i bez. Jednorazowo pół litra pakuję do kubła, wodę podmieniam 40% co 10dni. Kubełek szczelnie wypełniam aby woda na lewo obok żywicy nie szła.

Test robię przed żywica i po dwóch dniach pracy, wynik zawsze identyczny 40mg/l.

Jedynie przekarmiać mogę bo siarczan wg MPWiK 36mg/l.

Jeszcze jedna fotka bo uciekła, komparatorem na 20mg/l próbka ta sama co 1 post. 8546cb1cd3823ba4ec1e555c1724947c.jpg

Opublikowano

Tajemniczy kolego Sacrum:D

W taki sposób gdy zaczynasz nowy temat powiązany z NO3 nie skończywszy poprzedniego

to się nie dogadamy. Najpierw się rozlicz z  Tomkiem z Siedlec czy posłuchałeś rad i zbudowałeś ustrojstwo  wersja II z wkładem sedymentacja/węgiel/ purolite ?.

Bo w kranie masz chloru od pyty 0,11mg/l więc przy 50% podmianie  - co tydzień biologii i rybom w akwarium aplikujesz  16,5 mg zabójczego chloru .

W kranie też masz na dzień dobry NO3 =13mg/l  więc podmianka 50% co tydzień z NO3 =40mg/l obniża ci te  azotany o 13,5   więc nawet na skali JBLa możesz nie zauważyć żadnej róznicy.

Niestety musisz się odkryć i napisać prawdę i tylko cała prawdę.:D jak na spowiedzi

Co jest z tym ustrojstwem z Purolite i czy wtedy Purolite działa jak leci przez nie kranówa bo w kranie siarczany na pewno nie blokują  działania ale na pewno wolny chlor niszczy zawsze Purolite dlatego w ustrojstwie najpierw jest węgiel.  Wszystko to moje spekulacje bo nie podajesz żadnych faktów.

Ile i jakie oraz jak duże pływają ryby w tej 375l bo wygląda na silne przerybienie ( nie lękaj się przyznać do ryb nie z Malawi może trafisz na moda który przymknie oko)

Jak często płuczesz gąbki w filtracji i czy w biologu nie siedzi szambo - kiedy tam zaglądałeś bo akwarium chyba jest od dawna? ile lat?.

Sam przyznajesz bez bicia że przekarmiasz ryby to napisz ile i jak często karmisz i jakimi paszami oraz  mrożonkami  ( jakaś fotka z dawką jednorazową na dłoni by się przydała) napisz tez nazwy pokarmów.

Podaj bez bicia wszystkie wyniki wody  testami kropelkowymi i wymień przy wyniku markę testu.

pH ( tu zakres i marka)

NH4

NO2

NO3 JBL znamy >40ppm.

Woda w  Lublin/Bursaki  jest bardzo zmineralizowana o wysokich wodorowęglanach czyli wysokim  KH i GH  . Przez to nie wiem czy pH przekracza w akwarium 7,2

Wszystko wskazuje że masz mega fabrykę NO3 zapewne także PO4 i tych siarczanów a także węgla organicznego DOC i humusu.

Walenie 2litrów Purolite by to usuwać to nie jest właściwe bo tak usuwasz skutek pozostawiając przyczynę nie tkniętą. Na dodatek ci to nie działa.

Trzeba odwrotnie - usunąć przyczynę wysokich NO3 - i całej reszty w tym chloru i siarczanów , wtedy możliwe że Purolite bez pomocy samo ruszy.

Wiemy że wysokie siarczany w kranówie odblokowuje Phos-Out4  ale nie odblokowuje jak żródłem siarczanów jest samo akwarium a chyba u ciebie ten drugi przypadek występuje.

Bez fotek i obszernych zeznań nie ruszymy :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.