Skocz do zawartości

240L - niezbyt skoczni lokatorzy poszukiwani

austlander

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj   

Moje rybki zamawiane  w Tan Mao przyjechały również w zimne dni. 

Zapakowane w styropianowy  box, do tego w podwójne woreczki ( k9lka sztuk) aby rybki pojechały cało i zdrowo. Do mnie miały 1000km ? żyją zdrowe i piękne !! Pomyśl ? może  warto ? Ja wiem , że  następne będą również z Gorzowa choć nie lubie Stali Gorzów  hehe to taki żart bo Zielona Góra  skąd pochodzę nienawidzi sąsiadów  to na rozluźnienie! 

Edytowane przez cyganeczka

Zimne dni znaczy bliżej -5 czy -20? W kilometrach to ja nawet nie wiem dokładnie, bo my zawsze bierzemy prom i te wodne nam umykają z licznika :) A na prom to trzeba przyjechać ok. 22 najpóźniej, a zjedzie się z niego nawet o 8 dnia następnego, to już 10 godzin (kabina powiedzmy cieplejsza, ale kurier paczki do kabiny nie weźmie), do tego dojazd do promu z Gorzowa i potem wycieczka po Szwecji, zanim się do wrót (k)Raju dostanę :P Nieee, odpuszczę sobie.

Żółto-niebieskie rybki będą w barwach sąsiadów zza miedzy :D Poczytam o nich dokładnie i prawdopodobnie zamówię, jak się parametry ustabilizują do końca i cykl zamknie. Gdyby Książę sobie większy zbiornik kupił, to bym go na giełdę do Gøteborga zabrała latem, a tak to wystacza mu dwa gatunki. 

• Lubię to 1

8 godzin temu, austlander napisał:

Żółto-niebieskie rybki będą w barwach sąsiadów zza miedzy :D Poczytam o nich dokładnie i prawdopodobnie zamówię, jak się parametry ustabilizują do końca i cykl zamknie. Gdyby Książę sobie większy zbiornik kupił, to bym go na giełdę do Gøteborga zabrała latem, a tak to wystacza mu dwa gatunki. 

Zamówcie sobie po 10szt. z każdego i będzie dobrze. Czy propozycja koleżanki @rosa1986 , czy moja (też w 240l sprawowała się bez proplemów), to już kwestia gustu. 

Z czasem gdy podrosną trzeba będzie zredukować, ale to jeszcze wszystko przed wami i zawsze możecie pytać na forum. W szczególności mam tutaj na myśli maingano, który bywa agresywny wewnątrzgatunkowo. Tych maingano kupcie 10szt. i niech żyją własnym życiem, a jeśli będą czuły potrzebę redukcji, to na pewno zauważycie gdy jeden osobnik będzie gnębiony. Możecie zareagować wyławiając słabszego i wydać komuś lub do zoologa. 

W przyszłości, gdy załapiecie bakcyla i poczujecie niedosyt, można pokusić się o ryby ze Szwecji. Mają bardzo dobrej jakości pyszczaki, no i to czołówka w Europie. Na pewno Norwegia zaopatruje się w ryby od sąsiadów i w stolicy powinien być jakiś sklep, który te ryby przywozi. Zamówicie przez tego pośrednika i pyszczaki przyjadą pod wasz dom nawet w zimie. 

• Lubię to 1