Skocz do zawartości

240L - niezbyt skoczni lokatorzy poszukiwani

austlander

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Co do obsady to koleżanko najwyższy czas zacząć ten wątek.  Zdjęcie tego Malawi mix mówi wszystko i należy natychmiast wyjść z tego sklepu.

Zacznij od  poszukania w dziale Obsady  gotowych zestawień obsad dla akwariów 240l. zobaczyć fotki ryb i zdecydować czy tobie pasuje taka obsada. Na pewno nie popełnisz wtedy błędów hodowlanych typu pomieszane pod względem żywieniowym, krzyżowania się, czy agresji.

Potem odszukaj tematy obsad  do 240l i możesz podpiąć się do któregoś wyłuszczając swoje preferencje i co byś chciała, a koledzy ci napiszą co możesz i doradzą by nie było kłopotów.

Możesz też od razu założyć swój temat obsady do 240l.

Po ustaleniu obsady i spisaniu listy  radzę spróbować sprowadzić ryby z Polski np z Tan Mala tak jak zrobiła to Basia z Belgii

No to zaczynam wątek, bo pomocy potrzebuję.

Zacznę od końca: wieźć ryby z Polski do Norwegii podjęłabym się tylko i wyłącznie latem, kiedy temperatura otoczenia nie odbiega od temperatur jakie trzeba zapewnić rybom, a do lata daleko. Sprawdziłam przepisy wwozowe i nie jest źle, może kiedyś się skuszę, ale nie teraz. 

Opcję lokalnego zoologa już pokazałam, specjalność dnia to Malawi-mix, czyli można sobie wybrać po kolorach... Bywa też możliwość zakupów jednogatunkowych, ale oznacza to 1-2 przypadkowe gatunki. Najlepszą opcja to wybrać sobie ze strony hurtowni i sklep to zakupi w moim imieniu i mi sprowadzi. https://imazo.se/Servlet?page=6&parent=s3L Z tej listy mogę sobie wybrać, mniejsze lub większe sztuki. Z proponowanych na forum gotowych zestawów nie znalazłam na liście żadnego, a pewnie bym chciała że 2 gatunki, żeby Książę Małżonek miał kolorowo :) Jeśli chodzi o mnie, to napewno coś żółtego, ponadto podobają mi się jasne (białe lub bladoniebieskie), najbardziej nie lubię mocno przezroczystych. W akwarium ine ma zbyt dużo kamieni, bo ja ich niestety nie jestm w stanie włożyć, więc muszę poszukać budulca w mniejszych kawałkach i za jakiś czas przemeblować. Jest za to piasek, i chyba jakaś roślinkę im kupię, żeby pusto nie było (chociaż planowo miało być bez roślin). 

P.S. Wybaczcie ten sposób określania preferencji, ale tym postem wykraczam daleko poza moja "comfort żonę" i na nic więcej mnie nie stać :( Akwarium to pomysł Najlepszego z mężów, ja zostałam oddelegowana do prac wykonawczych, mimo iż się do tego nie nadaje. 

Witam! Czy zbiornik ma 120cm długości? 

Szczerze mówiąc to bidę masz, ale jest kilka opcji do 240l.

-Chindongo demasoni (nie polecam na początek przygody z Malawi). 

-Melanochromis auratus (też może być kłopotliwy). Kolega @Bezprymobecnie je ma i może się wypowie, jak to u niego wygląda. 

-Pseudotropheus elongatus mphanga 

- Metriaclima estherae red blue (samiec jasno-niebieski, a samiczki pomarańczowe). 

- Chindongo socolofi. 

- Pseudotropheus cyaneorhabdos-maingano 

Ja zaproponuję kierując się twoim gustem:

-Metriaclima estherae red blue

-Pseudotropheus cyaneorhabdos-maingano

Zobacz sobie jeszcze te wszystkie ryby w naszej galerii i w googlach. Będziesz wiedziała na czym stoisz. Opcji jest kilka i warto wziąć wszystkie pod uwagę.

Edytowane przez przemo-h

Dziekuje, bede czytać opisy jak odpale PC :-) 

Kamyczki to ja przytargałam, ale do akwarium ich nie dam rady wstawić, zbyt słaba jestem :( Gdyby jeszcze były bardzo ładne, to bym się uparła, ale wole poszukać innych jak przyjdzie odwilż (czyli pewnie nie wcześniej niż w maju), i na nich ustawie gruzowisko. Najbardziej mi brakuje wysokości, musze jakoś piramidki pobudować.

Akwarium jest standartowe 120x40x50cm. Wiem że małe, wiec trzeba sprytnie zarybić, żeby oko cieszyło i rybom się jakoś żyło. 

DSC_0701.JPG

Rzeczywiście mało tych kamieni,  ale znam ten ból, bo po sąsiedzku mieszkam. Pod nogami skrzypi konkretnie, a śniegu po kolana?. 

Dobra czytaj, oglądaj i daj znać. Może przy okazji Bezprym się odezwie, bo ma auratusy w takim zbiorniku. 

Edytowane przez przemo-h

Jako posiadaczka akwarium o tym litrażu pozwolę sobie dorzucić 3 grosze :P

Ja chyba z tego co oferuje ten sklep wybrałabym yellow i maingano. Będziesz miała zarówno żółto jak i niebiesko, do tego będą poziome pasy. Myślę, że będzie przykuwać oko i szanowny małżonek będzie zadowolony :D.

• Lubię to 1

8 minut temu, rosa1986 napisał:

Jako posiadaczka akwarium o tym litrażu pozwolę sobie dorzucić 3 grosze :P

Ja chyba z tego co oferuje ten sklep wybrałabym yellow i maingano. Będziesz miała zarówno żółto jak i niebiesko, do tego będą poziome pasy. Myślę, że będzie przykuwać oko i szanowny małżonek będzie zadowolony :D.

Właśnie miałem zaproponować taką samą obsadę... Miałem yellow i maingano w poprzednim zbiorniku a teraz mam je w 450 litrach z tym ze wpuscilem jako trzeci gatunek Metriaclima Callainos OB... ?

• Lubię to 2