Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
NO3 - zwykle utrzymuje się 20-30) Obecnie NO3- 1.

Zapomniałeś napisać że na stałe i nawet bez podmianek wody.:D

Wszystkim kubełkowcom z Purolite:D uświadamiam niebezpieczeństwo sinic.

Jeśli NO3 na stałe jest 1 do 5ppm to PO4 musi być odpowiednio 0,05ppm a test JBLa PO4 musi dawać kolor żółty którego nie ma na skali barwnej.

dla NO3 -5 ppm dopuszczalne PO4 to 0,2ppm czyli test JBLa może najwyżej pokazać 0,06ppm.

To wynika wprost z Tabeli Buddiego o wzajemnej proporcji NO3 do PO4 by nie było sinic tylko glony.

Tak na marginesie dotychczas bez Purolite przy NO3 =30ppm mogłeś mieć spokojnie i nawet 2ppm PO4 czyli odczyt z testu JBLa 0,6ppm i cały czas tylko zakres glonów.

Polecam "atrament" ale lać nie na pałę tylko wyłącznie pod kontrolą testami kropelkowymi PO4

• Dziękuję 2
Opublikowano

Jestem tego całkowicie świadomy decco :) PO4 monitorowane jbl i do zbijania używam atramentu. Nie byłem właśnie tylko pewien czy jeżeli na skali pokazuje 0,1 to czy zostawić tak czy dalej zbijać, ale już wszystko wiem :P

Opublikowano

A ja się zastanawiam, czy Purolite można by wrzucić w pojemnik we filtrze Aquael Turbo filter 2000... Chyba byłoby to wygodniejsze od grzebania w kuble czy kasecie. Rozważam zakup tego filtra jako mechanika dodatkowo do mojego kaseciaka, bo chyba coś słabo się sprawuje w tym względzie. Ustawiłem cyrkulację, jest ok, ale coś spaprałem z kratką zasysającą, bo większość paprochów lata po zbiorniku, radośnie przepływając kilka centymetrów od zasysu...

Opublikowano

Witek nie pisz Agnieszce w temacie "Purolite w kubełku" o Purolite w AqC2000 i kaseciaku z gówienkami latającymi przed zasysem.:( Jak pamiętam masz pompę DCT4000 to przy niej AqC2000 to karzełek przy tym ssaniu. Coś totalnie schrzaniłeś i raczej nie są to szczeliny w kasecie.

Pomogę jak się połapiesz gdzie to pisać by nie było OT:D

Opublikowano
Witek nie pisz Agnieszce w temacie "Purolite w kubełku" o Purolite w AqC2000 i kaseciaku z gówienkami latającymi przed zasysem.:( Jak pamiętam masz pompę DCT4000 to przy niej AqC2000 to karzełek przy tym ssaniu. Coś totalnie schrzaniłeś i raczej nie są to szczeliny w kasecie.

Pomogę jak się połapiesz gdzie to pisać by nie było OT:D

Ok, przepraszam za OT.

Zasadniczo pytałem o umieszczenie Purolite w czymś innym, niż korpus - akurat tutaj chodziło mi o Turbo Filter. Może niepotrzebnie dołączyłem pozostałą część wypowiedzi.

Opublikowano

W sobotę(04.06) wsadziłem do kubełka(Hw-302) w moim drugim zbiorniku(około 120l) 0.5l purolite w jednej długiej pończosze rozłożonej na całej powierzchni kosza,dodatkowo przysypaną ceramiką...

NO3 przed włożeniem purolite wynosiło około 20-30...

8 godzin później NO3 między 2-5...

Dzisiejszy test bez zmian czyli 2-5...

Pomiary robione testem Zooleka...

Woda z purolite jak od dawna już wiadomo super superowo klarowna :D...

Sorki za fotki-kiepski aparat albo fotograf :)...

post-15785-14695729180347_thumb.jpg

post-15785-14695729186306_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Agnieszko czy regeneracja złoża jest uzależniona od tego kto jakie miał stężenie NO3 przed włożenie purolite? Np: jeśli ktoś ma 50 NO3 to szybciej mu się zapcha purolite?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.