Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może możnaby regenerować w woreczku z pończochy? To zdecydowanie ułatwiłoby process.

Zostało mi jeszcze trochę purolite i mam baniak 112 l gdzie pracuje kubełek, wiec chyba też przetestuję jak to działa.

Opublikowano

Co do umieszczenia Purolite w pończosze,to nie byłoby lepiej ją zastąpić takim workiem jak np ten który umieściłem w załączniku...

Wtedy nic nie ma prawa się przedostać przez taką siatkę,nawet Purolite ;)...

A tutaj link to tego sklepu jeśli kogoś to zainteresuje,wszystko jest tam opisane jakie gradacje worków posiadają itd... http://worki-24.pl/filtracja-mokra.html

post-15785-14695728910933_thumb.jpg

Opublikowano

Ja regenerowałem w pończosze cały litr. Zanurzyłem ją w garnku i ugniatałem co chwila. Moczyło się około 20 min i wystarczyło. Po 3 miesiącach używania z gara wylałem kawę.

Mógłbym to zrobić na 2 etapy czyli pierwsze moczenie w jednej solance z ugniataniem, potem nowa solanka i kolejne moczenie ale już mi się nie chciało. Purolite znacznie przejaśniał, wypłukałem i do akwa.

Opublikowano
Co do umieszczenia Purolite w pończosze,to nie byłoby lepiej ją zastąpić takim workiem jak np ten który umieściłem w załączniku...

Wtedy nic nie ma prawa się przedostać przez taką siatkę,nawet Purolite ;)...

A tutaj link to tego sklepu jeśli kogoś to zainteresuje,wszystko jest tam opisane jakie gradacje worków posiadają itd... http://worki-24.pl/filtracja-mokra.html

Woreczek musiałby być większy niż kosz kubełka, nie jest elastyczny i nie wypełni całego dna. Pończocha się rozciąga i umożliwia w miarę szczelne pokrycie całej powierzchni.

Opublikowano
Woreczek musiałby być większy niż kosz kubełka nie jest elastyczny i nie wypełni całego dna. Pończocha się rozciąga i umożliwia wmiarę szczelne pokrycie całej powierzchni.

Dałem tylko przykład,więc nie wypowiem się na temat tych worków,bo ich nie używałem...

Co do pończochy,jeśli ona zdaje egzamin,oraz nie przepuszcza kuleczek,to nie ma co kombinować,i zostać przy tym rozwiązaniu które się sprawdza ;)...

Opublikowano

Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Pozostał mi koszyk po e701 JBLa i "pożyczyłem" żony tz stopkę więc nie jest to nawet pończoszka damska czy rajstopy.

Ten koszyk ma ok 1,5 litra pojemności i w takim wykonaniu złoże będzie w nim fluidyzowało.

Do regeneracji można w garnku bez wyjmowania i zdejmowania pończoszki wypłukać wymoczyć w solance i po wypłukaniu z soli ponownie do kubełka.

post-14371-14695728912229_thumb.jpg

Opublikowano
Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Pozostał mi koszyk po e701 JBLa i "pożyczyłem" żony tz stopkę więc nie jest to nawet pończoszka damska czy rajstopy.

Ten koszyk ma ok 1,5 litra pojemności i w takim wykonaniu złoże będzie w nim fluidyzowało.

Do regeneracji można w garnku bez wyjmowania i zdejmowania pończoszki wypłukać wymoczyć w solance i po wypłukaniu z soli ponownie do kubełka.

Patent dobry,ale czy przy wkładaniu tego kosza do kubełka,nie narobisz oczek w pończosze,bo jednak wkład wchodzi na styk,i zawsze może jakieś oczko wyskoczyć,a wtedy kuleczki wypłyną...Co myślisz o tym?

Opublikowano
raczej nie złoże a zwinięta stopka przez którą w tym wykonaniu przepływ będzie bardzo znikomy ale mogę się mylić ;).
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Ja to lekko przysypałam ceramiką, bez ceramiki cała "skarpeta" wypełniała się powietrzem i wypływała, był problem z zamontowaniem kosza na miejscu.

Opublikowano

Kratka od kotnika siatkowego włożona wewnątrz pończochy idealnie spisywała się w kuble HW. Ziarenka purigenu były wszystkie ciemne, natomiast w nawet mocno rozłożonej rajstopie niestety nie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.