Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Jusza napisał:

Starałem się w mojej koncepcji nie wpuszczać do wnętrza kubełka zanieczyszczeń mechanicznych, stąd ten prefiltr. Skoro już mam prefiltr przed biologią, to czy on w czymś przeszkadza? Jest duży, ma duży przepływ i nie wydaje się, żeby miał negatywny wpływ na silną pompkę w Eheimie Prof. 3e. Dużo gorzej pod każdym względem miałem z gąbką na wlocie wewnątrz akwarium.

Dla mnie ten chiński kubełek HW to jest istna rewelacja ;-) Będę go stosował przed każdym obiegiem wody poza akwarium ;-) Robi świetną robotę.

Maksymalna wydajność pompy to 1850l/h czyli dość średnio, a jeśli dorzucisz do tego zawalony watą prefiltr oraz cały zagruzowany kubełek to wyjdzie Ci może 1000l/h, a gdy po kilku dniach zasyfi Ci się prefiltr to jeszcze mniej. Moim zdaniem taki filtr warto wykorzystać w pełni jako mechaniczny bez prefiltra. Pozostaje jeszcze kwestia biologii i ewentualnie chemii - albo dodatkowy nieduży filtr zewnętrzny, albo... no właśnie, wracamy do punktu wyjścia, czyli deficytu filtracji mechanicznej. Pamiętaj jeszcze o właściwej cyrkulacji, Twoje rozwiązanie oznacza praktycznie zerowy ruch wody z racji mocno ograniczonych przepływów. 570L to kawał szkła i nawet przy 20stu rybach potrzeba porządnej cyrkulacji wody i filtracji mechanicznej. Aquael 1500 do tego się nie nada, może robić ewentualnie za cyrkulator jako sama goła pompa, natomiast Eheim albo 100% mechanik i dokładasz drugi filtr jako bio-chem lub Eheim jako bio-chem z prefiltrem, ale wtedy musisz myśleć nad filtracją stricte mechaniczną. Tak to widzę :)

Opublikowano
8 minutes ago, Masterjam said:

Bardzo mi się podoba, od początku ten rodzaj kamienia mi wpadł w oko

Może tego nie widać, ale jest ich blisko 80 kg.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Minęło dwa miesiące od metamorfozy mojego zbiornika.

W wodzie pływają 54 ryby. Okrzemki przeminęły. Tu i tam pojawia się zielony kolor. Za mną jedna śmierć Yellowa oraz podejżenie nicieni, które okazało się jedynie skutkiem przekarmiania - pomogła głodówka i zmiana diety. W tym czasie zmieniłem nieco układ filtracji (najważniejsza zmiana to rozdział filtracji biologiczno-chemicznej od mechanicznej).  Dodałem kilka niewielkich kamieni oraz dodatkowy falownik. Dwa samce Saulosi kończą przebarwianie.  Wszystkie ryby walczą, dobierają się, tworzą terytoria, kopią jamy... życie w pełnej krasie... jest na co popatrzeć wieczorami :)

Nie żałuję wyboru biotopu Malawi. To doprawdy niezwykły świat! 

5a6b41d441d16_akwa01_2018.thumb.jpg.9ae88045f7059e7ec81fea4cea3635c9.jpg

Edytowane przez Jusza
  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1