Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety nie powiem Cię ile mnie to wyszło. Jestem strasznie oszczędny i nie pracuje także robie wszystko dobrze ale jak najmniejszym kosztem. Jednakże dużo rzeczy pozostało mi ze starego akwarium, a taki drobny sprzęt do akwarium kompletuje się całe życie.

Ja na 240l wydałem z półką 210 zł, do tego benzyna na podróże po piasek, akwarium, półke itd. Potem filtr wewnętrzny też 40zł czyli niedrogo. Jednak kubeł miałem, wkłady i inne rzeczy na start. Potem silikony i inne rzeczy związane z budową tła. No masa rzeczy.

Niestety kosztów powiedzieć się nie da bo zawsze mase tego w trakcie wychodzi. Pomagałem teraz koledze zakładać malawi 240l. Na start poszło 760zł, a podejżewam że przed startem dobije do 1100zł.

Co do kamieni to mam w mieście cos takiego jak sklep na otwartym polu ze wszystkim do ogrodu i oczek wodnych. I tam masa kamieni i 40gr chyba cena nie przekracza. Ja kupiłem wtedy chyba za 16zł:D Ale naprzykład po kamienie do tła byłem w bieszczadach...

Opublikowano

No to faktycznie tanio .

Ja na kamienie na tło + dekoracje do 660L wydalem 120zł .

Na szczęscie to co mi zostało sprzedałem na allegro za 100zł :D To był chyba interes mojego zycia :D

Opublikowano

ja nie powiem ile mnie wyniosła 240-tka bo szkoda gadać, tyle że mam masę rzeczy przyszłościowych... sump, pompa do CO, kilometry rur, i tona różnych drobiazgów które kosztowały drugie tyle... jak choćby pistolet do silikonu bo w domu nie miałem...

chyba mam najdroższą 240-tkę na tym forum :mrgreen:

co za głupota :D

a mogłem od razu stawiać standardową 150cm... a tak robie to po 6 miesiącach od postawienia pierwszego zbiornika...

no ale ja jestem inny

Opublikowano

Ale prawda jest taka że kosztów się nie przewidzi. A ciut większe akwarium już po całym fakcie wydaje się osiągalne do zrealizowania po obliczeniu ile kosztowało to.

Niestety nigdy nie przewidzimy czego nam braknie, a zdoświadczenia tych gadżetów i dupereli jest najwięcej i czasem zbiera się spora sumka. Jednak przy następnych akwariach jest juz dużo łatwiej.

Opublikowano

wlaśnie... przy następnych...

właśnie następne od zera - szafka, szkło, filtracja - wyniesie mnie tyle co pierwsze, a będzie dwa razy większe (ok 450l) :mrgreen:

bo już dużo rzeczy i masę doświadczenia mam :P