Skocz do zawartości

Akwarium 300l start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Omen34 napisał:

Czy da rade grzalka 200W eheim jager w moich 300l? 

Ja zawsze stosowałem 1W - 1L . Takze już się pogubilem.

Dane producenta pokazuja akwa od 300-400l  ma ktos doswiadczenie z tymi grzałkami

To czy grzałka da radę nie zależy jakiej firmy tylko ile ma na prawdę wat  mocy czyli ile ciepła wytwarza  i jak duży baniak oraz delta C  czyli róznica między oczekiwaną temperaturą wody w baniaku a temperaturą  w pomieszczeniu gdy jest w nim najzimniej. Znaczący wpływ mają także inne żródła ciepła czasami nawet znacznie podnoszące temperaturę w akwarium jak świetłowki, stare mało wydajne pompy wody, cyrkulatory.

Wpływ na moc grzałki mają też straty ciepła jakie są w akwarium - np. aluminiowe pokrywy, nadmuch powietrza na taflę by skroplin nie było.  Dlatego w tabelce jest przed litrażem znak  mniej lub  i tu pojemność.

Podawanie że u mnie taka wystarcza jest bez sensu bo u pytającego może być zupełnie i wszystko inaczej.

Nie minął nawet tydzień od publikacji na tym forum tabelki dobierania grzałek a już są znowu pytania o grzałkę.

Ale ja cierpliwie ponowię  i zrobię jeszcze w trzecim miejscu :D

HTB15P4tQpXXXXaLaXXXq6xXFXXXP.thumb.jpg.95f5ec877b26ac1724be9c8abb38c40d.jpg

HTB1DIxlfznD8KJjSspbq6zbEXXa3.thumb.jpg.90a32963fde81bb536fc2b220d95aeeb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Do mojego akwa wybrałem jednak polecany przez was cyrkulator Jebao tylko powiedzcie jaki bedzie odpowedni RW-4 czy RW-8?

A na akwa czekam już miesiąc i nic.:angry:

Edytowane przez Omen34
Opublikowano
W dniu 14.12.2017 o 20:20, Omen34 napisał:

Do mojego akwa wybrałem jednak polecany przez was cyrkulator Jebao tylko powiedzcie jaki bedzie odpowedni RW-4 czy RW-8?

Zbiornik ma wymiary 120x50x50?

Jeśli tak to brałbym RW-4

RW-8 zrobi tobie pralkę w akwarium na 1 biegu.

Opublikowano
A na akwa czekam już miesiąc i nic.:angry:
RW-4 mam w 450l i daje radę bez problemu.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
21 minut temu, Omen34 napisał:

Jak obiecałem wczoraj panu AndrzejGłuszyca 

..na forum używamy formy per TY:)

Gnejs to bardzo wdzięczny  kamień szczególnie jak obrośnie okrzemkami. Przy dobrze dobranym oświetleniu tworzy naprawdę fajny klimat. Ja bym jeszcze próbował inaczej ustawić  kamienie..coś mi osobiście nie leży w tym ustawieniu. Niby fajnie pod mbunę ale ja bym jeszcze inaczej spróbował  je ułożyć aby być pewnym efektów wizualnych:)

....warto obniżyć prefilt ( mechanik)  poprzez dołożenie jednej rurki  między korpusem a pompą. Nie oznacza to ,że teraz jest źle..ale paprochy ( odchody) będą raczej bardziej dołem pływać. Aby się o tym upewnić to podczas pierwszego czyszczenia gąbek lub waty (  nie wiem co dałeś)  zwróć uwagę jak rozkładają się zanieczyszczenia czyli : czy bardziej jest brudny wkład z górnego czy dolnego modułu.

..... nie wiem czy dobrze widzę ale czy pompa ma przyssawki bez amortyzatorów? Powinna mieć z amortyzatorami.

Opublikowano

dzisiaj zamówiłem media i bakterie jak przyjdą to wstawię zalane już wodą.

Parametry wody zmierzyć przed podaniem bakterii czy to bez znaczenia?

Opublikowano (edytowane)

Kamienie zacne ale te płaskie na dnie znikną kiedy dasz piasek, może dołóż kilka na sztorc? Przydałoby się też tło na krótki bok z prawej, bo chyba stoi przy ścianie. 

EDIT: Aha, prefiltr posprejowałbym akrylową farbą na czarno, lepiej wygląda niż ten szary.

Edytowane przez hilux
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.