b&b Opublikowano 11 Listopada 2017 #1 Opublikowano 11 Listopada 2017 Cześć! Mam na imię Maciej i jest to moje pierwsze akwarium Malawi. Wymiary 150x40x40 full optiwhite Filtry: biolog eheim 2217, mechanik aquael turbo 2000 z prefiltrem eheim, dodatkowo skimmer eheim 350. Grzałka JBL 300 W Pokrywa wykonana samodzielnie ze spienionego PCV Oświetlenie listwy led biała + RGB Piasek akwarystyczny kwarcowy 0,8-1,2mm Kamienie bazalt ok. 90kg Pyszczaków na razie brak, czekam na stabilną biologię
MatiK Opublikowano 11 Listopada 2017 #2 Opublikowano 11 Listopada 2017 No wygląda obiecująco jeśli będzie tam pływała Mbuna to zasypałbym kamieniami tą plażę żeby stworzyć gruzowisko totalne
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Listopada 2017 #3 Opublikowano 11 Listopada 2017 ..cześć Maćku! Bardzo fajne akwa...Filtr mechaniczny super, też mam takie rozwiązanie ale dałem watę do środka zamiast gąbek. Deszczewnie z czasem usuniesz bo sam dojdziesz do wniosku ,że źle wpływa na cyrkulacje. Ale generalnie akwa bardzo mi się podoba.
deccorativo Opublikowano 11 Listopada 2017 #4 Opublikowano 11 Listopada 2017 Też się przychylam co ocen kolegów. Fajne klimatyczne Malawi tworzysz , widać że skorzystałeś z doświadczeń kolegów z naszego forum. Korzystaj garściami dalej. witam serdecznie Henryk
b&b Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 11 Listopada 2017 9 minut temu, MatiK napisał: jeśli będzie tam pływała Mbuna to zasypałbym kamieniami tą plażę żeby stworzyć gruzowisko totalne W razie co mam sporo mniejszych kamieni ok 5-7 cm średnicy najwyżej się dołoży, ale wbrew pozorom od szyby do tych kamieni jest dosłownie 5 cm odległości, może tak po prostu zdjęcie wyszło że tam jest dużo miejsca 8 minut temu, AndrzejWalb napisał: Filtr mechaniczny super, też mam takie rozwiązanie ale dałem watę do środka zamiast gąbek. Tak też planuję zrobić 9 minut temu, AndrzejWalb napisał: Deszczewnie z czasem usuniesz bo sam dojdziesz do wniosku ,że źle wpływa na cyrkulacje. Już zauważyłem, że z deszczowni dmucha dużo mocniej niż z tego turbo 2000 Deszczownia ustawiona na środek akwa a Turbo na powierzchnię i gdzieś ten nurt się załamuje na środku. Początkowo w ogóle nie planowałem jej zakładać ale kolanko wyjściowe z biologa jest niestety ustawione na szybę boczną i nie bardzo mam tam pole manewru ze względu na mały otwór w pokrywie i wzmocnienie na tylnej szybie :/
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Listopada 2017 #6 Opublikowano 11 Listopada 2017 Teraz, b&b napisał: Deszczownia ustawiona na środek akwa a Turbo na powierzchnię i gdzieś ten nurt się załamuje na środku. ..jej skuteczność ocenisz jak już będą ryby i odchody. Póki co akwa oko cieszy
egon44 Opublikowano 12 Listopada 2017 #7 Opublikowano 12 Listopada 2017 Witaj! Zbiornik ma potencjał ale brakuje mi tej ''kropki nad i'' czyli jednego dużego kamola Ogólnie jest ok
Rekomendowane odpowiedzi