Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam na imię Maciej i jest to moje pierwsze akwarium Malawi.

Wymiary 150x40x40 full optiwhite

Filtry: biolog eheim 2217, mechanik aquael turbo 2000 z prefiltrem eheim, dodatkowo skimmer eheim 350.

Grzałka JBL 300 W

Pokrywa wykonana samodzielnie ze spienionego PCV

Oświetlenie listwy led  biała + RGB

Piasek akwarystyczny kwarcowy 0,8-1,2mm

Kamienie bazalt ok. 90kg

Pyszczaków na razie brak, czekam na stabilną biologię :)

akwarium.thumb.jpg.c1d1686ff356c740e2774ab6756e9e9d.jpg

Opublikowano

..cześć Maćku!

Bardzo fajne akwa...Filtr mechaniczny super, też mam takie rozwiązanie ale dałem watę do środka zamiast gąbek. Deszczewnie z czasem usuniesz bo sam dojdziesz do wniosku ,że źle wpływa  na cyrkulacje. Ale generalnie akwa bardzo mi się podoba.

Opublikowano

Też się przychylam co ocen kolegów.

Fajne klimatyczne Malawi tworzysz ,  widać że skorzystałeś z doświadczeń kolegów z naszego forum.

Korzystaj garściami dalej.

witam serdecznie

Henryk

Opublikowano
9 minut temu, MatiK napisał:

jeśli będzie tam pływała Mbuna to zasypałbym kamieniami tą plażę żeby stworzyć gruzowisko totalne :P;) 

W razie co mam sporo mniejszych kamieni ok 5-7 cm średnicy najwyżej się dołoży, ale wbrew pozorom od szyby do tych kamieni jest dosłownie 5 cm odległości, może tak po prostu zdjęcie wyszło że tam jest dużo miejsca :)

8 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Filtr mechaniczny super, też mam takie rozwiązanie ale dałem watę do środka zamiast gąbek.

Tak też planuję zrobić :)

9 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Deszczewnie z czasem usuniesz bo sam dojdziesz do wniosku ,że źle wpływa  na cyrkulacje.

Już zauważyłem, że z deszczowni dmucha dużo mocniej niż z tego turbo 2000 :D Deszczownia ustawiona na środek akwa a Turbo na powierzchnię i gdzieś ten nurt się załamuje na środku. Początkowo w ogóle nie planowałem jej zakładać ale kolanko wyjściowe z biologa jest niestety ustawione na szybę boczną i nie bardzo mam tam pole manewru ze względu na mały otwór w pokrywie i wzmocnienie na tylnej szybie :/