pozner Opublikowano 19 Października 2017 #11 Opublikowano 19 Października 2017 Zeby Cię nakierować podaję linki. Poczytaj Zapoznaj się z gatunkami wymienionymi w obydwu linkach. Poszukaj w necie, na You Tubie. W skrócie i uproszczeniu Mbuna żyje w skałach, jest agresywniejsza (włącznie z zabiciem innej ryby), generalnie rośnie mniejsza i ma ładniejsze samice. Non-mbuna Zyje na otwartych przestrzeniach, z niewielką ilością skał, agresywna jest generalnie tylko w czasie tarła (ale bez zabijania innych ryb) i ma w większości brzydkie, szare samice. Tu jeszcze masz link kolegi z Twoich okolic. Zorientuj się w możliwościach: Może jeszcze wymienię podstawowe gatunki z obydwu grup, takie pod Twoje akwarium. Mbuna - Cynotilapia, Iodotropheus, Labidochromis, Labeotropheus, Metriaclima, Melanochromis, Pseudotropheus, Tropheops. Non-mbuna - Aulonocara, Copadichromis, Lethrinops, Otopharynx, Placidochromis, Protomelas, Sciaenochromis. To są główne grupy gatunków. W każdej występuje szereg gatunków. Np. Melanochromis auratus, Melanochromis dialeptos czy Lethrinops albus, Lethrinops marginatus. 1
cyganeczka Opublikowano 19 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 19 Października 2017 Znów po przeniesieniu posta hehe. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano Copadichromis Borleyi Kadango Samiec Placidochromis Mdoka Chindongo saulosi Iodotropheus sprengerae Dimidiochromis strigatus Copadichromis Borleyi Kadango Labidochromis sp. hongi Placidochromis phenochilus te wybralam z galerii. piekne ryby macie niestety nie zdazylam nic o nich poczytac; Które mogę żyć razem ? Jak to poukładać wg schematu non mbuna, mbuna i mięsożerne albo roślinożerne. Są jeszcze jakieś zasady o których nie zdążyłam poczytać ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
cyganeczka Opublikowano 19 Października 2017 Autor #13 Opublikowano 19 Października 2017 W dniu 27.12.2008 o 22:12, makok napisał: poza tym żaden nawet najpiękniejszy z moich poprzednich samców mbuny, nawet w połączeniu z samicami nie wyglądał tak jak którykolwiek z wybarwionych samców z obecnej obsady... bajka czyli non mbuna? mozecie mnie skarcic ale piekne ryby dla mnie to byly neonki i bojowniki, wiem ze to inna bajka. ja jestem sroka im bardziej się swieci tym lepiej hehe
cyganeczka Opublikowano 19 Października 2017 Autor #14 Opublikowano 19 Października 2017 prosze o pomoc w obsadzie wolol tej rybki
pozner Opublikowano 19 Października 2017 #15 Opublikowano 19 Października 2017 Czy zapoznałaś się z linkami, które Ci podałem? Pisaliśmy wtedy razem, więc może przeoczyłaś. Jeśli wybrałaś non-mbunę, bo ta Aulonocara jest z tej grupy, to w jednym z nich znajdziesz dużo przydatnych informacji pozwalających skompletować obsadę. Oczywiście modyfikacje są możliwe, ale to może stanowić podstawę dla Ciebie. 1
cyganeczka Opublikowano 19 Października 2017 Autor #16 Opublikowano 19 Października 2017 W dniu 27.12.2008 o 22:12, makok napisał: poza tym żaden nawet najpiękniejszy z moich poprzednich samców mbuny, nawet w połączeniu z samicami nie wyglądał tak jak którykolwiek z wybarwionych samców z obecnej obsady... bajka czyli non mbuna? mozecie mnie skarcic ale piekne ryby dla mnie to byly neonki i bojowniki, wiem ze to inna bajka. ja jestem sroka im bardziej się swieci tym lepiej hehe Chce ta rybke
pozner Opublikowano 19 Października 2017 #17 Opublikowano 19 Października 2017 To jest Aulonocara hansbaenschi i to chyba zdjęcie ryby od naszego hodowcy Fish Magic. No to do niej dodawaj gatunki.
cyganeczka Opublikowano 19 Października 2017 Autor #18 Opublikowano 19 Października 2017 To jest Aulonocara hansbaenschi i to chyba zdjęcie ryby od naszego hodowcy Fish Magic. No to do niej dodawaj gatunki. A skąd mam wiedzieć jakie ? W czym szukac ? Macie tyle tych ryb ze masakra ta z tą nie tamta zje tamtą i nafzbmadry człowieku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zeby Cię nakierować podaję linki. Poczytaj[/url] Zapoznaj się z gatunkami wymienionymi w obydwu linkach. Poszukaj w necie, na You Tubie. W skrócie i uproszczeniu Mbuna żyje w skałach, jest agresywniejsza (włącznie z zabiciem innej ryby), generalnie rośnie mniejsza i ma ładniejsze samice. Non-mbuna Zyje na otwartych przestrzeniach, z niewielką ilością skał, agresywna jest generalnie tylko w czasie tarła (ale bez zabijania innych ryb) i ma w większości brzydkie, szare samice. Tu jeszcze masz link kolegi z Twoich okolic. Zorientuj się w możliwościach: Może jeszcze wymienię podstawowe gatunki z obydwu grup, takie pod Twoje akwarium. Mbuna - Cynotilapia, Iodotropheus, Labidochromis, Labeotropheus, Metriaclima, Melanochromis, Pseudotropheus, Tropheops. Non-mbuna - Aulonocara, Copadichromis, Lethrinops, Otopharynx, Placidochromis, Protomelas, Sciaenochromis. To są główne grupy gatunków. W każdej występuje szereg gatunków. Np. Melanochromis auratus, Melanochromis dialeptos czy Lethrinops albus, Lethrinops marginatus. Te wasze linki nie działają ☹️Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pozner Opublikowano 19 Października 2017 #19 Opublikowano 19 Października 2017 1 minutę temu, cyganeczka napisał: A skąd mam wiedzieć jakie ? W czym szukac ? Przecież podałem Ci link do tematu toma77 "Wybór obsady non-mbuna do akwarium 150cm. lub 160cm." Tam masz opisane co z czym łączyć.
Kubeq Opublikowano 19 Października 2017 #20 Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) 12 minut temu, cyganeczka napisał: A skąd mam wiedzieć jakie ? Przecież Ci kolega @poznerw poście nr 11 dał link do tematu wyboru obsady non mbuna. Ten poniżej. Edytowane 19 Października 2017 przez Kubeq
Rekomendowane odpowiedzi