Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tetrastigma i Tramitichromis są bardzo podobne do siebie, więc albo jedno, albo drugie. Geertsi Gome odradzam z różnych względów na początek przygody z pyszczakami, chociażby dlatego, że samiec osiąga taki piękny wygląd dopiero po ok. 2 latach. Do tego czasu przeważnie jest szary. Myślę, że powinnaś zacząć od trzech gatunków. Te ryby rosną spore. Samce mdoki mogą dojść do 16-17cm. Tetrastigma, czy intermedius rosną niewiele mniejsze. Labidochromisy też potrafią urosnąć. Poza tym dobrze by było, gdyby mdok było w akwarium przynajmniej 10. To taki gatunek, który w większej grupie lepiej się sprawuje.

Możesz dokupić takie śmieszne sumiki Synodontis petricola, albo polli. Co prawda one są z Tanganiki, ale są bliskimi kuzynami malawijskego sumika, który jest dostępny wyłącznie z odłowu, więc są akceptowane;)

Opublikowano

ok  

to zostaja mdoki i yellow

7 minut temu, pozner napisał:

śmieszne

8 minut temu, pozner napisał:

sumiki

chyba masakryczne :D to moze bocja moze zostac? tez taki sumik;)

a cos czerwonego do tego? zadnej aulocary ? 

W dniu 18.10.2017 o 14:17, Deadi napisał:

450L - więc można poszaleć na 4-5 gatunków w zależności od ilości i wielkości. T

Czyli 3 zostaja?

Opublikowano
19 minut temu, cyganeczka napisał:
W dniu 18.10.2017 o 14:17, Deadi napisał:

450L - więc można poszaleć na 4-5 gatunków w zależności od ilości i wielkości. T

Czyli 3 zostaja?

Ten cytat dotyczył mbuny. Mbuna rośnie mniejsza (poza wyjątkami 15cm. to max) Przeważnie to jest 12cm. Z reguły trzyma się jednego samca, więc z gatunku masz tylko jednego dużego samca i kilka mniejszych samic.

24 minuty temu, cyganeczka napisał:

a cos czerwonego do tego? zadnej aulocary ? 

Mogłaby być ta Aulonocara red rubin, ale to jest ryba sztucznie wyhodowana przez człowieka, a po drugie, to z tego też powodu mogą być nieobliczalne w zachowaniu. Miałem kiedyś red rubina i sprawował się dobrze, ale nie wiadomo na co się trafi. Copadichromis borleyi Kadango jest za duże do tego akwarium, a borleyi Mbenji jest bardziej żółte i trudne do dostania.

37 minut temu, cyganeczka napisał:
49 minut temu, pozner napisał:

śmieszne

49 minut temu, pozner napisał:

sumiki

chyba masakryczne :D

Na prawdę Ci się nie podobają? Śmiesznie się zachowują. Sympatyczne stworzenia. Urozmaicają obsadę.

Opublikowano
Na prawdę Ci się nie podobają? Śmiesznie się zachowują. Sympatyczne stworzenia. Urozmaicają obsadę.

Pomyśle

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Widziałam u Ciebie galerię. Ta tetrasigma bardziej w jaki kolor wpada ? Różne zdjęcia są na necie a Inne na you tube. Jak zobaczę ładne zdjęcie to na filmie porażka.

Ps czytałam wątek o sztucznych rybkach, mimo to są w zbiornikach.

Może ktoś jeszcze się wypowie?

A takie srebrne jak u Ciebie acei ? Co dodać ? Bo mam dwa kolory w akwarium.

Opublikowano (edytowane)

A 1 Placidochromis phenochilus Mdoka  DNO 8_10
A5/  Placidochromis sp. "blue otter" (3+7
D  Labidochromis caeruleus (yellow)1+3 moge wiecej? Czy dodac inne zolte np TA
rybka B1/  Aulonocara sp. stuartgranti Usisya 1+3
Aulonocara sp. „stuartgranti maleri” albo 
Aulonocara red rubin wiem sztuczna ale piekna czerwonq !!!
B1/  Aulonocara sp. stuartgranti Usisya 1+3
C1 COPADICHROMIS BORLEYI "KADANGO" 1+3
C3/  Copadichromis sp. „virginalis gold”  1+3

D
E1/  Sciaenochromis fryeri 1+3/5
E4/  Protomelas taeniolatus Boadzulu "Red"1+4 
E7/  Otopharynx tetrastigma  1+4
E4/  Protomelas taeniolatus Boadzulu "Red"  1+4

i ta ale zgubilam info o tej rybce

jak ta lista ostateczna mysle, ma się do mojego doswiadcwenia i akwarium?

musi cos byc z czerwonym

ps co to jest

12464719_f1024.thumb.jpg.a763373ca5fc7ffbdf06083465cb7cf9.jpg 

Edytowane przez cyganeczka
Opublikowano
45 minut temu, cyganeczka napisał:

ps co to jest

12464719_f1024.thumb.jpg.a763373ca5fc7ffbdf06083465cb7cf9.jpg 

Edytowane 30 minut temu przez cyganeczka (wyświetl historię edycji)

To jest pielęgnica z jeziora Wiktoria.

W dniu 22.10.2017 o 22:58, cyganeczka napisał:

Ta tetrasigma bardziej w jaki kolor wpada ?

Tetrastigma jest turkusowo-czerwona. W zależności od nastroju, czy stanu emocjonalnego czerwień jest mniej lub bardziej widoczna. Czerwień nie jest dominująca, przeważa turkus, ale jest widoczna.

Godzinę temu, cyganeczka napisał:

A5/  Placidochromis sp. "blue otter" (3+7

Ten Placidochromis ma szare samice, a tego chcesz mieć jak najmniej. Z Aulonocarami jest podobnie.

C1 COPADICHROMIS BORLEYI "KADANGO" 1+3

Za duża do Twojego akwarium.

E1/  Sciaenochromis fryeri 1+3/5

Może być, ale nie odmiana iceberg, bo to sztuczny twór, a normalną odmianę ciężko jest dostać. To jest gatunek zaliczany do drapieżników. W naturze poluje na młode pyszczaków. Dobry jako dodatek do obsady.

Protomelas taeniolatus Boadzulu "Red"1+4 

Ryba terytorialna i agresywna (jak na non-mbunę). Poza tym jej dieta jest bardziej roślinna, więc możesz mieć problem z ułożeniem jadłospisu:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy waszej pomocy chciałabym zamknąć obsadę, żeby nie szukać dalej bo im więcej szukam tym więcej gatunków bym chciała.
1. Mdoka
2.yellow.
Te stanowią trzon.
I kolejne sorry ze wklejam zdjęcia ale się gubię.
Które pasują do tych.
f6e1cf514de1a5fbe067eb48101488a3.jpgd921b057bead70f7415daae5ed5702ba.jpg78bf3aaa83c56ee7f149a6902d906fca.jpg4844e343857319e73142264956834169.jpg66ca1d891e5c3a6e75a999de7e5cbd65.jpg
Pogodzę się z małą ilością szarych samic ..

Opublikowano

Właściwie każda z tych ryb może być. Lethrinops sp. "red cap" może okazać się zbyt delikatny przy mdokach i yellowach, co może odbić się na jego wyglądzie (brak pełnego wybarwienia), ale nie musi tak być. Ta Aulonocara nie bardzo będzie odbiegać korystycznie od mdok, ale o tym już pisałem. Placidochromis johnstoni ma najładniejsze samice z tego towarzystwa. Możesz jeszcze uwzględnić Tramitichromis intermedius. Gatunek mylony często z tetrastigmą, więc gdybyś miała problem z dostaniem tetrastigmy, możesz nim ją zastąpić. To tyle, sama musisz zdecydować.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz. Ostatnio w większości tylko Ty mi ich udzielasz tetrę widziałam u Ciebie w zbiorniku i jestem zachwycona. Problem w tym ze nie widziałam nic na żywo chciałabym coś świecącego. Odpuszczam sobie te czerwone twory sztucznie wyhodowane. A zjedzeniem u wszystkich Ok ? Ile grup mogę wziąć jeszcze 2 czy 1? To miałabym mniejszy problem.