Skocz do zawartości

240L Saulosi oficjalnie wystartowało!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, w dniu dzisiejszym zakupiłem 22szt. młodych Saulosi. Chciałem 30szt. ale tylko tyle było... A nie pojadę dokupić byle gdzie tylko po to żeby były, wzrośnie ryzyko przytaszczenia choroby itd. Jeden osobnik zaczyna się już wybarwiać na samca (chyba że to inny gatunek, dlatego zamieszczam też zdjęcia :D).

pH w zbiorniku 8.0, NO2 niewykrywalne.

Zbiornik był zalany dłuższy czas, z dwoma kubłami Unimax 250 z dojrzałą lawą wulkaniczną, oświetlał je tylko jeden moduł Aquael leddy Tube retrofit 18W plant i kamole fajnie porosły glonami nitkowymi, a i na piachu się troszkę glonu zadomowiło.

Temp. w baniaku 24*C (tyle było w akwarium w którym przedtem pływały, jeśli jest to konieczne podniosę do 25*C).

Zdjęcia jeszcze z ,,worka" gdyż w akwarium trudno uchwycić domniemanego samca.

I jeszcze jedno pytanie, czy u samic (w czasie stresujących sytuacji jaką z pewnością są przenosiny) widać delikatnie ciemniejsze pasy pionowe na ciele? Bo jeśli nie to... praktycznie każda rybcia ma takie pasemka. Jak rybcie trochę dłużej popływają w baniaku to zrobię fotkę.

IMG_20171105_145535.jpg

IMG_20171105_145539.jpg

IMG_20171105_150712.jpg

IMG_20171105_150716_1.jpg

IMG_20171105_150719_1.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Artur67 napisał:

Hej, w dniu dzisiejszym zakupiłem 22szt. młodych Saulosi. Chciałem 30szt.

..jest duża szansa ,że i z tej ilości  wyodrębnisz planowaną obsadę. To są "zwykłe " czy "coral" ? Pytam bo są bardzo pomarańczowe ale mam też świadomość ,że może to być wina aparatu( balans  bieli).

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)

Coral, w domyśle chciałem Saulosi ,,zwykłe", ale trafiła się szansa na zakup tych maluszków od hodowcy który jest 30km ode mnie. Pokazywał mi rodziców, samice Coral znacznie ładniejsze od zwykłych (w mojej opinii), a i samiec nie był jakoś super blady jak to wśród opinii słychać (że Coralowe są dużo brzydsze).

Kilka rybek już się przepycha w jaskiniach/grotach jak typowe pielęgnice... Bokiem do siebie i wyginam śmiało ciało.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano
35 minut temu, Artur67 napisał:

I jeszcze jedno pytanie, czy u samic (w czasie stresujących sytuacji jaką z pewnością są przenosiny) widać delikatnie ciemniejsze pasy pionowe na ciele? Bo jeśli nie to... praktycznie każda rybcia ma takie pasemka. Jak rybcie trochę dłużej popływają w baniaku to zrobię fotkę.

Jeśli chodzi o pasy na ciele ryb(nie tylko samic) to nie masz się czym martwić bo to całkiem normalne...

Stres związany z transportem jest tego wynikiem ale,również w późniejszym też to zauważysz jak ryby zaczną ustalać hierarchię w stadzie...

Co do corali to jesteś tego świadom że to sztuczna ryba wytworzona ręką człowieka jak i również nie występuję ona w naturalnym środowisku?

Opublikowano

Ciekawskie rybcie, nie ma co. I co dziwne (przynajmniej dla mnie) to to, że ryby po tak krótkim czasie od wpuszczenia do baniaka, nie są ani trochę płochliwe. Można przecierać szybę szmatką, otwierać pokrywę, siadać przed baniakiem a te nic. Co najwyżej podpłyną bliżej i będą pływać wzdłuż szyby przedniej.

IMG_20171105_185547.jpg

Opublikowano

Eheim BioPower 240, robi jako mechanik (ot co). W tym miesiącu wpadnie Turbo 1500 lub 2000 od Aquael'a który będzie robił za cyrkulator i mechanika. Ot co Eheim daje radę przy pomocy 2x Unimax 250 ;) Wszystkie nieczystości fajnie płyną i wpadają do filterka. Przy większych rybach i odchodach może być gorzej więc wpadnie Turbo.

• Lubię to 1
Opublikowano

..pytałem bo ja jako  prefiltr na zasysie i jako mechanik  mam  prefiltr Eheim.  Z tym ,że jako mechanik to mam go podpiętego do cyrkulatora Aquael 2000 . https://www.google.pl/search?q=prefiltr+eheim&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ2uP6hKjXAhViMJoKHQC3B7gQ_AUICigB&biw=1296&bih=679&dpr=1.11#imgrc=AIV-C2qbzkHbVM:

Zamiast gąbek mam watę akwarystyczną.

Opublikowano
3 godziny temu, Artur67 napisał:

Jeden osobnik zaczyna się już wybarwiać na samca (chyba że to inny gatunek, dlatego zamieszczam też zdjęcia :D).

IMG_20171105_145535.jpg

IMG_20171105_145539.jpg

IMG_20171105_150712.jpg

IMG_20171105_150716_1.jpg

IMG_20171105_150719_1.jpg

Mnie się wydaje czy tam "jelołek" się zakręcił? 

Labidochromis caeruleus yellow