Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ostatniego postu w listopadzie powoli (bardzo powoli) zaczynałem wszystko kompletować, teraz zbiornik dojrzewa i czas na zakup ryb.

Po wszystkich poradach na placu boju pozostają:

1) cynotilapia sp hara - must

2) metriaclima msobo magunga - obawiam się tylko ich agresji ale zaryzykuję

3) ??? - no właśnie, część z Was uważa że Pseudotropheus acei zmieści się do mojego zbiornika (120x70x65) - piękne ryby, ale czy nie za duże, ponadto dosyć trudno dostępne itungi lub ngara (luwala jest ale wolałbym chyba czarny kolor aby kontrastował z nr 1 i 2 powyżej :))

Inną opcją do dodania zamiast acei to rdzawy (czy nie za łagodny do msobo). Red red może być dla mnie za ostry, a saulosi b. podobny do msobo.

Co byście polecili żeby pasowało do hary i msobo, i przede wszystkim żeby wypełniło również tzw. środek i górę akwarium - bo skały niestety sięgają mi do połowy akwarium (mniej więcej)?

Opublikowano

A czy rdzawy wypełni górę akwarium? W przypadku acei pomijając krótki zbiornik boję się że luwala ma zbyt podobne ubarwienie do sp hara i będzie zbyt biało. 

Opublikowano
  W dniu 28.03.2018 o 06:17, Arcicha napisał(a):

A czy rdzawy wypełni górę akwarium?

Rozwiń  

Generalnie mbuna będzie pływać tak wysoko, jak wysoko uda Ci się wyciągnąć skały. Acei niewątpliwie by w tym pomogły, ale ja bym się nie zdecydował na ten gatunek do baniaka długości 120 cm, niezależnie od pozostałych wymiarów i litrażu.

Opublikowano
  W dniu 28.03.2018 o 06:17, Arcicha napisał(a):

A czy rdzawy wypełni górę akwarium?

Rozwiń  

U mnie pływają wszędzie. Nie łudź się,że w akwa wysokim na 60 cm  będziesz miał podział na ryby pływające przy dnie , w toni czy w górnych partiach  zbiornika. Będą wszystkie pływać gdzie popadnie:) Dla mnie w akwa wysokim na 50-cm wszystkie  są przy dnie. To nie jezioro głębokie na kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów. Ale to  tylko moje spostrzeżenie:)

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie również jest podobnie tak jak u kolegi @AndrzejGłuszyca,mimo że gruzowisko mam na 26cm wysokie w 50cm wysokości zbiorniku to ryby pływają wszędzie...

Oczywiście gruzowisko w przypadku mbuny musi być ale, nie jest ono wyznacznikiem że ryby będą pływać w jego najwyższym punkcie ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki to w takim razie biore na poczatek przygody po 10 sztuk sp hara, msobo i rdzawy/red red (jeszcze nie wiem który bardziej spasuje :))