Jump to content

Mbuna do 546l - początkujący

Arcicha

Recommended Posts

Cześć, czy jest jakiś standardowy zestaw obsady dla początkujących - taki no. 1 przy którym będzie mało konfliktów i ofiar wyławianych następnego dnia?

Baniak krótki ale pojemny - 120x70x65 (wys.). Wiem że powinienem poczytać ten dział, ale przy 34 tys. postów już po kilku mam mętlik - Chidongo Saulosi, Pseudotropheus Acei, Maingano, Melanochromis Chipokae, Lodotropheus Sprengerae Makokola, Mdoka, Labidochromis Caeruleus Yellow, Cynotilapia Sp Hara, etc.

Na pewno jest jakaś złota zasada - jakiś układ na początek przygody z tym biotopem.

No i nie wiem czy przy tak krótkim ale głębokim akwarium (będzie zagruzowane pod mbuna) mogę sobie pozwolić na 4 - 5 gatunków czy może trzymać się np. 3?

pozdrawiam

Witam. Trochę krutki  ten zbiornik ale nadrabia to 70 głębokości. Acei odpada to duża ryba i takie 150 cm długości to minimum. Ja sam jestem świeżak ale może taki układ:

maingano, yellow i hara

saulosi, maingano i rdzawy

To moje propozycje ale myślę że znajdzie się więcej osób i coś tobie doradzi.

Edited by adi

Mysle, ze przy takim litrazu mozesz dać 4 nieterytorialne gatunki. Fajnym zestawem jest pierwszy zestaw @adi. Z tym, ze jesli chcesz nieco bardziej kolorowo i 4 gatunki to dołóż do tego sprengerae. Na starcie kupujesz po 10-12 sztuk młodych i czekasz jak Ci się haremy poukładaja. 

Przy takiej wysokości bardzo ważny jest układ kamieni. Musisz dać jakies wyższej kamienie i/lub tło strukturalne DIY/BTN etc. tak aby zagospodarować wyższe partie zbiornika.

Pzdr

W dniu 3.11.2017 o 22:16, Arcicha napisał:

Cześć, czy jest jakiś standardowy zestaw obsady dla początkujących - taki no. 1 przy którym będzie mało konfliktów i ofiar wyławianych następnego dnia?

Baniak krótki ale pojemny - 120x70x65 (wys.). Wiem że powinienem poczytać ten dział, ale przy 34 tys. postów już po kilku mam mętlik - Chidongo Saulosi, Pseudotropheus Acei, Maingano, Melanochromis Chipokae, Lodotropheus Sprengerae Makokola, Mdoka, Labidochromis Caeruleus Yellow, Cynotilapia Sp Hara, etc.

Na pewno jest jakaś złota zasada - jakiś układ na początek przygody z tym biotopem.

Nie ma złotej zasady. Podstawowa zasada to aranżacja akwarium pod mbunę i non-mbunę. Resztę załatwiają ryby. W naszej gestii leży obserwowanie i reagowanie. Musisz dobrać ryby pod względem wyglądu i diety...no i rozmiarów. Reszta wyjdzie w praniu, czyli jak ryby dorosną i zaczną się dzielić tym skrawkiem terenu. Wtedy zacznie się dla Ciebie zabawa z obsadą i wystrojem. To nie są neonki (z całym szacunkiem), gdzie siądziesz i będziesz tylko patrzył. Tak też przeważnie będzie:)

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj o rybach które rozważasz. Szkoda, że nie jesteś Klubowiczem, bo miałbyś dostęp do ciekawych artykułów o gatunkach i akwariach Malawi.

4 gatunki to max na który możesz sobie pozwolić, najodpowiedniejsze będą 3.

Przy takiej wysokości i szerokości możesz trzymać Pseudotropheus acei. Długość w tym wypadku nie odgrywa tak istotnej roli. Zwróć tylko uwagę, że  są 3 odmiany barwne tego gatunku; luwala, albo msuli, itungi i ngara. Ta trzecia może występować pod nazwą Pseudotropheus elegans ngara.

Możesz zacząć np. z takim układem; Pseudotropheus acei itungi, Cynotilapia hara, Metriaclima msobo magunga.

Edited by pozner

Wielkie dzięki za porady. A propos bycia członkiem klubu - zastanawiałem się i na razie odpuściłem, chociaż zaczynam żałować (zamówiłem już sterownik prolabis bez zniżki). Czy na zakup ryb też są rabaty jako klubowicz?

W dniu 6.11.2017 o 10:55, pozner napisał:

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj o rybach które rozważasz. Szkoda, że nie jesteś Klubowiczem, bo miałbyś dostęp do ciekawych artykułów o gatunkach i akwariach Malawi.

Możesz zacząć np. z takim układem; Pseudotropheus acei itungi, Cynotilapia hara, Metriaclima msobo magunga.

@Arcicha zauważ to co @pozner

zaproponował, trzy gatunki ale będzie wyglądało jakby pływały cztery, bo samice Msobo są żółte, a samiec niebieski, do tego w układzie z Hara będą pięknie kontrastować. 

Tak jak @pozner i @TOMEKSIEDLCE wspomnieli, wstąpienie do klubu to zniżki u partnerów klubu jak i dostęp do skarbnicy wiedzy, którą stworzyły doświadczone osoby odnośnie biotop u Malawi. 

Ja w 120x50x50 mam 4 gatunki - już po dość konkretnej redukcji i wygląda to całkiem miło dla oka. Myślę, że w swoim klockowatym 120cm spokojnie możesz iść w 5, ale takich, które nie będą sobie zbytnio zawadzać. Czyli 1-2 gatunki, które lubią pływać wszędzie i nigdzie, a pozostałe bardziej terytorialne. U mnie takim uniwersalnym niezawadiaką jest Red Red - pływa wszędzie, skubie wszystko i nikomu nie przeszkadza. Poza tym jest to klasyka Malawi, ostatnimi czasy dość mocno zapomniana i niedoceniana, więc tym bardziej warto ją posiadać. Do tego faktycznie duet C. Hara + M. msobo magunga (lub M. Interrptus lub P. Johannii) będzie super uzupełnieniem. Pozostają Ci jeszcze dwa miejsca wolne, ewentualnie jedno, ale bardziej charakterne. Ja bym wziął jeszcze jeden gatunek i postawił na C. Maingano :)