Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie mam do speców od cyrkulacji, w akwarium 120x40x55 aktualnie mam falownik jvp 102 5000l/h i nie wiem czy jest on za słaby za mocny czy zle ustawiony. Patrząc na akwarium z przodu falownik przyczepiony jest na prawej szybie w jejlewej górej części skierowwany lekko ku górze i w stronę tylen szyby wprawia w ruch wodę odwrotnie co do wskazówek zegara poruszając przy tym taflą wody. Po rybach widać ze jest ok ale już o drobinę wiekszej mocy by był dla nich męczący, kamienie mam ulozone tak aby wokół ich była pusta przestrzeń do obiegu wody, ale w czym jest problem falownik ten robi mi góry doliny zasypuje duże  i małe kamienie kamienie, przy jednym kamieniu to wypłukał dziurę a ochody ryb zbierają się przy przedniej szybie w ogległości około 20 cm od prawego boku, brakuje jakies 20 cm aby doleciały do wlotu filtra jak równiez przy tylnej ścianie. Wcześniej miałem falownik jvp 100 2000l/h i  fajnie to falowało ale wymieniłem z uwagi na zalegające odchody i pojawiające się sinice i okrzemki na piasku. Pytanie do Was falownik za mocny? za słaby? źle ustawiony? może wspomogę go tym wcześniejszym 2000l/h?

Opublikowano
Godzinę temu, Sacrum napisał:

Jaki filtr w baniaku i jak wlot/wylot ustawiony?

Wysłane z Tapatalk

Fluval 406 prefiltr hw603b wlot pod cyrkulatorem przy piasku

Opublikowano

Jakie wkłady ma filtr i jaka ilość zaczynając od dolnego kosza? Pi co Ci prefiltr skoro on ma swój i dobrze swoją role spełnia (mam F.406).

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano

@PrezesQ można prosić fotkę zbiornika z frontu oraz boku?

Trudno coś doradzić nie widząc jak u ciebie wygląda ułożenie kamieni w zbiorniku bo sądzę że to ich ułożenie głównie wpływa na cyrkulację wody w zbiorniku...

Oczywiście ułożenie wlotów wylotów filtracji jak i falownika też trzeba brać pod uwagę...

Opublikowano

Ja też miałem problemy ze zbieraniem srak z piasku i powoli dochodzę do ładu i składu. Akwarium 120cm, gruzowisko na całej długości przez środek i tył baniaka. Zasys filtra mam w lewym tylnym dolnym rogu, wylewka z tyłu na środku, skierowana w dół pod kątem 45*. Natomiast cyrkulator na lewej ścianie, umieszczony najwyżej jak się da, 20cm od tylnej szyby, a wylot skierowany lekko do góry w stronę przedniej szyby. Wg. Mnie robotę robi właśnie wylot z filtra, który podmiata syf z dolnej strefy baniaka, przez co ma on możliwość latać i wylądować tam gdzie jest zasys filtra. Brak tego powodował zbieranie się srak na piachu pod cyrkulatorem, nawet gdy był po drugiej stronie baniaka bez zmiany zasysu filtra. 

Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

@PrezesQ można prosić fotkę zbiornika z frontu oraz boku?

Trudno coś doradzić nie widząc jak u ciebie wygląda ułożenie kamieni w zbiorniku bo sądzę że to ich ułożenie głównie wpływa na cyrkulację wody w zbiorniku...

Oczywiście ułożenie wlotów wylotów filtracji jak i falownika też trzeba brać pod uwagę..

Tu masz wszystko;

Nie wiem na ile aktualne są te zdjęcia, bo nie bardzo mi grają z opisem z pierwszego postu.

18 godzin temu, PrezesQ napisał:

falownik ten robi mi góry doliny zasypuje duże  i małe kamienie

Moim zdaniem zatkana jest za bardzo filtracja. Ponad 4l. wkładów w Fluvalu plus 3 gąbki i wata w HW. Wszystko w jednym ciągu, na jednej pompie. Nie wiem jak mocny byłby cyrkulator, to jeśli nie będzie odpowiedniego przepływu przez filtry, kupy będą zalegać, bo nie będą trafiały do fliltracji w odpowiedniej ilości. Właściwe ustawienie cyrkulacji to dodatkowa kwestia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie tak jak Pozner pisze - odetkaj filtr. A zamiast cyrkulatora ja bym zastosował jakiś mechanik powyżej 1000l. przepływu.

Falownik JVP 102 mam w swoim baniaku, który ma 2m. długości. Do tego tylko gąbka i woda jest super

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, pozner napisał:

Moim zdaniem zatkana jest za bardzo filtracja. Ponad 4l. wkładów w Fluvalu plus 3 gąbki i wata w HW. Wszystko w jednym ciągu, na jednej pompie. Nie wiem jak mocny byłby cyrkulator, to jeśli nie będzie odpowiedniego przepływu przez filtry, kupy będą zalegać, bo nie będą trafiały do fliltracji w odpowiedniej ilości. Właściwe ustawienie cyrkulacji to dodatkowa kwestia.

Dzięki za linka bo pogubić się można w tym wszystkim ;) 

Tutaj również jestem tego samego zdania...

Poczytałem temat z ww.linku i kubeł jest mocno zapchany co może też wskazywać na kłopoty kolegi z cyrkulacją wody w zbiorniku...

Zostawił bym 1-1.5l ceramiki+ prefiltr HW i to wszystko...

Im bardziej kombinujemy tym większe szkody nam to przynosi w sumie nie nam ale rybkom :( 

Także kolego @PrezesQ działaj coś z tym i odetkaj ten kubełek...

Opublikowano

Dziękuję Wam za pomocne odpowiedzi, tylko zastanawia mnie taka rzecz a mianowicie piszecie, że filtr jest zapchany i słaby jest przepływ no ok tylko ze kupy nie dolatują nawet do zasysu tylko tak jak pisałem zatrzymują się około 10 - 15cm od prawego boku przy przedniej szybie. 

W dniu 31.10.2017 o 22:55, Sacrum napisał:

Jakie wkłady ma filtr i jaka ilość zaczynając od dolnego kosza? Pi co Ci prefiltr skoro on ma swój i dobrze swoją role spełnia (mam F.406).

Wysłane z Tapatalk

mam prefiltr po to by nie otwierac fluvala 406 tylko sam prefiltr, wiem ze 406 ma prefiltr ale wczesniej mialem jbl 1501 dla którego kupiłem prefiltr ale przez to ze był głośny zmieniłem na fluvala 406 po za tym otwieranie fluvala zawsze wiaze się z porozlewaniem wody niby jest ten zawor a zawsze uleci a ten prefiltr to piękna sprawa jezeli chodzi o czyszczenie, oczywiscie jezeli uwazacie ze to załatwi sprawę to ok mogę wywalić prefiltr.

6 godzin temu, egon44 napisał:

Dzięki za linka bo pogubić się można w tym wszystkim ;) 

Tutaj również jestem tego samego zdania...

Poczytałem temat z ww.linku i kubeł jest mocno zapchany co może też wskazywać na kłopoty kolegi z cyrkulacją wody w zbiorniku...

Zostawił bym 1-1.5l ceramiki+ prefiltr HW i to wszystko...

Im bardziej kombinujemy tym większe szkody nam to przynosi w sumie nie nam ale rybkom :( 

Także kolego @PrezesQ działaj coś z tym i odetkaj ten kubełek...

egon44 zobacz jak Akwa Łobuz ma wypchane filtry i napisz co myslisz o jego filtracji? w innych filtrach opisuje ze jego filtracja sprawuje się idealnie zero kup woda kryształ a kubły wypchane na maxa 

https://www.youtube.com/watch?v=nAoL2kkDMoo

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• I to mi się podoba, przeskok na 4 razy większe akwarium. Dobrze, że nie kupiłeś 240 l. 👍 Rozważ jednak większą wysokość akwarium, jeśli to możliwe, szczególnie przy tej szerokości. Moim zdaniem 60 cm wygląda dobrze do maksimum 150 cm długości szkła. Przy dwóch metrach wizualnie będzie jamnik - choć to oczywiście kwestia gustu. Zrób choć 65 cm, wówczas będziesz miał zbiornik 1000+. 😉
    • Może, ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.