Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, bisti30 napisał:

Jak chcecie to mi doradzie, jak nie to nie. Testy stosuje takie jakie mam. pozdawiam

A co już cie zjechaliśmy wcześniej za te testy do dópy? i po co się od razu jeżysz :D i to na zapas. Przecież Artur nawet nie napisał że te testy są do dópy;)

Przyjmij i ty i my że nie znasz żadnych parametrów wody w tym akwarium i koniec kropka. 

Proponuję rozwiązanie bezstresowe dla obu stron - mierz tymi paskami parametry 2 razy w  tygodniu,  a jak się skończą nie kupuj ich ponownie.

Trudno nie rób i nie podawaj wyników bo ci np chlor wyjdzie  0,5ppm co dawno by spowodowało puste akwarium. Czy twoje ryby się ocierają ????

Poczekamy co powiedzą spece od pokarmów i diety twoich ryb ale mnie się nie podobają te wszystkie pokarmy Hikari  ryby wyglądają na dorosłe a karmisz je baby a Hikari słynie z wyjątkowo wysokich dawek składników ciężkostrawnych , puchnięcia pokarmów w brzuchach ryb ( czy je namaczasz 20 min przed podaniem?)  i brudzenia wody.

Zapewne Karol pamięta ile te Hikari czego mają i pewno by ci podpowiedział  ale zapewne się boi twojej reakcji .

Moim zdaniem twoje ryby chorują na permanentną niestrawność a nie na pasożyty i leczenie dlatego jest bezskuteczne ale mogę się mylić i potulnie czekam co powiedzą spece od karm.:D

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

To co zrobić z tym karmieniem- od przed wczoraj karmie rano i wieczorem, przeraza mnie anoreksja w akwarium.

Apropo pocierania nie pocierają się czesto, stosuje też żywice - purigen i purolite jak wczesniej mi doradzaliscie

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Nie sądzę, żeby była to wina karmienia- hikari to dobre pokarmy. Sam karmiłem takimi długi czas i też nie namaczałem- bez jakichkolwiek problemów.  zresztą widać, że nie wszystkie ryby mają ten objaw- nie mają akurat te, które są bardziej lekkostarwnożerne, a co za tym idzie bardziej moim zdaniem podatne na takie przypadłości :P Dla pewności możesz przez jakiś czas karmić czymś bogatszym w substancje balastowe, czyli pokarmami bardziej roślinnymi.

Być może to jakieś pasożyty- nie znam się na ich leczeniu, ale może warto spróbować innej metody. Być może za mało jedzą, albo taka już ich uroda, bo mają to w genach :P Jakiejś tragedii z tymi brzuchami nie ma, ale rzeczywiście do końca normalnie nie wyglądają. Napisz ile to trwa, jak wyglądają ich odchody- czy jest jakaś różnica w stosunku do pozostałych zdrowo wyglądających ryb? czy chętnie pobierają pokarm, nie wypluwają go? czy się ocierają?

Opublikowano

Pokarm zarówno moczyłem jak i dawałem suchy

Powiem tak moi drodzy ryby które mają piękne zaokraglone brzuchy po jakims czasie maja płaskie. Nie zdychaja oczywiście. Moja walka trawa z tym conajmniej rok.

Opublikowano

Przede wszystkim powstrzymaj emocje i  wyhamuj gwałtowne działania i ucz się cierpliwości.

Poczekaj na odpowiedzi speców od pokarmów .

Jak ochłoną i przejdzie im strach przed twoją emocjonalną reakcją na ich  podpowiedzi to się odezwą.:D

Na dziś ja bym zalecił - karmienie 1 raz dziennie połową tego co jednorazowo dawałeś i  na razie tylko  OSI Cichld Flake i Spirulina.

Poczekaj cierpliwie co ci napiszą.

Opublikowano
8 minut temu, bisti30 napisał:

Pokarm zarówno moczyłem jak i dawałem suchy

Powiem tak moi drodzy ryby które mają piękne zaokraglone brzuchy po jakims czasie maja płaskie. Nie zdychaja oczywiście. Moja walka trawa z tym conajmniej rok.

A odchody? Skoro już rok tak żyją to może tak mają :P Może spróbuj kuracji Protocaps M na wiciowce, skoro ta wcześniejsza nie pomogła. Na cichlidae.pl zalecają nawet profilaktycznie- mięsożerne pielęgnice amerykańskie chyba często mają z nimi problem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.