Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, damianhm napisał:

Witam.

Mam pytanie, jak długo stosujemy kurację tym preparatem? aż do zniknięcia zapadniętego brzucha u ryby ?. 

Oto wpis z internetu odnośnie kuracji-

1. Kuracja standardowa:
Dodaj 5ml na każde 95l wody w akwarium codziennie przez 10 dni. W przypadku zaawansowanego stadium choroby kurację powtarzaj aż do zauważenia pozytywnych zmian w wyglądzie i zachowaniu ryb.

Opublikowano

U mnie pogłebia się coraz bardziej, przestrzegam kolegów i kolezanki szybko reagujcie. Dziś 2 dzień kuracji ale 12 moich ryb ma wklesłe brzuchy. Niby normalnie jedza, plywaja ale widze jak ryba marnieje. Widze teraz od czego wczesnoej mi padły ryby. Oto opis choroby. Ryba najpierw ma wklesły brzuch pózniej czarnieje i karlowacieje na koncu zdycha pozdr

Opublikowano

Witam. Kuracja trwa 4 dzień. Ryby w normalnej kondycji oprucz brzuchow wkleslych.  Po jakim czasie lek zaczyna dzialac, co proponujecie koledzi i kolezanki jezeli lek nie zadziala. Czy zastosowac 2 kuracje ?

pozdrawiam

Opublikowano
5 godzin temu, bisti30 napisał:

Witam. Kuracja trwa 4 dzień. Ryby w normalnej kondycji oprucz brzuchow wkleslych.  Po jakim czasie lek zaczyna dzialac, co proponujecie koledzi i kolezanki jezeli lek nie zadziala. Czy zastosowac 2 kuracje ?

pozdrawiam

Mam nadzieję, że kupiłeś duży zapas tego Microbe-Lift Herbtana, bo po tym jak widzę u znajomego jak to coś zwalcza ospę rybią już czwarty tydzień to coraz bardziej mi wstyd, że mu to poleciłem. Może od razu przejdź na specyfik podany przez @eljot

Opublikowano
42 minuty temu, darkon napisał:

Mam nadzieję, że kupiłeś duży zapas tego Microbe-Lift Herbtana, bo po tym jak widzę u znajomego jak to coś zwalcza ospę rybią już czwarty tydzień to coraz bardziej mi wstyd, że mu to poleciłem.

Sorki za OT bisti ale darkon napisał o innej chorobie - myślę że nie masz kolego czego się wstydzić.

Ospa czyli Ichtioftirioza to inna para kaloszy niż u bisti z pasożytami przewodu pokarmowego ( zapadnięte brzuchy) .

Ospa jest  do wyleczenia ale kuracja trwa 3-4 tygodnie , bo pasożyt kulorzęsek który ją wywołuje tylko przez krótki czas jest podatny na leki.

Jeśłi ryby u znajomego przeżyły na MLHerbtanie 3 tygodnie bez śmiertelnych zejść - to już dobry znak.

Poczytaj  dowolny opis tej choroby np http://www.domowe-akwarium.pl/akwarium/ospa-rybia

to zrozumiesz jaka to zołza w baniaku i jak długo trwa.. Dobre efekty na ospę daje duet - Herbtana + podwyższona temperatura do 29C ( nasze ryby spokojnie taką wytrzymują) .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.