Deadi Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #41 Opublikowano 6 Listopada 2017 Chyba tak zrobię, zwłaszcza jak się okaże ( a pewnie tak będzie), że woda w filtrze będzie kryształ
Deadi Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #42 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dzisiaj wyjąłem prefiltr z kubełka. W kubełku i na gąbce były minimalne ilości piasku o gradacji 0,1-0,3mm. Wydaje mi się, że jest zdecydowanie lepiej
MDRAGON87 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #43 Opublikowano 6 Grudnia 2017 W dniu 13.11.2017 o 14:55, Deadi napisał: Dzisiaj wyjąłem prefiltr z kubełka. W kubełku i na gąbce były minimalne ilości piasku o gradacji 0,1-0,3mm. Wydaje mi się, że jest zdecydowanie lepiej Jak się filterek sprawuje? Myślę nad zakupem jbl e1502, polecasz? Pozdro
Deadi Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #44 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Powiem tak: Niby jest ok, ale... ? Ciągle buczy, to znaczy rezonują węże o szafkę, więc raczej średnia to wada samego filtra. (Będę musiał powiększyć otwory w szafce i problem się rozwiąże) Poza tym przez założony prefiltr Eheima po tygodniu czasu powoli tworzył się efekt kawitacji, a konkretnie zapchany wlot powodował zasysanie przez filtr powietrza z otoczenia, co powodowało permanentne zapowietrzenie filtra. Niby też średnia wada, bo nikt nie przewidział prefiltra Eheima z watą na zasysie. Z dobrych rzeczy jest fakt, że po zdjęciu prefiltra i wypełnieniu kubełka w 75% oryginalnymi mediami oraz modyfikacji cyrkulacji filtr bardzo dobrze oczyszcza wodę, czyli robi to do czego został zaprojektowany. Po prostu podszedłem do tematu po męsku o stwierdziłem, że jak się filtr zakupczy to się go wyczyści i po kłopocie ? Na moje 300l wydajność też jest ok, 10 dni nie wkładałem rąk do baniaka, po zmianach kup jest mniej, szyby są relatywnie czyste, więc jest tak jak być powinno. Na pewno wielkim plusem filtra jest jego stosunek wielkości do wydajności, czyli jest duży, ale da się go normalnie wyjąć gdy jest zalany, co w przypadku Unimaxa 700 jest to wielkim wyzwaniem siłowym ?
Rekomendowane odpowiedzi