Skocz do zawartości

Żywe kultury bakterii

emil

Rekomendowane odpowiedzi

Startując akwarium zależy nam na bakteriach nitryfikacyjnych które odpowiadają za tzn biologię i powodują że akwarium staje się dojrzałe.

To zdanie z opisu producenta świadczy że ten preparat zawiera żywe bakterie ale nie nitryfikacyjne

" Ponadto szczepy bakterii zawarte w preparacie BACTO-ACTIVE wspomagają działanie bakterii nitryfikacyjnych. "

Poszukaj takiego preparatu gdzie jest napisane " zawiera bakterie nitryfikacyjne"

Kolego @emil Ok kilku lat startowałem akwaria Malawi,krewetkaria,roślinniaka(niektóre z nowym sprzętem,piachem itd.) na BACTO-ACTIVE i wszystko przebiegło bez komplikacji jeśli chodzi o parametry wody i dojrzewanie akwarium...Więc z mojej strony polecam spróbować...

2 godziny temu, deccorativo napisał:

To zdanie z opisu producenta świadczy że ten preparat zawiera żywe bakterie ale nie nitryfikacyjne

" Ponadto szczepy bakterii zawarte w preparacie BACTO-ACTIVE wspomagają działanie bakterii nitryfikacyjnych. "

Zapomniałeś dopisać ;) jeszcze z opisu producenta że - 

Tropical BACTO-ACTIVE to żywe kultury bakterii do akwarium słodkowodnego i morskiego. BACTO-ACTIVE zawiera wyselekcjonowane szczepy bakterii, które szybko i skutecznie rozkładają zgromadzoną w podłożu, filtrach i na elementach ozdobnych materię organiczną. Dzięki temu pielęgnacja akwarium staje się łatwiejsza. Preparat BACTO-ACTIVE w połączeniu z regularnymi podmianami wody sprawia, że nawet w „starych” akwariach warunki życia dla organizmów wodnych są doskonałe, a opiekun ma mniej pracy z usuwaniem zalegających resztek organicznych. Dzięki regularnemu stosowaniu preparatu woda jest czysta, przejrzysta i bezpieczna dla mieszkańców akwarium.

Ponadto szczepy bakterii zawarte w preparacie BACTO-ACTIVE wspomagają działanie bakterii nitryfikacyjnych. Dzięki ich pracy w nowych akwariach szybciej osiedlają się bakterie nitryfikacyjne i w krótszym czasie ustala się równowaga biologiczna. Po zastosowaniu BACTO-ACTIVE syndrom nowego akwarium nie jest już problemem.

ACTO-ACTIVE przeznaczony jest do stosowania w nowych zbiornikach z uzdatnioną wodą wodociągową, w ustabilizowanych akwariach, po podmianie wody lub czyszczeniu filtra oraz po leczeniu ryb preparatami bakteriobójczymi.

Cytuję  -Ponadto szczepy bakterii zawarte w preparacie BACTO-ACTIVE wspomagają działanie bakterii nitryfikacyjnych(a skądś one musiały się tam znaleźć żeby zacząć pracować). Dzięki ich pracy w nowych akwariach szybciej osiedlają się bakterie nitryfikacyjne i w krótszym czasie ustala się równowaga biologiczna.

Całe nieporozumienie polega na tym, że nie uświadamiamy sobie, że bakterie nitryfikacyjne są obecne w wodzie i powietrzu cały czas. Dodanie preparatu z bakteriami ma tylko i wyłącznie przyśpieszyć proces startu cyklu azotowego. Różnica między preparatem Prodibio Biodigest a Bacto Active polega na tym, że ten pierwszy dostarcza do akwarium dodatkową porcję bakterii nitryfikacyjnych, a ten drugi dostarcza bakterie wspomagające namnażanie się bakterii nitryfikacyjnych już obecnych w wodzie. Sposoby działania tych preparatów są różne, ale efekt ten sam. Czyli przyśpieszenie procesu startu akwarium. Obydwa są tak samo dobre i tak samo skuteczne.

• Lubię to 1

Emil zapamiętaj że nie lejemy do akwarium tego co mamy pod ręką.

Ja ci napisałem czego poszukaj i wlej.

Zanim wlejesz co  posłuchaj tego - nie tylko ja mam wątpiwości

a pod tym komentarze akwarystów

Edytowane przez deccorativo