Jump to content

Nitkowate odchody

Deadi

Recommended Posts

Witam

Od dwóch dni zauważyłem, że jedna z ryb (Kawanga) zaczęła być troszkę osowiała i straciła apetyt, a od wczoraj zauważyłem 2cm nitkowate białe odchody. Pewnie jakieś pasożyty, zatem co proponujecie? odłowić i leczenie indywidualne czy lać do głównego? Pod ręką mam tylko healthosan i ichtio, więc raczej słabo. Więc jeśli lać to co jutro kupić?

Wielu kolegów, w tym również ja korzystało z preparatów Microbe Lift Herbtana oraz Artemiss.

Jest też preparat ZOOLEK Protocaps M moim zdaniem bardzo skuteczny jeśli chodzi o problemy z wiciowcami.

Nadmienię tylko, że nitkowate białe odchody mogą być przyczyną wielu rzeczy dlatego powyższe specyfiki proszę używać po dokładniejszym zrozumieniu problemu. Przede wszystkim przydało by się sprawdzenie parametrów wody, choć czasami jesteśmy pewni że z wodą jest wszystko OK to niestety załamanie biologii czy też zmiana PH jest genezą wielu problemów.

Powodzenia w śledztwie :)

Baniak 300L

Obsada 8x hongi, 7x redy, 6x johanii, 6x hara, 5x rdzawe, 1x mphanga, 1x kawanga

Filtracja: Eheim 2213 + Unimax 700

pH 7.5, TWO 15, TWW 10, NO3 b/d, PO4 0 (mierzone JBLem miesiąc przeterminowanym) - czekam na testy NO3 i PO4

Karmię raz albo dwa razy dziennie, mixem płatków Spirulina JBL (40%), 3-algea tropicala (30%) i vivid colour OSI (30%)

Podmiana raz na dwa tygodnie 30%

Inne ryby zachowują się normalnie, nie ocierają się i nie wykazują, że im źle - wręcz przeciwnie. Jedynie kagawiec coś strzela fochy i s*a niewyraźnie.

15 godzin temu, Deadi napisał:

Baniak 300L

Obsada 8x hongi, 7x redy, 6x johanii, 6x hara, 5x rdzawe, 1x mphanga, 1x kawanga

Podmiana raz na dwa tygodnie 30%

Piszesz, że wodę podmieniasz co 2 tygodnie 30% ? czy stosujesz Purolite albo inne złoże absorbujące No3 ?

Z opisu wynika także, że masz  przerybione akwarium, bo w jakichś 240l trzymasz 34 ryby.
Jeśli to są maluchy i przed redukcją to powyższy tekst uznaj za niedotyczący Cię ;). Jeśli jednak ryby są już troszkę podrośnięte, to zaopatrz się także w test No3, gdyż może się okazać, że te 30% co dwa tygodnie to jest zbyt rzadko i poziom No3 wzrasta coraz bardziej. Nie musi to być oczywiście przyczyną nitkowatych glonów, ot po prostu wyciągam pewne wnioski czytając Twoje posty i sugeruję zmierzyć także poziom No3.