norbitek Posted January 27, 2008 #1 Posted January 27, 2008 Jako, że okazało się, że mam sinice postanowiłem nie kontynuować tego tematu w topicu o zieleńcach. W ciągu ostatnich dni zgłębiłem temat, i chyba zaczynam rozumieć, skąd je mam. Wygląda na to, że podczas dojrzewania akwarium lepiej nie dawać zbyt silnego oświetlenia. U mnie dwie świetlówki paliły się przez ok 10h dziennie, a jak na zewnątrz było słońce, to przez boczną szybę na ok 2h wpadało wprost do akwarium. Dodatkowo moje parametry wody (testy paskowe, więc niedokładne): NO3: 10-25 NO2: 0 GH: 14-21 KH: 15-20 PH: 8-8.4 I warunki idealne. Od wczoraj zaciemniłem akwarium i zwiekszyłem napowietrzanie. jako, że akwarium dojrzewa to mogę zaciemniać i 2 tyg. Nie spieszy mi się, i tak akwa buduję od lipca to tydzięń nie robi róznicy. Mam tylko kilka wątpliwości. 1. Czy przez ten okres mam nie zaglądać do akwarium? I dopiero później posprzątać, odmulić dno(nie wiem z czego), podmienić wodę(też nie wiem ile) i wyczyścić filtr? Czy co 2-3 dni wyczyścić filtr, odmulić dno zbierać resztki sinic i podmienić wodę (ile)? 2. Co w tym czasie z roślinami? Od ok 1 tyg. mam 2 aniubiasy i 2 nurzańce. Wyrzucić bo i tak zmarnieją. Czy dać szanse i obserwować? 3. Nie za bardzo rozumiem co się dzieje u mnie z cyklem azotanowym. Na jakim jestem etapie. Nie kupowałem testu na NH4, bo myślałem, że zauważę wzrost NO2 a potem NO3. Nic takiego w przeciągu 3tyg. u mnie nie nastąpiło. Fakt, nie ma pewnie w moim akwarium zbyt dużo źródeł amoniaku, bo ryb startowych nie mam. Wlałem tylko starter. Czy w związku z tym bakterie nitryfikacyjne się niewytworzyły i niewytworzą? Czy po 6 tyg. mozna założyć, że akwarium dojrzało? Czy też musi nastąpić wzrost NH4, NO2, NO3? Chyba, że cały wzrost konsumowały sinice.
mars Posted January 27, 2008 #2 Posted January 27, 2008 imho oświetlenie odgrywa kluczową rolę w rozwoju sinic ale te Twoje 10 h i dwie rury to znów tak dużo nie jest choć wystrczy aby akwa prześwietlić jesli nie ma roślin lub są one małe jak się valisnerja Ci rozrośnie i zakryje tafle wody to sinice będziesz zbierał co najwyżej z górnych liści. Co do NO3 to owszem ma to znaczenie [Twoje nie jest jednak zabójcze] ale kiedy ja zglebiałem problem sinic to moją uwagę zwrócił temat poruszony i podparty naukowo na jedny forum roślinnym [za nic nie moge teraz znaleść linka] w karzdym bądz razie chodziło o to że znaczenie ma stosunek NO3 do PO4 które najczęściej jest olewane, natomiast w zalezności od tego współczynnika możemy się spodziwać rozwoju róznych glonów lub sinic. Ja jestem skłonny uznać tą tezę choćby dlatego że problem z sinicamu własnie często wystepuje na poczatku zakładania akwa kiedy w/w równowagi nie ma lub potem kiedy zbiornik funcjonuje już dłuższy czas, oczywiście nie jest to reguła bo zależy wszystko od wody w kranie i kupy innych rzeczy. Na PO4 też warto zwracać uwage zwłąszzca jak stosujemy rózne "zwalczacze" NO3 typu deni, żywice bo usuwamy NO3 i się cieszymy że woda cacy tymczasem PO4 rosnie i rośnie i sam się o tym przekonałem kiedy miałem deni bo NO3 usuwałm podmianami i deni a PO4 tylko podmianami a przerybienie miałem i jak zaczeły się problemy to myślałem i myślałem aż zbadałem PO4 i :shock: dlatego myślę że jednk hydroponika jest lepszym rozwiązaniem bo roślinki PO4 tez zaciagają. Ale to tyle OT teraz co do punktów: 1. skoro nie masz ryb to bym nie szalał z czyszczeniem i podmianami co 2-3 dni tylko gdzieś tak w 4-5 dzień bym zebrał resztki obymarłych sinic zeskrobał je z czego sie da itd odmulił dno z tych resztek i skoro akwa dojrzewa to podmienił tak z 30% wody, następnie na koniec zaciemnienia ponownie coś tam odmulic podmienic tak z 20% aby filtra nie degradować, filtr to bio przepłukac a mechanike wyczyscić na max natomiast jeśli ryby by miały być zaraz wpuszczane to bym tak na zapas przez 24 h dodał wegiel aktywny. przy tych podmianach podlej zawsze starterkiem. 2. dwóch tygodni w zaciemnieniu to nawet aniubias może nie przetrzymać a nurzaniec to na bank, aniubiasy przynajmniej u mnie to po tygodniu zaczynały już marnieć, ja bym te roślini potrzymał z trzy dni w zaciemnieniu bo na nich sinice też są, po to aby sinice osłabić, po trzech dniach to już ładnie obumierają, następnie te roślinki wyjąć z akwa i przepłukac normalnie pod kranem aby spłukac co się da, następnie może zrobić krótka kapiel odkarzającą w jakims preparacie akwarystycznym, znowu przepłukać a następnie do wiaderka/miski z wodę do której ewentualnie dodac jakiś nawóz i nich sobie to stoi i to nie na parapecie tylko gdzieś w pokoju, co trzy dni można podmienić troche wody w tej misce, aniubias to wytrzyma, nurzaniec ma szanse dużo większą niż sostawienie go w akwa. 3. start moż esie odbyć płynnie zwłacza jak woda jedt pozbawiona większych zaniczyszczeń a i piach/żwir dobrze wypłukałeś w dodtku dodawałeś starter i wtedy taki skok NH4 NO2 może być praktycznie niezauważony bo może być mały lub bardzo krótkotrwały, dla mnie to po prostu zbadaj NO3 w kranie i w akwa jak w kranie masz np 0 a w akwa 20 to samo to NO3 się nie zrobiło tylko bakterje pracują, teraz walczysz z sinicami to tego nie rób ale po walce zanim przyjada ryby to można zawsze do akwa dodać trochę pokarmu [idealne są mrożonki] aby bakterje miały co robić i co jeść
yaro Posted January 28, 2008 #3 Posted January 28, 2008 a jak na zewnątrz było słońce, to przez boczną szybę na ok 2h wpadało wprost do akwarium. a ja jeszcze to bym dodał jako źródło problemu. Jeżeli teraz słońce wali Ci 2 h w akwarium to w lato będzie wiecej, poza tym słoneczko też ładnie powoduje wzrost glonów.
norbitek Posted January 28, 2008 Author #4 Posted January 28, 2008 W lato problemów może by nie było, bo słońce jest wysoko i pod innym kątem wpada, ale tę boczną szybę napewno zasłonię
norbitek Posted March 6, 2008 Author #5 Posted March 6, 2008 Po ok 2 tygodniach względnej czystości zaczęły się pojawiać kępki ciemnobrunatnego trawnika. Na zdjęciu poniżej po lewej dwie taki kępki. Czy to znów sinice? .
norbitek Posted March 6, 2008 Author #7 Posted March 6, 2008 Te brązowe to tak mi się zdawało, że okrzemki. Ale ten dywanik brunatny, to nitki ok 2-3 mm długości. To chyba nie okrzenki?
czester_ Posted March 6, 2008 #8 Posted March 6, 2008 Te brązowe to tak mi się zdawało, że okrzemki. Ale ten dywanik brunatny, to nitki ok 2-3 mm długości. To chyba nie okrzenki? nie, to chyba sinice, pozostałości.
norbitek Posted March 6, 2008 Author #10 Posted March 6, 2008 Te ciemnozielone to glon, który przyniosłem wraz z aniubiasem. Ale już się pozbyłem tego aniubiasa bo wyglądał nieciekawie. A jeśli chodzi o te sinice to raczej jest nawrót, tylko inna odmiana.
Recommended Posts