Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od znajomego dostałem w prezencie używane akwarium 400L. Zbiornik ogólnie w bardzo dobrym stanie. Ładnie sklejony, front optiwhite. Jedyny mankament to pasek osadu, który znajduje się kilkanaście centymetrów poniżej górnej krawędzi zbiornika. Ma około 1,5 cm szerokości i jest naokoło zbiornika. od poprzedniego właściciela wiem, że przez kilka miesięcy trzymał w akwarium wodę na tym poziomie. Później woda była już do pełna ale osad nie zszedł nawet po roku moczenia się w akwarium. Obecnie akwarium stoi u mnie puste i próbuję je doczyścić, ale już wymiękam. Próbowałem wszystkich znanych mi sposobów - ocet, kwasek cytrynowy, tropical ph minus, metalowe skrobaki do szyb - dziadostwa nic nie rusza... Jedyne pomysły jakie jakie jeszcze przychodzą mi do głowy to kwas solny lub polerowanie pastą. Pierwszej opcji się trochę obawiam bo kwas to jednak kwas i można łatwo zrobić sobie kuku. Polerowanie jakąś pastą do szkła to druga opcja, ale nie wiem czy nie spierniczę przez to całej szyby. Macie jakieś pomysły? Poniżej foto dziadostwa (poziomo w połowie zdjęcia)...

IMG_20170816_133324.jpg

Edytowane przez apper
Opublikowano (edytowane)

Miałem w przypadku poprzedniego zbiornika przypadek osadu, który nie chciał niczym zejść, nawet silnie żrącymi środkami do toalet- wyglądało to podobnie tyle, że było mniej intensywne i na całości szyby. Pisałem o tym nawet chyba tutaj. Wyczytałem w sieci o takim zjawisku jak korozja szkła, które można zaobserwować najczęściej starych witrażach kościelnych. Przypomina to Twój osad i wywołane jest upływem czasu. Nie wiem co może mieć na to wpływ w akwarium...zwłaszcza moim niespełna 2-letnim, ale pozostało mi zrzucić winę na słabą jakość szkła- zbiornik odesłałem na gwarancję i wymienili mi "felerne szyby". Co ciekawe osad występował tylko na szybach frontowych- boczne były czyste. Akwarium było firmy diversa.

4.thumb.JPG.08436182280ecf310ed8189641be7fc7.JPG3.thumb.JPG.95163233fac3b67054d5396136325c93.JPG

Tak to mniej więcej wyglądało- drugie zdjęcie jeszcze bez widocznych smug- dodam że szyba regularnie czyszczona....

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano (edytowane)

Położyłem akwarium na boku i na kawałek tego paska wylałem kałużę octu. Odczekałem 15min. i próbowałem skrobać świeżym metalowym skrobakiem - nic z tego. Może za krótko czekałem - namoczę chusteczki, poczekam kilka godzin i zaatakuję żyletką. Dodam, że osady kamienia były również powyżej tej linii na przykład na krawędziach akwarium i wzmocnieniach, ale chyba nie były tak zapuszczone i zeszły bez problemu.

To co jeszcze zauważyłem - tego osadu nie wyczuwam pod palcem podobnie jak pod skrobakiem, który płynie po nim gładko.

Poczytałem trochę o tej "korozji" szkła i to niestety może być to.

Edytowane przez apper
Opublikowano

Obawiam się, że u mnie to nie będzie jednak kamień a zmiana struktury szkła bo nie można nawet tego zadrapać i nie czuć faktury osadu. Szkło jest gładkie pod palcem. Zamówiłem już zestaw do polerki bo wydaje mi się to jedynym rozwiązaniem.

Opublikowano

A o jakiej wielkości akwenie rozmawiamy ? bo jeśli to się wżarło to chyba szybciej będzie kupić nowy baniak :)
Myślałem że mówisz o zwykłym kamieniu który powstaje w wyniku długotrwałego parowania wody na jednym poziomie.

Opublikowano
2 godziny temu, apper napisał:

Obawiam się, że u mnie to nie będzie jednak kamień a zmiana struktury szkła bo nie można nawet tego zadrapać i nie czuć faktury osadu. Szkło jest gładkie pod palcem. Zamówiłem już zestaw do polerki bo wydaje mi się to jedynym rozwiązaniem.

U mnie też nie można było nic wyczuć. Polerka szkła nie jest podobno łatwa. Obawiam się że jedynym rozwiązaniem może być wymiana szyby.