Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze Ci powiem, że ja bym nie dał 2 gatunków, co łącznie da liczbę 5. Widzę po swoim akwa, że jest po prostu za ciasno :? i sam mam teraz problem... Do akwa 150cm 4 gatunki dorosłych ryb, to moim zdaniem optimum.

Co do Twoich propozycji, Afra mi nie pasuje do reszty, trochę inna dieta.

Opublikowano

Ja bym zrezygnował z Trevawasae( najmniej pasuje żywieniowo) w tej obsadzie i wtedy spokojnie można dać afrę i flavusa, a trewcie i tak masz gdzie ulokować :wink:

Jeśli miało by być 5 gatunków w takim akwarium to na pewno nie była by to zbrodnia, ale może rybkom być ciasno kiedy wyrosną.

Opublikowano

Jeszcze pytanie/wątpliwośc, czy flavus nie jest zbyt blisko spokrewniony z elongatusem? Poza tym to chyba pyszczak z najbardziej agresywnej grupy więc przy 5 gatunkach może byc pernamentna wojna w tym akwa, bo i reszta nie aniołki...

Opublikowano

Flavus oczywiście jest spokrewniony z chewere, a le nie na tyle by dochodziło do jakichkolwiek krzyżówek między nimi, bo chyba o to głównie chodzi, poza tym różnią się wyglądem, zarówno samce jak i samice więc obaw bym w tej kwestii nie miał. W obsadzie z flavusem i afrą- trewcia oczywiście wykluczam z niej z wiadomych powodów:)

Opublikowano

Tak tez myślałem - a wszystko przez pospiech . Niechcąco go tam wpuściłem :) mysląc ,że to chewere :) .

Teraz nie wiem jak ja go odłowie ;(

O wyciaganiu 60-70kg kamoli nie ma mowy , wiec chyba skonczy sie na tym ,ze poczekam az podrosnie - łatwiej chyba bedzie wtedy go zaprosic do siatki...

Czyli pozostaje mi poszukac afry i flavusa , chyba ,ze cos innego by tam jeszcze mozna bylo wcisnac , cos łatwiej dostepnego bo akurat do tych gatunkow nie mam narazie dostepu :(

Tylko pytanie co ?

Opublikowano

Jak powiedziałem wcześniej, proponuję 4 gatunki do tego akwa, więcej bym nie dał. Zaproponuję Ci mojego ulubionego Greshakei. Jeśli masz pewne źródło, samiec potrafi wyrosnąć na piękną rybę, a i samiczki moim zdaniem ładnie się prezentują. Sam mam Greshakei z kilku źródeł i widać różnice między rybami.

Opublikowano
Flavus oczywiście jest spokrewniony z chewere,

Hmm , raczej to pokrewieństwo jest dalekie:)

Rodzaj "Pseudotropheus" jest bardziej przechowalnią , do dalszej taksonomii gatunków , niż ściśle mówiąc "rodzajem".

Podporządkowuje się mu gatunki podobne do siebie , ale nie za bardzo wiedząc gdzie je umieścić:)

Jeszcze niedawno Maylandie , też były przyporządkowane do Pseudotropheus , dopiero po bliższym badaniu je wyodrębniono. IHMO niedługo możemy się dowiedzieć , że Flavus nie jest Pseudotropheusem tylko innym-usem:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ponownie temat powraca :) A wszystko przez jeden taki sklep gdzie mialem dostac cala obsade jaka wybralem a dostalem - 2 miesiace opoznienia i 500zł w plecy - ale to inna historia.

Jako ,ze mialem problem z zakupem rybek jakie wybralismy wspolnie w tym watku obsada zmienila sie na :

1. Pseudotropheus elongatus chewere 1+3 szt

2. Maylandia Red Blue 2+5 szt

3. Pseudotropheus chilumba gold - 10 maluchów

4. Metriaclima sp.Membe Deep - 20 maluchów lub msobo magunga 10 maluchów

Jako 4 gatunek miała byc Cynotilapia afra ale jest niedostepna "z dobrego , sprawdzonego źródła" . W związku z tym pytanie czy dodajac membe deep nie bedzie zbyt pomaranczowo ( samice red blue sa pewnie zblizone kolorystycznie ) a znow dodajac msobo pewnie bedzie za zółto (chilumba gold) .... Co wtedy z mieszaniem gatunków ?

Opublikowano

hmm... najlepiej to by zostawić samce msobo i samice membe deep :D A tak poważnie to to tej obsady bardziej pasowałby membe deep, bo w sumie to chilumby jest 10 sztuk, a samic red blue tylko 5, poza tym samice red blue mają nieco inną barwę od membe IMHO ofc.

Opublikowano
A tak poważnie to to tej obsady bardziej pasowałby membe deep, bo w sumie to chilumby jest 10 sztuk, a samic red blue tylko 5, poza tym samice red blue mają nieco inną barwę od membe IMHO ofc.

A nie bedzie mozliwosci krzyzowek miedzy membe deep a red blue ? Samiec red blue sie nie pomyli ?? :)