Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Jutro jadę zamówić akwarium 180x55x55 .Orientujecie się czy takie akwarium może być sklejone ze szkła 10mm czy musi być z 12mm.Jeżeli będzie musiało być sklejone z 12mm to będę  zmuszony zamówić zbiornik 180x55x50 h wtedy będzie napewno mógł być z 10mm. Różnica ceny wykonania akwarium o grubości szkła 10mm 180x55x50 a 12mm 180x55x55 wynosi prawie 400zł.Czy warto kleić akwarium (szkło guardian)bezbarwnym slikonem czy standardowym czarnym różnica w cenie 100zł.Ostatnie pytanie ile powinno być wzmocnień poprzecznych w takim akwarium?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

..wysokość ma znaczenie. Z różnych kalkulatorów wynika ,że możesz mieć  10 mm. Zobacz tutaj:

http://www.akwarium.info.pl/index.php/artykuly-akwarystyczne/3813-jaka-powinna-byc-grubosc-szyby-w-akwarium

Też przeglądałem tą tabele z normami DIN tylko wys.55 jest pomiędzy 10mm a 12mm.W czasie  rozmowiy telefonicznej pytałem o wys. 55 ze szkła 10mm i trochę kręcili nosem na tą  grubość.Może boją się dawać gwarancję za wykonanie takiego zbiornika ze szkła 10mm no i wiadomo pieniążki też robią swoje (większe za 12mm ).

Edytowane przez adamuskus82
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie może być z 10-ki. Daje się wzmocnienie poprzeczne lub dwa i nic nie ma prawa się stać. Znam 720-ki 200x60x60 klejone z 10-ki i nie ma żadnego problemu. Oczywiście ze wzmocnieniami poprzecznymi. A jak producent ma w tej kwestii jakieś wątpliwości, to ja zmieniłbym go i zamówił gdzie indziej.

Edytowane przez marcin73m
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcin73m napisał:

Spokojnie może być z 10-ki. Daje się wzmocnienie poprzeczne lub dwa i nic nie ma prawa się stać. Znam 720-ki 200x60x60 klejone z 10-ki i nie ma żadnego problemu. Oczywiście ze wzmocnieniami poprzecznymi. A jak producent ma w tej kwestii jakieś wątpliwości, to ja zmieniłbym go i zamówił gdzie indziej.

Hej dzięki za info.Też myślę że  akwarium o tych wymiarach może być sklejone z 10mm szkła.Jutro tam podjadę i zobaczymy.W sumie na tych 5cm wys. tak bardzo  mi nie zależy bo nad akwarium będzie  wisiał tv. Brałem już od nich moją 300 setkę i jestem zadowolony z wykonania a dodatkowo mają dobre ceny i szybki okres realizacji.

Edytowane przez adamuskus82
Opublikowano (edytowane)

Mam zbiornik 180x60x55h, wykonany ze szkła grubości 10mm. Funkcjonuje od ponad dwóch lat i jest OK. Moim zdaniem  bez obaw możesz zamawiać ze szkła 10mm.

Edytowane przez robertj1
Opublikowano
17 godzin temu, marcin73m napisał:

Pewnie Marcin mówisz o mim zbiorniku :P

Rzeczywiście mam 720l z 10mm z 5letnia gwarancja. Na razie stoi niespełna 2 lata. Miałem trochę problemów z wykonawcą, ponieważ zamawiałem wydawało mi się 12mm- no ale gwarancja jest, akwarium się trzyma, więc jak widać można.

Nota bene Przemek Wieczorek twierdzi, że z 12mm przy odpowiednich wzmocnieniach można bez przeszkód postawić wymiar 300x90x70, gdzie taki zbiornik full opti-white będzię tańszy niż full 15mm float.  Nasuwa się pytanie czy warto inwestować w grubsze szkło i czy rzeczywiście daje ono gwarancję dłuższej szczelności i większego bezpieczeństwa? Myślę że bardziej od grubości szkła ma tutaj znaczenie jakość silikonu i precyzja wykonania spoin...

Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Witaj @adamuskus82!

Tak poza tematem za co przepraszam :) 

A w E-rybce pytałeś o wycenę szkła?

Hej w e-rybce akwarium wycenili drożej niż u mycioka. 

Akwarium zamówione 180x55x55 szkło 10mm z dwoma spinkami poprzecznymi i wzmocnieniami wzdłużnymi po całej długości.Czas oczekiwania  około 2 tyg.Mam nadzieję że będzie  równie dobrze sklejone co moja 300 setka którą zamawiałem również u nich.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...