Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK, wszystko zamówione, czekam na dostawy. 

Podsumowałem też koszty, poniżej załączam dokładne zestawienie materiałowo-kwotowe.

598b884f36d9d_kosztorysnarurowiecluck83.thumb.jpg.47d0d9635bca55fdf22841bf27c127d8.jpg

Jak widać "impreza" do najtańszych nie należy.

Oczywiście koszty narzędzi pomocniczych typu sprężyna, kalibrator, itp.,  są opcją, ja tych narzędzi akurat nie miałem, wiec musiałem zakupić.
W przypadku pozycji nr 35, dodałem ją, bo dzięki temu przekroczyłem kwotę 200zł w sklepie osmoza i uzyskałem bezpłatną dostawę, co bardziej mi się opłacało, aniżeli pozostać na poziomie kwoty zamówienia ok. 189zł bez obcinacza, gdyż koszt doliczonej dostawy przewyższał koszt obcinacza. 
W w/w instalacji obecna będzie jeszcze grzałka przepływowa Hydor 300 (ale ją już mam, wiec nie ująłem w kalkulacji, poza tym nie jest wymagana, gdyż można grzać grzałką zwykłą, bądź wcale). Nie ująłem też wężyka akwarystycznego 16/22 gdyż także go posiadam.

Teraz czekam na dostawy, montaż pewnie rozpocznę około 14 -16 sierpnia.
Będę relacjonował w miarę postępu, oraz zapewne i pytał w przypadku wątpliwości  ;)

Opublikowano

Tak, ponieważ 8 zaworów  kulowych 3/4" mam przy korpusach biologicznych i mechanicznych oraz jeden zawór przelotowy do sterowania przepływem mam na nitce do korpusów liniowych purolite.
Dałem dlatego 8 zaworów, a nie 4, ponieważ chciałem mieć odcięcie przed i za każdym korpusem 10".   

Opublikowano (edytowane)

Pompę 25-40 mam już w domu ... 

Czy są jakieś zagrożenia, ryzyka, przy zastosowaniu pompy 25-40 ? 

Edytowane przez luck83
Opublikowano
52 minuty temu, luck83 napisał:

Czy są jakieś zagrożenia, ryzyka, przy zastosowaniu pompy 25-40

Ma mniejszy przepływ niż 25-60 ale do twojej 240-tki starczy bez problemu. 

Opublikowano

Nie wiem czy to ważne ale czy zamówiłeś zawory ze śrubunkami, chyba że ten system rurowy jest rozłączalny i jakoś go idzie nastawiać po złożeniu.

Jeśli nie to doinwestowałbym, w przypadku zwykłych zaworów nie masz możliwości dokręcenia niczego, a to czasem się przydaje, np zawór wyjdzie nie z tej strony itp, no i przy przeciekach przeróbkach też jest kicha.

No i bez śrubunków masz całą instalacje w jednym kawałku, chyba że rury idzie jakoś bezinwazyjne rozłączać.