Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwszy minus oświetlenia

Wzrost nalotu/glonu na szybach jest ogromny co 2 dni muszę czyścić szyby, co przy wcześniejszym oświetleniu mogłem robić raz na tydzień 

Opublikowano
14 godzin temu, Merlot napisał:

Pierwszy minus oświetlenia

Wzrost nalotu/glonu na szybach jest ogromny co 2 dni muszę czyścić szyby, co przy wcześniejszym oświetleniu mogłem robić raz na tydzień 

Przecież wyrażnie jest napisane - to są diody White Full Spectrum dla roślinności a ty z modułków Samsunga w sumie z 20W przeszedłeś na Powery   8 x 12W RGBW + 8 x 3W  Full Spectrum czyli  ponad 100W mocy Ledów specjalnie dla roślin a więc i dla glonów.

Trochę nie rozumiem - zamieniłeś  Malucha na Porsche i wadą jest spalanie :D

Ale jak koledzy chwalą za efekt światła to już nie wada?

Opublikowano
48 minut temu, deccorativo napisał:

Przecież wyrażnie jest napisane - to są diody White Full Spectrum dla roślinności a ty z modułków Samsunga w sumie z 20W przeszedłeś na Powery   8 x 12W RGBW + 8 x 3W  Full Spectrum czyli  ponad 100W mocy Ledów specjalnie dla roślin a więc i dla glonów.

Trochę nie rozumiem - zamieniłeś  Malucha na Porsche i wadą jest spalanie :D

Ale jak koledzy chwalą za efekt światła to już nie wada?

Może źle to napisałem, chodzi mi bardziej, że przy tym oświetleniu trzeba liczyć się, że znacznie szybciej trzeba czyścić szyby

Opublikowano
27 minut temu, Merlot napisał:

Może źle to napisałem, chodzi mi bardziej, że przy tym oświetleniu trzeba liczyć się, że znacznie szybciej trzeba czyścić szyby

Czyli każde oświetlenie ma swoje immanentne cechy,

jedno daje trupie światło i glony nie rosną a inne ma pełne spektrum i wybarwia ryby ale trzeba się liczyć z większą ekspansją roślin i glonów.

Użyj skrobaka to zobaczysz jak rybom smakują takie glony - moje tropheusy brały prosto ze skrobaka aż trzeba było uważać by ryb nie uderzyć.

Opublikowano

Ja również zrobiłem światełko na diodach FSA. Na razie na próbę do mniejszego akwarium 120cm, a teraz planuję do mojego docelowego 200x70x70.

Jak zrobię to docelowe, to się pochwalę, ale najpierw muszę wyciągnąć wnioski z tego, co mam w 120cm.

To jest typowy zbiornik 240l: 120x40x50. Dałem 20 diod FSA i 8 diod Royal blue - wszystkie 3W. Światła nie ma za dużo jak na taką ilość Wattów. I tu się niestety kłania stara prawda, że ta oszczędność na Wattach przy zmianie z oświetlenia świetlówkowego na LED jest tylko pozorna. Jak chcemy, żeby świeciło, to będzie świeciło taniej, ale jak chcemy zachować jakość tego światełka, to niestety tych Wattów trzeba dorzucić dużo.

W tym zbiorniku mam narybek wszelkiej maści, więc rybki dorastają, ale nie jest to ich zbiornik docelowy, więc i o aranżację nie dbam. W plastikowch doniczkach mam posadzone rośliny (w doniczkach mam podłoże dla roślin przykryte warstwą bardzo grubego żwiru) a dookoła piasek dla pyszczaków. Jest to przy okazji taki zbiornik roboczy/doświadczalny, w którym mogę i światełko przetestować i zobaczyć jak rosną rośliny. Co ciekawe, ponieważ jest dużo roślin, nie mam w ogóle glonów na szybach ani na kamieniach.

Rybki wybarwiają się ładnie - szczególnie zaczynają być widoczne kolorki u młodzieży Capadichromis Borleyi.