Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zanim przejdę do meritum - wiem, baniak mam świeży, mam usiąść na d...ie i czekać ... ;)

Ale.. 

Chciałbym poruszyć tu swój problem, być może trzeba zrobić coś więcej, niż "siedzieć na d...e i czekać".. 

Plag egipskich miałem już trzy - film bakteryjny, zielenice, okrzemki - z tymi poszło gładko, tzn. film rozbiłem a zielenice i okrzemki akceptuję ;)

Natomiast od dwóch dni zauważam u siebie postępujące zażółcenie wody, bardziej zbliżone do efektu niedostatecznie wypłukanego piasku kreisel i lekkiego zmętnienia wody.

1. Filtracja biologiczna HW302, 1 litr ceramiki, 1 litr seachem matrix, watolina;
2. Filtracja mechaniczna HW603A wypchany gąbkami różnej gradacji i dwoma warstwami watoliny  + Unipump1500 + cyrkulator RW4
3. Parametry wody poprawne, NH4 i NO2 w dolnych punktach pomiarowych, NO3 na poziomie 10. 
4. Karmienie rano i wieczorem, granulatami NatureFood w ilości mniejszej, aniżeli większej. Nie przekarmiam wg mnie, pokarm nie zalega na dnie. Odchody nie zalegają. 

Zdjęcie z włączonym światłem:
20170627_064200.thumb.jpg.95dec71c35a21cdd0d7758c6ec71bd2d.jpg

Foto z wyłączonym światłem: 
20170627_070420.thumb.jpg.1e3d089f1b58cc56f8d3ff78ea7f28fe.jpg

I zdjęcie znad tafli wody:
20170626_211442.thumb.jpg.3107dc33badba5daea74ee09ba1ab874.jpg

Co radzicie ?

Edytowane przez luck83
Opublikowano

No i sam się napatoczyłeś. Miałeś siedzieć na d... z grzebaniem w baniaku ale miałeś podać też sik z unipumpa.

Podaj wreszcie ile wylata z tego Unipumpa. ale w l/h a nie na czuja bo to że więcej niż z HW302 to bez pomiaru wiem.

Podaj to samo w l/h z tego biologa, bo jak z biologa wylata ok 200l/h to sama biologia tak mleczy wodę i to stale mimo że filtracja usuwa.

Ewidentnie jest żle a ilość waty i watoliny i gąbek w tych filtracjach dawno by odmleczyło wodę.

Co do żółtawej wody to wierzę na słowo bo z fotki nigdy tego nie widać chyba że już poziom żółci jak w tzn "czarnej wodzie"

Jeśli ten odcień żółtawej wody nie pochodzi z oświetlenia ( a tego nie wykluczam) to na to na pewno pomoże węgiel albo Purigen lub Purolite A520E / PA202. Wsadz coś bo i tak nie wytrzymasz dłużej siedzieć na d...:D

Mechanicznie one też usuwają drobiny z wody więc powinno usunąć tą mleczność.

Ale najszybciej i najskuteczniej  z tą mlecznością poradzi sobie Microbe Lift Clarifier - jak wlejesz to 3x większe mleko ale po dobie lewitacja ryb.

Natomiast jak nie pomierzysz o co proszę od dawna a w tym przepływie jest problem to te zalecenia moje o kant d.. potłuc - no nie pomogą.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, deccorativo napisał:

Podaj wreszcie ile wylata z tego Unipumpa. ale w l/h a nie na czuja bo to że więcej niż z HW302 to bez pomiaru wiem.

Podaj to samo w l/h z tego biologa, bo jak z biologa wylata ok 200l/h to sama biologia tak mleczy wodę i to stale mimo że filtracja usuwa.

@deccorativoWracam z informacją zwrotną, udało się znaleźć chwilę na pomiary .. 

Faktyczna wydajność moich filtrów to:
1. Biolog HW302 - 390 litrów / godzinę
2. Mechanik Unipump1500 + hW603a - 420 litrów / godzinę

Pomiary wykonane dwukrotnie.

Słabo to wygląda :(.
Biologia jeszcze jeszcze, ale mechanik bardzo źle, a wszystko to pewnie przez przepustowość HW603a  ... (?)

Chyba czeka mnie modyfikacja filtracji mechanicznej.. 

Edytowane przez luck83
Opublikowano

No to faktycznie ten HW603 + Unipump1500 to żaden mechanik , no może do 112l .

W moim przekonaniu wyjaśnia to powód takiej wody.

Tak jak napisałeś - biologia jeszcze jeszcze ale mechanik z tego żaden.

A tak miało być pięknie - sam liczyłem na jakieś 1000l/h ale jak obejrzałem sam ten HW603A to szczerze mówiąc nawet w to powątpiewałem - prawda była jeszcze gorsza.

Trzeba wyjaśnić i odradzić ten temat z mechanikiem na tym zestawie.

Opublikowano

W założonym przeze mnie temacie dotyczącym przedmiotowego rozwiązania filtracji mechanicznej podałem przed chwilą faktyczny wynik i krótki komentarz. 
Jednocześnie odstępuję od tego rozwiązania filtracji, jednakże do czasu likwidacji muszę ustalić nowe rozwiązanie. 
Zostawiłbym tego Unipumpa1500 + (?) jakiś kubeł na wyłączonej własnej pompie. - Czy drugi HW302 nadał by się na mechanika? 

Opublikowano

Jak już się bawisz w pomiary to zupełnie pomiń ten HW603 i podłącz na tych wężach bezpośrednio tylko tą pompę i zobacz ile ona sika bez oporów na filtracji tylko na samych dolotach. Powinno wyjść ok 1000l/h. Może masz węże załamane gdzieś bo aż nie do wiary że tak ten HW603 hamuje przepływ.

Opublikowano

Otworzyłem HW603a, nie był czyszczony od odpalenia baniaka. 
Wypłukałem gąbki (były praktycznie czyste) i watoliny (te były totalnie brązowe z brudu).
Jednocześnie informuję, iż wprowadziłem wszystkich w błąd, - nie miałem dwóch warstw watolin po 10mm każda, lecz cztery warstwy. 
Usunąłem dwie watoliny, pozostawiając dwie w prefiltrze.
Zmontowałem wszystko, sprawdziłem czy nie ma załamań węży - nie stwierdzono. 
Przepływ lekko wzrósł do 480 litrów na godzinę. 

Jest natomiast leciutkie ugięcie węża przy wyjściu z otworu z szafki. Dziś już nie dam rady, ale jutro wstawię tam kolanko i wówczas pomierzę przepływ.

Opublikowano

Spróbuj w prefiltrze zostawić tylko jedną najgęstszą gąbkę+ 1 warstwę waty i zobacz czy będzie jakaś poprawa...

Powinno być lepiej z przepływem ale na cuda nie licz ;) 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Andrzeju, dziś po południu tak zrobię i pomierzę przepływ. 
Na cuda nie liczę :), aczkolwiek plus jest taki, że  wespół z cyrkulatorem RW4 zbiera wszystkie syfki z dna. 

Moje myśli oscylują wobec wymiany tego HW603a na inny kubeł z większymi średnicami przelotów. Być może nawet drugi HW302, ale wypełniony w jakiejś części gąbką, rzecz jasna nie podpięty do sieci i z wyjętym wirnikiem - jak myślicie?

Teraz tak sobie myślę, że dopóki w akwarium pływały same Maingano i Hara (18 szt. łącznie), to woda była idealnie klarowna, przejrzysta, bez zmętnień. 
Natomiast gdy tydzień po wpuszczeniu w/w ryb do zbiornika wpuściłem 11 szt. Msobo, woda stała się taka, jak wg opisu w pierwszym poście tego tematu. 

Edytowane przez luck83
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.