Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3-4 cm nawet może trochę mniejsze dokładałam do swojej obsady bez problemów, jak dla mnie to już nie maluchy. Dorosłe nie zwracały na nie uwagi . Natomiast wszystko co się wylęgnie w zbiorniku jest regularnie pożerane. Oczywiście wiem, że lepiej do najedzonych i po ciemku itp. Akurat u mnie widzą się cały czas ścianki zbiorników sąsiadują ze sobą i od pierwszych dni widać pomiędzy rybami jakieś interakcje

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Używałeś tych kotników? 

Takich nie używałem. Kotniki kupiłem w Makro były to pojemniki do sałatek z plexi 20x30 h20 spore pudełka. Nawiercałem cztery otworki wzdłuż pojemnika przetykałem dwa druty z nierdzewki i tak wisiały na wzmocnieniach zbiornika.
:)

Opublikowano

Ja nigdy nie odławiałem samic ponieważ nie miałem potrzeby rozmnożenia gatunku jak kolega, czy też zapędów np. zarobkowych. Ryby miały za to bardzo dużo kryjówek. Kiedyś pisałem o dużej ilości kamieni w moim akwarium. Dzięki temu przeżywalność młodych sięgała ok. 65 % może nawet więcej. Uważam, że to bardzo dobry wskaźnik. Plusy są takie, że małe rybki szybko zaczynają kopać swoje małe jamki pod kamieniami i własne dołki i toczą miedzy sobą pierwsze niby niewinne potyczki.  Widok nieoceniony. Oczywiście są też minusy rozwiązania z duża ilością kryjówek, bo ryby z czasem trzeba odłowić i zredukować obsadę Jednak doszedłem do takiej wprawy z wyjmowaniem, kamieni i układaniem ich w to samo miejsce, a następnie odłowieniem młodych, że nie zajmowało mi to dużo czasu, praktyka czyni mistrza. Ale jednak jest to nieco kłopotliwe

Opublikowano
18 godzin temu, suricade napisał:

3-4 cm nawet może trochę mniejsze dokładałam do swojej obsady bez problemów, jak dla mnie to już nie maluchy. Dorosłe nie zwracały na nie uwagi . Natomiast wszystko co się wylęgnie w zbiorniku jest regularnie pożerane. Oczywiście wiem, że lepiej do najedzonych i po ciemku itp. Akurat u mnie widzą się cały czas ścianki zbiorników sąsiadują ze sobą i od pierwszych dni widać pomiędzy rybami jakieś interakcje

Przypuszczam że łączyłaś ryby tego samego gatunku, barwa ma również znaczenie. Jeżeli łączyłaś narybek który ma kolor samicy wybarwiony samiec nie będzie reagował. Jeżeli posiadasz niebieskiego samca i dopuścisz inny gatunek w tym samym kolorze nie będzie już tak łatwo. Dla tego obsadę z tych ryb kompletuje się gdy są małe, przy łączeniu ważne są również gatunki jakie łączymy. Możesz napisać jaki łączyłaś gatunek?

Opublikowano

Dokładnie jak piszesz uzupełniene były saulosi w akwarium jedngatunkowym, tak na marginesie im dłużej mam jednogatunkowe tym bardziej jestem do niego przekonana. Zamiast powiększać zbiornik raczej postawiłabym drugi dla innego gatunku. Sorki za OT.

Opublikowano
28 minut temu, suricade napisał:

Dokładnie jak piszesz uzupełniene były saulosi w akwarium jedngatunkowym, tak na marginesie im dłużej mam jednogatunkowe tym bardziej jestem do niego przekonana. Zamiast powiększać zbiornik raczej postawiłabym drugi dla innego gatunku. Sorki za OT.

No to myślimy podobnie, też myślałem o dwóch zbiornikach metrowych ustawionych obok siebie zamiast obecnego dwumetrowego. Rozwiązanie takie daje większe możliwości ale i są minusy takiego rozwiązania.
pozdrawiam